Tuesday, December 30, 2008

5 org anak menjelang 2009

aku bakal menutup tirai 2008 dgn perasaan brcampur baur..
trlalu byk kejutan yg brlaku spnjg kehidupn 2008..
yg pasti semakin lama aku semakin matang dlm membuat keputusan..InsyaAllah

antara berita yg bakal menanti 2009 adalah..aku akn dpt 5 ORANG ANAK pd tahun dpn..yezza!!!

kesemua anak2 aku akn dilahirkan oleh ibu2 yg berlainan iaitu..mama Cik Wan, mama Wan Z, mama Ina, mama Filzah, mama Wa n mama ANA...
ader lg x mama-mama yg trtinggal??hope x der dh la yer..
lotihla aku nk beli baju utk 5 org sekaligus..huhuhu

anyway, aku harapkan all da hot MAMAs sehat2 selalu n sentiasa jaga kesihatan u alls n baby u alls..

tq frens

29th DEC 09
***********************
yerterday is my birthday..tq for those who still remember da day..i'm really appreciate it..
celebrating birthdy is juz happening during study time..that is da time when we thing this world is belong to us rite??

but celebrating it now, i don't feel as happy as b4 anymore..bcoz its more to feel like celebrating my 'tua' day...hahaha

yg aku cari during my birthday is juz ingatan kawan2 on me..birthdy gift is a bonus..hihi

Tuesday, December 23, 2008

aku di hujung2 tahun

skrg dh pukul 5.30..otak aku masih weng..ya btul..sku selalu saja weng..itulh aku..

demam CMMI
*******************
esok ader intrview..bkn intrview crk keje lain okk..aku amat suka keje cni..even dikelilingi 9 jejaka2 gagah n aku sorg saja puteri merak kayangan kt cni, aku tetap hepiiii..hahaha

aku ader intrview utk CMMI la..amat la kecut perut sbb ni 1st time ok..bile dh 1st time ni, mula la nk menggelabah x tentu psal knn..biaser la tu..tp x per, juz buat2 je muka konfiden as usual..heheh

plz wish me luck guys..aku amat takutttttttt!!!

diner at Shah Alam
**************************
ingatkah korg lg pd peristiwa pintu trkunci??ingat knn?
ingat x mlm tu reha kepingin nk mkn kt Shah Alam tp x kesampaian..yg smpi aderlah kedai mamak tepi umah imah n afni
p/s: aku dh black list kedai mamak tu..mee goreng mcm ampeh..huh
so, ini mlm Pn Ana n En Temmon ingin merealisasikn hajat Reha utk diner at Shah Alam.
p/s: kul 8 gerak g Subang Jaya

ujung thn di Kedah
***********************
yea yea..ujung tahun aku bakal meriah sbb aku akn blek kedah lg..kalo x silap 2 minggu lpas br blek..tp ni nk blek lg..
blasah jer la..5 jam bkn nyer lame pn..tp kebas jgk la kaki tangan..haha
29hb akn di sambut di Kedah..amat la hepi..
i'm waiting 4 da day..:)

Monday, December 22, 2008

new cik City juz born...

smlm raser nk giler tgk new Honda City kt tv..teeeeeeeeeeramat la chantek...dpn dier mcm ala2 transformer ckit...lawa bangat..
nk beli x der la mampu..saper ader rm85k??meh nk pnjm jap...nnt2 aku bayar blek kt korang..ok???

TERRIBLE NITE
***************************

citer smlm gak..aku n Reha nk kuar g diner..cadangnyer nk g mkn kt shah alam..baik punya planning kn..elok aku kuar umah trsilap amek kunci lak..dlm paler otak nk amek kunci umah, trbwk kuar kunci keter..tp aku pkir Reha mesti bwk nyer kunci..
so, nk masuk dlm keter tu aku ckp kt dier.."Reiya, Noni x bwk kunci umah tau"
sekali dier jwb.."hah!!!aku pn luper bwk"
hmm...at last ilang selera mkn..diner kt shah alam??luperkn jer la..jom diner dpn umah..gagaga

thank you so much pader En Mashimagho, housemate dier yg aku luper namenyer, Imah n Afni..tq sgt2 atas cubaan korang utk buka pintu trsebut..walaupn x berjaya, tp effort korg tu amatla aku n Reha hargai..
jom kitorg belanjer mkn kt Azwath..Reha nk tlg byrkn..ngahaha

so, smlm aku n Reha menumpang kasih d umah imah n afni..ari ni g opis pnjm baju imah yg plg chantek..heheh

tq..tq..tq

CMMI
*******************

ari ni ader audit CMMI..tgh mengejar level 4. CMMI aderlah satu bentuk standard ukt comp2 IT..yg plg tinggi aderlg level 5..InsyaAllah x lamer lg dpt la tu..
kalo comp2 India mmg dh byk dpt level 5..diorg expert ckit bab2 standard nih..kalo kt M'sia x byk sgt..mostly bole capai smpi level 3 shj...
dulu maser study prnh la bljr standard2 nih mcm CMMI n ISO..skrg x sangka kena implement kt real life..quite interesting

ok la..nk start keje..c ya

Tuesday, December 16, 2008

yuhuu...

