Wednesday, April 03, 2013

trip to Korea

finally..yeah finallyyyyy!!! cik Noni sampai jugak ke Korea..*lompat bintang!!!*

bertemankan adik my bestfriend, Ani..we both have enjoyed Seoul for a week...
kitorang pergi 23rd till 29th March..punyerlah berhati-hati pilih tarikh so that tak kena time winter, but then still sejuk jugak..baru je jejak kaki kat Incheon Airport, suhu dah -2..hambek ko!

cukuplah setahun kesejukan di Durham dulu..kalau boleh dah tak nak merasa winter dekat mana-mana negara lagi dah..huhu

1st Day
--------

sampai je airport, dalam kebingungan nak cari subway, tetiba ternampak my neighbour depan mata..fuhh, legaaa yang amat!! thank you Lan..sanggup ponteng seminar semata-mata nak jemput Kak Nurul kat airport..terharuuu!!!!

1st thing korang kena buat bila sampai kat airport, silalah beli T-Money card to make your travel easier..naik subway, bus and taxi, touch card tu je..senang kan?

beware, Korea ni kan tak pakai english sangat..so pandai2lah korang cari tourist information center kalau nak tanya pape..kalau tak jumpa, carila muka2 yang agak2 macam budak university, insyaAllah diorang bole speaking..kalau ahjumma or ahjussi, dorang akan explain secara panjang lebar dalam bahasa diorang..melangut la korang kat situ..haha

ok, back to my journey..I have booked guesthouse at Itaewon which takes about an hour and a half from Incheon to Itaewon..bole naik subway je..
sampai je Itaewon, jakun kejap tengok kedai2 skincare..banyak giler..kiri kanan kedai skincare..tony moly, nature republik, etude house, the faceshop etc..the most I look up to tentulah tony moly..sebab model dia JYJ (k-pop mode is ON!) :D...ciss, habis jugak beribu won kat situ..

then, cari guesthouse pulak..bole sesat kat situ setengah jam..terjumpa Korean yang baik hati nak tunjukkan jalan..sekali dengan dia pun sesat..haha
dah la jalan berbukit-bukit, beg pulak berat..sesat lagi..maka exercise la kami turun naik bukit disitu..nasib baik sejuk...

satu benda yang tak best kat Seoul ni..rumah atas bukit dan terlalu banyak tangga..semput!!!
no wonder rakyat diorang slim..out of 1000 people that pass through in front of me, belum tentu akan jumpa sorang yang gemuk or perut ke depan..believe me..kagum!!

ok, sambung later k ;)

-2 degree