Friday, June 28, 2013

the unorganized me...

1. interview MARA

a day before interview, baru sibuk nak organize all the certificates..then baru perasan sijil SPM and PMR hilang..ciss ciss..luckily interview was at 2pm, so pegi Kementerian Pelajaran awal pagi mintak salinan sijil..nasib baik dalam tempoh sejam dah siap..then sibuk kacau member kat government agency to certify all certs. settle all those things at 11am..interview kat KL which took about 1 hour journey..tu pun kalau tak jem..pukul 1230pm baru keluar rumah..130pm sibuk cari parking which was giler punya susah..dah sepuluh minit pusing cari parking je..150pm baru sampai depan pintu MARA..bercakap dengan receptionist dalam keadaan tercungap-cungap..calon lain sibuk buat last preparation termasuk menghafal saper Ketua Pengarah MARA..but me?? sibuk tenangkan hati sendiri..hadoihhh

2. from KL to UK

visa siap 3hari sebelum terbang..cuak mak noks

hari nak ke UK..flight pukul 545pm from KLIA..pagi tu sibuk kemas barang sebab kena kosongkan bilik sewa..1230pm still lagi duk menyapu rumah and mengemas apa yang patut..instead of excited nak pegi UK, i more felt like want to settle everything cepat2..penatttt!!
sampai KLIA awal..Alhamdulillah I didn't cause any problem here..but have to wait for Sabrina who have a problem with her luggage..aku ni punya la ignorant bole rileks2 lagi tak masuk departure hall even though Sabrina dah pesan suruh masuk dulu..insist jugak nak tunggu dia..dia settle everything at 515pm..another 30mins to go..al-kisahnya, duduk je kt dlm kapal terbang, terus kapal terbang berlepas..we're the last passenger you know!! nasib baik tak kena tinggal..

3. naik cruise to Amsterdam

i did the booking for me and my friends..so everybody rely on me..sampai dekat counter, he double check our tickets...
' Miss, your travel date is tomorrow..not today'
ok, i salah tarikh..maluuuuu!!! seharian aku kena gelak dengan Abg Wan..ciss!!

hari nak balik ke Newcastle from Amsterdam, we should be on the cruise latest by 430pm..bus was provided at Amsterdam city..tapiiii kitorang terlepas bas tu sebab lambat sampai..so kena amek teksi..tengok jam dah pun 420pm..sampai je kat cruise dah 445pm which I was pretty sure we didn't make it...tapiii nak dijadikan cerita, ada sorang makcik ni hilang passport..so dah delay kat situ..thanks aunty sebabkan hilang passport..kalau tak, bye cruise...

4. trip to Korea

a week before fly, tergerak nak cari passport..cari punya cari tak jumpa..siap google macam mana nk buat kalo passport hilang..kena buat police report la, angkat sumpah la which will takes 5 working days..cuak and  almost nak nangis..then call mak nak mengadu, sekali mak cakap my passport ada kat rumah Kedah..fuhh legaaa..so abah tolong poskan..tq abah!

a day before fly, baru ku tahu kena renew passport if the expiry date less than 6 month..korang tau ke? nasib baik Ana bagitau..kalo tak, tak sampai dah Korea..ciss, kalau ku tahu, tak payah nak drama bagai cari passport tak jumpa
petang tu jugak pegi Imigresen, tapiiii..bole la time tu system off..sepanjang hari tu semua passport application can't be processed.

hari nak fly, passport tak renew lagi..flight 1am..so paginya, 730am dah ada depan imigresen Putrajaya..tanya receptionist bole tak siap hari yang sama, saya nk fly malam ni ni..tau aper Encik tu cakap? 'awak doa je la banyak2 ye'..baiklahhhh, saya doa...Alhamdulillah system dah ok..legaaa!!!! sejam passport siap!! wuhuuu..

5. esok nak ke Brunei

harini tak check in lagi..sebab passport tinggal kat rumah..nak check in kat rumah, printer pulak tak der..haruskah cuak jugak?!

ni belum lagi masuk cerita aku sesat kat UK dulu for 3hours sorang2, belum cerita drive sorang2 balik Kedah sehelai sepinggang dengan handphone off and macam-macam lagi laa..

what's wrong with me????

Monday, May 13, 2013

tukar kerja

al-kisahnya, aku dah tukar kerja..tapi bukan la kerja baru sangat pun..still within TM jugak..cumanya dulu di Cyberjaya, sekarang di KL..dulu anak syarikat, sekarang ibu pejabat..tu jer la pun

tapiiiii

tak best!!! sebab, kena tempuh jem tiap-tiap hari..bayar tol, bayar parking..bila nak menyimpan???

satu je yang best..dah tak buat development..bye programming..tataaaaa :D

p/s: better pindah rumah la kan??