hai korg..dh seminggu x brblogging nih..al-maklumla cuti knn..aku kalo cuti, mmg aku haramkn dr memandang PC...gagaga..so, kalo nk pandang pn x bole, apertah lg nk menulis kn..jawabnyer sunyi la kjap 'my blog' nih...

cuti raya haji yg lpas, mmg agak best..tp x der la happening sgt mcm raya puasa..

statistik raya kali ni:-
- total bdk2 dtg umah :- 9 org shj...diorg ni x pndi...dtg beraya dtg ramai2..kalo time aku dulu, sanggup pg masuk sorg2..lpas dh abis braya, kwn aku lak g umah tu..br la dpt byk ckit..ni sekali dtg, 6 7 org..alamtnyer aku bg ciput je la kn..bole plak, lpas dpt duit, pandang2 aku, tunjuk muka x puas ati...ampes tul..
raya kali ni aku x tukar duit pn..ingatkn x yh kasi duit raya..sekali sepupu sepapat yg kecik2 ramai la plak..mak abah aku lak, kalo time nk kena hulur, sume tgk aku..then g ckp kt bdk2 tu.."ha, g salam ngn kak Nurul..dia byk duit"...patut la mase aku kasi duit raya, sume tgk dengan pandangn x puas ati je..mesti lam hati diorg.."kata kayer..tp bg iniiii jer.."(aku agak je la..)
lantak korg la...
- total org tyer biler nk kawen:- ader 4 org makcik2..skrg dh pndi jwb dh bile org tyer cam tu..hasil didikan reha la ni..tq ye my pren..hihi
- total baju raya:- ZERRO sbb aku luperrrr..ni sumer En Din punyer psal..dia yg lncarkn kempen jimat cermat..sekali baju raya pn aku trjimat sekali..pki yg ade je..huhuhu

Ana n En Temmon dtg umah mase hari raya ke-2..raser amatla best sbb dh lama x jmp Ana..mak aku masak Kuew Teaw goreng n Laksa..mak ckp ikut la diorg nk mkn mane satu..n seperti yg aku jangka, diorg melantak dua2..x der pilih2 punyer..hahaha

memandangkn abg2 aku sume kt Kedah, so mmg senang la nk jmp..aku je yg trsesat kt cni..kak ipar pn org dkat2 umah gak..yg 1st tu naik beskal pn smpi..yg 2nd bole gak naik beskal tp semput la ckit..kalo naik motor, setgh jam pn dh smpi dh..
sbb tu mak selalu pesan.."carik dkat2, senang nk blek umah"...hmm, btul gak knn..hihi

ok la, nnt la plak sambung..nk buat keje lak..bye

Friday, December 05, 2008

Hujahan teknik ‘rebonding’, kerinting rambut

Bolehkah terangkan hukum membuat teknik ‘rebonding’ iaitu teknik meluruskan rambut. Ada yang mengatakan salah kerana mengubah ciptaan Allah. Bagaimana pula dengan orang berambut kerinting, kemudian hendak meluruskannya. Begitu juga jika rambutnya memang lurus, kemudian hendak meluruskan lagi supaya lebih sihat dan cantik. Bagaimana pula kalau dia meluruskannya untuk kelihatan cantik di hadapan suami. Pada masa sama memakai tudung dan tidak ada niat untuk menunjuk-nunjuk kepada orang ramai, tetapi hanya untuk suami.

Isteri anggun,
Johor Bahru, Johor.

Islam adalah agama fitrah. Tidak ada satu pun hukum dan peraturan dalam ajaran Islam bercanggah dengan fitrah.

Manusia umumnya, tidak kira sama ada lelaki atau wanita suka melihat sesuatu yang cantik dan memperlihatkan kecantikan yang ada pada dirinya. Dengan kata lain, ingin supaya orang melihatnya dalam keadaan kemas dan cantik.

Justeru, Islam bukan saja mengharuskan, malah menggalakkan wanita dan lelaki berhias bagi memenuhi tuntutan fitrah yang sukakan keindahan dan kecantikan. Diriwayatkan Ibn ‘Abbas pernah berkata: “Sesungguhnya aku berhias untuk isteriku sebagaimana aku suka dia berhias untukku. Sebagaimana aku suka menuntut semua hakku daripadanya, aku juga menyempurnakan semua haknya daripadaku kerana Allah berfirman maksudnya: “... dan untuk isteri-isteri itu haknya sebagaimana mereka mempunyai tanggungjawab terhadap suami mereka dengan cara yang makruf (Surah al-Baqarah, ayat 228).”

Berdasarkan prinsip itu, fuqaha mengatakan bahawa semua jenis perhiasan adalah harus kecuali ada nas yang jelas dan sahih menunjukkan haram. Dalam hal ini, mereka berpandukan kaedah fiqh “asal semua perkara itu harus melainkan ada dalil yang menunjukkan ia haram.”

Selain ada nas yang jelas menunjukkan haram seperti wasymu (tatu), mencukur bulu kening, memakai rambut palsu dan sebagainya, beberapa perkara perlu diberi perhatian dalam menentukan sesuatu itu halal atau sebaliknya.

Pertama, niat atau tujuan perkara itu dibuat.

Niat yang tidak baik akan menjadikan sesuatu yang pada asalnya harus itu haram. Tetapi, niat yang baik tidak menjadikan perkara yang haram itu halal. Umpamanya, memakai rambut palsu dengan niat menyenangkan hati suami, tidak akan mengubah hukum pemakaian rambut palsu itu.

Kedua, dari segi cara pelaksanaannya mesti tidak melanggar batas syarak seperti memotong atau merawat rambut di salun terbuka atau menggunakan khidmat pendandan yang berlainan jantina.

Ketiga, dari segi bahan yang digunakan mesti bukan daripada benda yang najis atau bercampur najis atau bahan yang boleh mendatangkan mudarat pada agama, nyawa, akal, zuriat dan harta dalam jangka masa panjang atau pendek.

Keempat, khusus bagi golongan wanita.

Kerap ditekankan wanita wajib berhias untuk suami. Itu memang benar. Fuqaha berpendapat jika suami menyuruh isterinya berhias, menyediakan alat atau bahan perhiasan untuk isterinya, maka isterinya wajib taat dengan menggunakan alat atau bahan itu.

Ia dengan syarat apa yang disuruh oleh suami itu tidak termasuk dalam kategori perhiasan yang haram.

Sekiranya suami memerintahkan isteri melakukan perkara haram, isteri tidak wajib mematuhinya. Hal ini kerana Rasulullah SAW menegaskan dalam sabdanya bermaksud: “Tidak boleh taat kepada makhluk sekiranya membawa kepada maksiat (derhaka) kepada al-Khaliq (Allah).

Berkaitan dengan persoalan yang ditanyakan iaitu ‘rebonding’, merujuk kepada tafsiran yang dibuat oleh Sa’id Hawa dalam al-Asas fi at-Tafsir terhadap ayat bermaksud: “Dan sungguh, aku akan menyesatkan mereka, dan memperdayakan mereka dengan angan-angan kosong, dan menyuruh mereka membelah telinga binatang ternak; dan menyuruh mereka mengubah ciptaan Allah.Dan sesiapa yang mengambil syaitan menjadi pemimpin yang ditaati selain Allah, maka sesungguhnya rugilah dia dengan kerugian yang terang nyata.” (Surah an-Nisa’, ayat 19). Ia tidak termasuk dalam kategori mengubah ciptaan Allah.

Beberapa pendapat yang dikemukakan fuqaha berkaitan perhiasan yang halal dan haram juga tidak menyebut ‘rebonding’ sebagai haram.

Pandangan dan soalan layari www.wanitajimceria.blogspot.com

Thursday, December 04, 2008

Abah..i'm grow up..i'm 24...

hehe..mcm pelik je tajuk dier kn??ari tu aku ade citer kn..tayar HoneyVi pancit kn??sbb paku cium dier..tp skrg dh baik sbb dh g tampal itu ari..pastu aku bgtau mak abah aku perihal tayar tu..then abg aku plak gelabah x tentu psal..dier ckp pegi la tukar tayar baru..awk tu nk drive jauh..kang jadi pape tgh jln susah plak..pastu biler dier ckp mcm tu, mak abah aku ni brganda2 plak gelabahnyer..2 3 kali duk ulang benda yg samer.."Nurul, esok g tukar tayar"(sila ulang baca sebyk 3 kali ye)..aku pn ckp la..ala, x yh la tukar2 tayar..tayar tu elok lg..kena paku kecik je..bole jln lg tu..then abah aku serta merta membidas.."x der x der, esok g tukar..pastu msg abh baper kena bayar..abah masukkn duit"..aku plak biler dgr abah ckp mcm tu, tetiba raser hangin kus kus satu badan..aku ckp.."abah, nurul ada duit la, nurul bole bayar"..masa tu mak aku dh diam dh..dia tau aku x suke bila abah selalu sgt tlg aku..sbbnya AKU DH BESAR..aku bakal masuk usia 24 dh..DH BESAR DH ANAKMU NI...
dulu prnh 1 ketika, aku nk bwk diorg g Perak..nk melawat nenek aku kt ctu..then abh ni senyap2 je dia pegi call abg2 aku ajak pegi sekali..pastu diorg x leh ikut sbb ader keje..then dia ajak plak jiran aku..pn diorg x leh ikut..last sekali x jadi pegi..abah ckp.."Nurul, x yh la pg lg..nnt2 la ye kita pegi"..tp aku tau, ayat sbnr yg abh nk ckp "x der org yg bole ikut kite, abh x harap sgt ngn kamu..kalo ade abg, ok la ckit..ni kamu sorg yg drive, x nk la abah"
ha..itu ayat sbnrnyer...
aku ni diam je la..mmg abah x anggap aku dh besar..dh bole berdikari..dh bole jaga diorg pn