Wednesday, May 08, 2013

sebab...

Ada waktu, apa yang aku pilih untuk lalui, tidak bersebab. Tiada. 
Aku putuskan untuk laluinya sahaja. Redah. 

Mungkin dalam melaluinya itu, aku akan jumpa sebabnya. 
Mungkin. 

Tapi kalau sebabnya aku tak jumpa, juga.

Bermakna. 
Ia. 
Memang. 
Tidak. 
Bersebab.

Sebab aku pilih untuk melaluinya untuk berada di sana.
Dan bukan disini. 

Jadi jangan tanyalah kenapa aku tiada di sini. 
Kerana aku pilih untuk berada disana.

Sebab?

by Zahiril Adzim

Wednesday, April 03, 2013

trip to Korea

finally..yeah finallyyyyy!!! cik Noni sampai jugak ke Korea..*lompat bintang!!!*

bertemankan adik my bestfriend, Ani..we both have enjoyed Seoul for a week...
kitorang pergi 23rd till 29th March..punyerlah berhati-hati pilih tarikh so that tak kena time winter, but then still sejuk jugak..baru je jejak kaki kat Incheon Airport, suhu dah -2..hambek ko!

cukuplah setahun kesejukan di Durham dulu..kalau boleh dah tak nak merasa winter dekat mana-mana negara lagi dah..huhu

1st Day
--------

sampai je airport, dalam kebingungan nak cari subway, tetiba ternampak my neighbour depan mata..fuhh, legaaa yang amat!! thank you Lan..sanggup ponteng seminar semata-mata nak jemput Kak Nurul kat airport..terharuuu!!!!

1st thing korang kena buat bila sampai kat airport, silalah beli T-Money card to make your travel easier..naik subway, bus and taxi, touch card tu je..senang kan?

beware, Korea ni kan tak pakai english sangat..so pandai2lah korang cari tourist information center kalau nak tanya pape..kalau tak jumpa, carila muka2 yang agak2 macam budak university, insyaAllah diorang bole speaking..kalau ahjumma or ahjussi, dorang akan explain secara panjang lebar dalam bahasa diorang..melangut la korang kat situ..haha

ok, back to my journey..I have booked guesthouse at Itaewon which takes about an hour and a half from Incheon to Itaewon..bole naik subway je..
sampai je Itaewon, jakun kejap tengok kedai2 skincare..banyak giler..kiri kanan kedai skincare..tony moly, nature republik, etude house, the faceshop etc..the most I look up to tentulah tony moly..sebab model dia JYJ (k-pop mode is ON!) :D...ciss, habis jugak beribu won kat situ..

then, cari guesthouse pulak..bole sesat kat situ setengah jam..terjumpa Korean yang baik hati nak tunjukkan jalan..sekali dengan dia pun sesat..haha
dah la jalan berbukit-bukit, beg pulak berat..sesat lagi..maka exercise la kami turun naik bukit disitu..nasib baik sejuk...

satu benda yang tak best kat Seoul ni..rumah atas bukit dan terlalu banyak tangga..semput!!!
no wonder rakyat diorang slim..out of 1000 people that pass through in front of me, belum tentu akan jumpa sorang yang gemuk or perut ke depan..believe me..kagum!!

ok, sambung later k ;)

-2 degree

Saturday, January 12, 2013

new year resolution

you know what? my most ambitious new year resolution is to read 20 books throughout the year..
let's start with this one..

i bought this book since I was still in Durham..it's 4 month back!! but what I did to this book? I just put my laptop on top of it...

yeah, too ambitious rite??

Wednesday, January 09, 2013

Aziatix!!!


i just found them recently, these three boys are really no joke!!! their music are damn good..listen to them guys..u won't regret..trust me ;)

Sunday, January 06, 2013

twenty eight

I just turn 28 last week..to my family members who forgot my birthday, I forgive u..lol

somehow I can feel the different..now, I love to stay home and do my own thing rather than going out for shopping or 'lepak'-ing which I used to enjoy it before..every time my mum calls and ask what I am doing, the answer would be staying home, cooking, reading, watching movies etc..don't you go out with your friends?? those typical questions from my parents..probably it sounds weird for them to know that I didn't go anywhere on weekend..

yeah, thats how I am now..sigh!

Wednesday, January 02, 2013

frankly speaking...

frankly speaking, I still miss England...
'
'
'
'
'
'
wake up Nurul, wake up!!! dush dush!!!

*meroyan sebab tak pegi convo while few of my friends on their way to Durham now..have fun guys!
take a lot of pics but don't show it to me..hahaha



happy new year

happy new year everyone!! new year, new hope, new life..everything is new right? but it wont be new if we don't change anything..yeah, lets change for the better..fighting!!!