smlm aku call abg Zaniel(abg sulong)..nk mengadu la konon..aku ni mmg..ade x puas ati je, mesti crk abg..bkn crk En Din..gagaga..aku ckp la.."abg, abah selalu x prcaya kt adikmu ini(ni tmbh je..heheh)..org dh besar la..tp still buat org mcm bdk kecik lg"
ayat abg plg best.."mmg la, even umur kamu 30 pn abh akn anggap kamu bdk kecik lg..kahkahkah(gelak keji)"
ngrrr...tlg la korg..aku nk jadi orang BESAR..tp, hmm..ntah la...

lg satu, smlm jgk aku g buat smthing kt rambut aku..ni projek brsama Reha..nk dkat 4 jm brabis masa d saloon..perghh..sungguh puas ati...raser best je tgk rambut sendiri..n lg best kuarkn rm250 dr purse..hambek ko..kak Miza kater mmbazir je..tp aku suker..lg duit penuh dlm purse, lg tgn aku gatal nk peghabihkn..skrg pdn muke ko Nurul..duit rebate keter yg aku dpt dh abih dh..En Din call maser aku kt saloon..ha, menggelupur nk jwb..aku ckp dtg cuci rambut jeeee..ngeh ngeh ngeh..kalo la dier tau aku dh hanguskn rm250 utk rambut, mau kena kerat 14 nih..mati laaaa

p/s: x sabar nk tggu ana blek..nk tnjk rambut baru..hihi

Wednesday, December 03, 2008

takziah buat keluarga burung di Cyberjaya

semasa dlm prjalanan nk ke opis pg td, aku trnmpk 2 ekor burung gembala kerbau kt tepi jln..yg sekor dh trbaring, yg sekor lg menarik-narik sayap burung yg trbaring tu..aku yakin yg trbaring tu dh mati sbb x brgerak lgsg..n tu mesti keje driver2 yg x prihatin trhadap makhluk lain yg turut mggunakn jln raya..mesti dh kena langgar ni burung tu..aku kesian sgt tgk gelagat burung yg masih idup tu..tggu je kt tepi kwn dier...
aku kalo nmpk ape2 benda yg melintas dpn aku, mesti aku slow..even ia hya sekadar binatang kecil..bg aku diorg pn makhluk Tuhan jgk yg layak utk idup mcm kiter..
so, prihatin la ckit..jgn main redah je!!!

why i'm so emotional lately???

Monday, December 01, 2008

hepi 1st anniversary HoneyVi..

tanggal 29 Nov yg lalu genapla sethn usia HoneyVi..dh merata dia pegi..juz name it..Kedah..Melaka..Pinang..dll..jauh btul dia merantau..adanya dia, idup aku become easier..yg plg best, bole blek Kedah sesuka hati..raser nk blek, redah je..x yh nk pening2 pikir tiket n menapak ke Pudu tu..hihi..best best..Alhamdulillah..syukur pd Tuhan yg bg aku rezeki...

ari ni HoneyVi buat hal..smlm tyar blkg kempis giler, dh g pam dh..tp ari ni kempis lg..so, bwk la dier jmp Dr utk mendptkn rawatan..ghupernyer ada paku yg melekat..ampes tul la..saper plak yg rajin g tabur paku kt tgh jln ni???mesti keje mekanik nih..tabur paku bg kene tyar, pastu nnt diorg dpt duit..tul x?? haishh, x baik tuduh..sori sori..tarik blek..gagaga
dh byk duit abis utk HoneyVi..biaser la tu..beli keter adlh pelaburan yg merugikan..sbb tu la mak aku larang sekeras2nya aku nk tukar cik City..pnjg lebar dia bg ceramah free kt aku..huhu

ujung minggu ni HoneyVi akn travel lg..tentula ke Kedah sempena cuti raya..raya kali ni kitorg akn ke Perak plak sempena Family Gathering..abg aku ckp thn ni kt Perak plak..tp x tau la kot2 diorg tukar plan..yg pntg, HoenyVi akn sentiasa turut serta..hahaha

LUV U HONEYVI...mmmmuuahhhhhh

Friday, November 28, 2008

hidup di luar kebiasaan...

kebiasaannye kami akn berebut bilik air kalo dua2 bangun lewat.
ayat yg aku prnh dgr: "Noni jahat..aku yg bgn dulu!!!"..tapi aku yg mandi dulu..hihihi
tp hari ni..blek air tu utk aku sorg...

kebiasaannya kami akn lunch sama2..aku fetch dier kt opis.
msg yg sama aku antar kt dier hari2: "jom!!"..tu maksudnya aku dh tggu kt dpn opis dia..
n dia selalu lewat turun..trpaksa aku tggu n buat2 x paham bila ada driver2 yg mnjeling kt aku..tau la aku benti kt tmpt x leh benti!!!

kebiasaannya kami diner sama2...selalunya kt luar
n trlebih selalu mkn maggi je..
dia plg expert msk maggi..mmg sedap
aku plak, kalo msk maggi mmg x sedap n selalunya x abis..
kalo dier yg msk, aku mesti mkn smpi abis..hihihi

kebiasaannya kami sentiasa ada benda nk cerita..
cerita psal kawan2, kawen2, ngumpat bos, ngumpat driver yg x reti bg signal,
cerita psal jiran2 yg x reti senyum n abg yg ada savvy kt dpn umah,
cerita psal family n mcm2 la..
cuma 1 ketika je kitorg x brtegur sapa, bila dua2 dh zzzzzzzzz..itu je..
lain pd tu kami akn brcakap..hihi

kebiasaannya kami akn kuar jln2 naik HoneyVi bila boring...
pg drive thru mcD dgn memakai baju kelawar,
pg jln2 area putrajaya,
pg mkn ngn En Temmon n suh dia belanjer,
pg jln2 carik psal..control cun biler nmpk driver ensem kt sblh n buat muka serius bila trserempak driver gatal (x ensem tp nk ngorat org..so bole blah..gagaga)

kebiasaannya aku yg suka shoping,
kalo ajak dier, mesti dier tnjk muka boring..
tp selalunya dia yg membeli byk..kuikuikui

kebiasaannya kami akn trtukar purse sbb purse kami sama,
selalunya dia x tau nk bezakan purse kami,
tp aku tau..purse dier buruk ckit..kahkahkah n selalunya lbh berat dr purse aku...

kebiasaannya dia ada dgn aku...
tp hakikatnya skrg..HIDUP SUDAH DILUAR KEBIASAAN...
dan kebiasaan itu hnya tinggal KENANGAN...

Tuesday, November 25, 2008

kisah KAMI...

meh cni nk story kt korg psal perihal aku n seorg bdk ni..citernyer brmula dr thn 2002.
tmpt kejadian:- Pusat Matrikulasi UIA, PJ
masa ni aku br berusia 18thn..bdk2 lg time tu..aku brkwn ngn bdk2 sek agama je..sumer brtudung labuh okkk..mmg warak down la maser tu..hahaha
klas yg plg best adlh klas Math..sbb aku mmg minat giler bljr Math..lect Math brnama Mdm Afifah..baik Mdm tu..tetiba dgr suara sorg bdk ni.."Mdm, is this correct??(pronounce it as 'KOREK')"..lalu Mdm tyer blek.."hah?korek??korek aper?korek lobang???"
time tu 1 klas gelak sama itu bdk..aku tmpg sekali la..gagaga..siannnnnn
bdk tu knnn..dr dulu lg aku x suke kt dier..dier ade geng..ramai jgk..aku pggl geng duk blkg..masuk klas je mesti crk tmpt plg blkg..kehkehkeh
aku plak, sah sah duk dpn sbb blkg dh penuh..huhuhu
mmg dlm tempoh 1thn setgh kt Matrik tu x rapat sgt la ngn bdk ni..aku byk abiskn masa ngan aktiviti PKPIM aku..tiap2 mlm meting..mmg jadi makhluk plg bz la time tu..hihi
abis 1thn setgh kt Matrik, aku n bdk tu masuk main camp..maser hr registration, aku trserempak ngn dier..aku sorg, dia pn sorg..pastu dia dtg tegur aku(ke aku tegur dier ntah..x ingat arr)"Eh..Nurul(time ni nama Noni x wujud lg), jom duk 1 blek nk?"..."ok ok, bole gak"
disbbkn time tu masing2 sorg, kitorg pn brkwn la brdua..drpd Taaruf Week, smpi la amek scroll, aku n dier jadi besfren..
maser 2nd yr kt main camp, aku bgtau dier dulu aku cukup x suka kt dier..pastu dier cakap.."aku tau, ko kwn ngn bdk pandei pandei..maner nk pndg aku" itu adlh cubaan meraih simpati..ngahaha
selama 3thn setgh kt main camp, x prnh 1 ketika kitorg berenggang..g klas sekali, kuar KL sekali, g toilet je x sekali...sbb time membuang hajat x sama..gagaga
kitorg amek FYP sama2..buat Bluetooth chating..time ni agak best(sila check entry 2006, byk citer psal FYP) time ni ada sorg mamat minat kt dier..minat dr jauh jer..biler dkat2 x nmpk pn mcm nk ngorat..ngahaha
abis bljr, dier keje dulu..sebln lpas tu aku plak dpt keje..
dier msg aku ckp mamat tu dh bgtau suker kt dier..haha
at last, mengaku jgk yer..
then, aku ckp terima je la..he is a good guy..he'll make u hepi..InsyaAllah
rezeki Allah, kitorg ditakdirkn opis dekat2..so, still bole duk sekali...so, kdg2 car pool sekali..sumer sekali..even lunch pn sekali jgk...maser ni dier ngn mamat tu mmg dh couple
3bln lpas tu, mamat tu ajak dier kawen..smpi demam2 dier dibuatnyer..haha
3hr yg lalu, diorg pn kawen..hepi ending..:)


(bdk tu namanyer Ana n that mamat namanyer Aizat)
HAPPY WEDDING DAY!!!

Thursday, November 20, 2008

mcm best je nk update kt blog yg brwajah baru ni..credit should b given to Miss Fa sbb tlg cantikkn my blog ni..THANK YOU FA..I LUV U!!!
p/s: nama sbnr Fariha..dulu org pggl dier Reha, kiotrg pggl Rieya..skrg dh x nk namer tu..dh tukar jadi FA...hekeleh..Fa aper?? far away..ngahaha

minggu ni agak x best..perasaan brcampur baur..sumernyer sbb Ana..huhuhu

3hr yg lalu - aku siapkn bunga telur...finish already
2hr yg lalu - aku pakaikn inai kt jari dier..sekali jari2 aku pn trpakai sekali..hihi
sehr yg lalu - aku temankn dier beli kasut tuk nikah kt Alamandul..santeek kasut tu(sbb aku yg pilih..hikhik)..dh lame usha kasut tu..tp x per la, ana yg pki dulu..huhu
smlm - kitorg g diner samer2 kt luar (me, Ana n Reha). lpas mkn diorg ajak jmp En Din..last request from Ana.. dier nk jmp En Din sblm kawen..
(so, sumer request Ana aku dh tunaikn..Alhamdulillah)
pagi td - Ana dh mengemas barang..bilik dier dh kosong
mlm ni - Ana blek Gerik
mlm esok - aku n Reha plak g Gerik
2hr lg - Ana kawen ngan En Temmon

itu jer la..aku x tau naper aku update mende alah ni..korg layan jer la...huhuhu

Friday, November 14, 2008

sindrom ari jumaat...

ok, kalo last entry aku citer psal sindrom ujung bln knnn..utk kali ni plak nk citer sindrom hari jumaat..tp sindrom jumaat ni jarang2 la berlaku..cuma jumaat2 yg trpilih shj sindrom ini trjadi..n utk jumaat brtarikh 14 Nov, ia trjadi lg..so, check it out...

AKU MALAS DTG OPIS...pg td trjaga agak2 awal la walupn smlm aku mmg susah giler nk tido..brgayut ngn En Din punyer psal la ni..tp x leh bgtau dier aku x leh tido, nnt dier prasan aku x leh tido sbb tringatkn dier...so, better diamkn ajer dr melayan keprasanan En Din itu...

punyer la lamer aku brtapa dlm bilik 'termenung' smbl duk pikir mcm mn nk buat supaya aku x yh dtg opis ini hari..pastu aku check plak 1 badan kot2 ada bhgn yg membolehkn aku amek MC...ha ha..ader ader..ulser seketul dlm mulut..nk gosok gigi pn susah..ni sbb kesan dr gosok gigi secara rakus..trus trkena kt gusi..aduh..sakit nk mampos..
otak mula brpikir nk g klinik mana lpas ni n pikir jgk aper msg nk tulis tuk En Miji..kemudian otak kiri yg agak kreatif memainkn peranan..'aper kes sakit kt mulut pn nk amek MC..ko keje guner tgn, bknnyer mulut'...so, plan petama x menjadi..periksa plak dahi kot2 demam kura2 ke ari ni..tp sehat jer..
at last, sedang asyik brpikir, aku dh pn sudah mandi...so, x por lah..pegi je la keje..lgpn keje kn satu ibadat..dpt pahala lg..better pegi dr duk umah x buat pape (ayat sedapkn hati..)

kul 8.32am aku slmt smpi opis..Alhamdulillah..smpi2 je, mcm biaser..rutin prtama adlh buat nescafe 3 in 1..kalo x aku akn ngantuk spnjg hari..elok je nk hirup nescafe sedap yg aku buat tu, tetiba dgr kak faiza mcm kalut2 je mase ckp kt telefon..hati brkata..'kenaper ni??aper yg dh brlaku???' blum sempat kata2 itu trluah di bibirku, kak faiza trlebih dahulu menyapaku..kehkehkeh(ayat sastera ckit..layan jer la even korg menyampah pn..huhu)
'Nurul nurul..jom turun bwh..Ina pengsan' kata Kak Faiza.
'ha!!!ye ke??(ayat standard utk berita yg agak mengejutkn)..tanya aku smbl brlari2 anak ngn kak faiza turun ke bwh..nescafe trbiar sejuk atas meja..2 keping biskut x sempat dihabiskn..x per la, rezeki semut la biskut tu..
ok, smpi je bwh..nmpk Kak Wan n Kak Miza..lalu aku brtanya 'Mana Ina??'..
tetiba nmpk sesusuk tubuh di atas troli yg biasanya digunakn utk mengangkut komputer n cpu shj..tp hari ni troli trsebut ada task baru..angkut Ina..wakaka
sian Ina..tetiba pengsan..Kak Faiza ckp ni insiden ke-2 ina pengsan n hero utk insiden kali ni adlh Mr Zaid..cayalah..nk harap aku n kak faiza yg angkat. alamtnya kena tggu ina bgn sendiri la br bole bwk g spital..huhuhu
punca ina pengsan blum lg dpt diketahui..pelbagai spekulasi yg timbul..adakh ina sudah brbdn dua??adakh ina x sehat??adakh ina x mkn??or adakh ina..jeng jeng jeng..ntah la...
berbekalkn slipar jamban dan tanpa sbrg dokumen utk membuktikn aku warganegara M'sia, selamber je aku n kak faiza naik keter g spital Putrajaya..ni kalo polis tahan ni trpaksa la aku guna pakai tips yg aku kongsi ngn korg dulu tu..
x pasal2 jadi ahli kongress PATI hari jumaat yg mulia ni...kena plak aku pki selipar jamban, nmpk sgt la mcm ahli PATI..huhuhu
mcm mn la bole pki selipar jamban ni..heiii, aku g pasar borong pn pki heels tau..ini kn plak g spital..aper kes pki selipar???nasib baik doktor2 hensem amek cuti ari ni...yg ader yg x hensem je..kehkehkeh
so, smpi di spital..baru aku prasan, all 'TAB princess' ader kt cni..kire sumer skip keje la ni..alasan yg bole dikemukan: temankn org sakit..ngeh ngeh ngeh..aku mmg dh tggu saat2 mcm ni..bab2 skip dr keje mmg aku suker..ngahaha
lamer gak tggu ina kt dlm tu..aku x kesah..lg lamer aku kt cni, lg syok aku raser...hikhik
dlm kul 10.30 kot, ina dibenrkn pulang..sblm blek, aku ajak diorg sumer g mkn roti canai kt pres 9..dh lamer ngidam nk mkn roti canai..tp x dpt2..(dh la pki selipar, duit 10 sen pn x der..ader hati nk g mkn..)so, apa lg..kiter mntk cik pesakit la tlg byrkn..ngahaha
biler nmpk dier dh sehat, kitorg pn tyer la mcm mn bole pengsan..
so, inilh dier jwpn si pesakit...
'maser ina smpi dpn TM td, ina nmpk sebijik keter tu..pastu driver dier mcm kenal.so, ina tgk la lg..tgk punyer tgk x prasan lak kt dpn tu ader bongkol..then, trsadung la kt ctu smpi jatuh trduduk..masa tu ina dh raser pening dh..trus raser gelap je dunia ni seolah2 dunia ni dipenuhi ngn bintang2(yg ni aku tambah..haha)pastu trus ina x ingat pape dh...'
nk tau x saper yg die tgk tu??jwpnnyer...'BOS AKU!!!'..wuawuawua..
aper kes la ina ni, tgk bos aku smpi pitam..yg kak faiza punyer la mati2 ingat dier low blood la..hyper blood la..rupernyer usha bos aku punyer psal..kahkahkah..
tp tima kasih la ina menyerikn ari jumaat nurul..x psal2 abis stgh hr utk hari ni..brmastautin di spital buat sementara..hikhik
smpi opis, dh tau dh kena ngadap Miji jap lg sbb kuar x bgtau dier..rupernyer mmg btul pn..smpi je kt tmpt aku, sperti yg dijangka, sumer ingat ina pregnant..hahaha..tekaan korg amatla trsasar..ina pengsan sbb tgk bos kiter..kahkahkah

p/s: ina, jgn maraaaaaaaa

Thursday, November 13, 2008

sindrom ujung bulan..

tajuk di atas adlh 'sindrom ujung bln'..bkn sindrom dtg bln okkk..sila btulkn pemahaman anda..skrg kul 4.26pm..lg 1 jam nk blek umah..dan x der 1 keje pn yg siap ari ni..aku jadi sgt malassssssss...dan aku rasa ini adlh sindrom ujung bln...

AKU NGANTUK

bkn ari ni je tau..hari hari ngantuk..asal masuk opis je ngantuk.asal ngantuk je masuk opis..geram btul la..minggu ni mmg malas giler nk bangun..kalo bole raser nk tidoooo je..tp bole ker???

(jap..aku nk tgk dialogue session GCEO TM jap..)

ok sambung blek..skrg ni tgh brlansungnya dialogue session ngn Dato' Zam..tp live video x baper elok..malas la aku nk tengok...

CUTI AKU DH ABIS..utk pengetahuan korg, cuti aku tuk thn ni mmg dh abis..so, secara automatiknya aku wajib menjadi pekerja yg berdedikasi..kirenyer akunyer punch card tu x der la kosong sana sini..sentiasa penuh je ari2..hehe
x best la cuti dh x der ni,dh la aku mmg pekerja yg suka amek cuti..pantang tensen ckit, sah esoknye aku apply EL..bkn aper, aku x nk arr buat keje dlm keadaan tensen..sbbnyer ia akn membuatkn kiter nmpk tua sblm masanya dan x mustahil korg bole jadi gila..haaa, bahaya tue..

NK KENE RENEW INSURANCE KETER..ni dh masuk bab duit..sejak pki HoneyVi ni, byk btul duit aku kuar..utk HoneyVi je, i spent my money like water..huhuhu
insurance nk kena renew, mau hangus rm1k duit aku..x per la, nasib baik aku syg ko HoneyVi..kalo x, dh lamer ko duk kt Used car shop...hahaha

HONEYVI NK KENA SERVICE..lagi mengenai HoneyVi..dlm 2 minggu lg dh nk kena service..hangus lg duit aku n pending lg la nk beli handbag CarloRino...kali ni trpaksa mntk tlg En Din suh g service..cuti aku kn dh abis..cuti En Din byk lg..so, kiter tlg menolong la ye..smlm En Din ckp..kalo la cuti tu bole di share, dier dh bg cuti dier separuh kt aku..n jwpn aku..yor lah, sbb cuti tu x leh share la dier ckp mcm tu..cuba kalo cuti tu mmg bole share, mesti dia buat2 x kenal aku..huhuhu..n kalo btul2 bole share, jgn kater separuh, 3/4 dr cuti dier aku amek..ngahaha..

2 WEEKS TO GO..ada apa ngn 2 minggu lg???besfren aku akn kawen..huhuhu..sedihhhh..yup, mmg aku sedih..tp kena hepi jgk sbb diorg nk mendirikn masjid..so, aku kena sokong..aku stay seumah ngn besfren aku for almost 5 yrs..but 2 weeks from now, dia stay ngn hubby dier plak..
korg raser la, mcm mn nk hadapi mende ni eh??
reiya..nnt tggl kiter 2 je..huhu

UJUNG BLN DEPAN BESDAY AKU..ha, yg ni ader org buat2 luper ker???

(ok dah..aku nk smbg dgr dialogue CEO..bye)

Tuesday, November 11, 2008

new City to hit M'sia mid-Dec...

i've got crazy with the new look of Honda City..Honda M'sia has officially announced that the new 2009 Honda City will be launched in mid-December 2008..
I WANT ONEEEEEEEEE!!!
talking to my bro few days ago..i told him, this new City will kill his 'dugong'(Vios)..hahaha
it looks really impressive..isn't it??
my fren told me the price will b about rm85k..so, juz bole mimpi to make it mine...
but never expect la the price would b lower than existing City rite?? normal la tu..there r Honda..;)

Monday, November 10, 2008

hihi dan huhu

farhanafadzil: ding
varkisa_84: donggggggggggg
farhanafadzil: eh..idup lg kame
farhanafadzil: *kamu
farhanafadzil: hehehe
farhanafadzil: saje nk test je
farhanafadzil: test test
varkisa_84: yup..testing succeed
farhanafadzil: hahahha
farhanafadzil: huhuuhuhu
varkisa_84: x kuar ke kame?
farhanafadzil: kame xkuar
farhanafadzil: kame xde kawan
farhanafadzil: huhuhuhuhuh
farhanafadzil: kame ngantuk
varkisa_84: hehe
varkisa_84: ooo
varkisa_84: oni pn x kuar
varkisa_84: kame..kami nk g uia mlm ni
farhanafadzil: nape nk g uia
varkisa_84: kami nk amek form kt kak riha
farhanafadzil: uik
farhanafadzil: rajin nye
farhanafadzil: reha?
farhanafadzil: kt umah aje boleh amik
farhanafadzil: huhuhu
varkisa_84: sabariha
varkisa_84: riiiiiiiiiiiiiha
varkisa_84: bkn reeeeeeeeeeeeha
varkisa_84: sabariiiiiiiiiiiiha
varkisa_84: :D
farhanafadzil: hahahahhahahhaha
farhanafadzil: jgn la maraaaaahh
farhanafadzil: huhuhuhu
varkisa_84: hihiiiiiiiiii
farhanafadzil: kame g sorg ke
varkisa_84: nk itut x?
varkisa_84: kalo kame x nk itut..kami kena la g sorg
farhanafadzil: ke kame ajak din teman kan
varkisa_84: x der maknenye
varkisa_84: kami g sorg je
farhanafadzil: hihihiih
farhanafadzil: boleh je
varkisa_84: yea yea
farhanafadzil: boleh singgah jmp ude
farhanafadzil: nk bg kad
farhanafadzil: huhu'
varkisa_84: tp kak riiiiiiiiiiiiha x blas email lg
varkisa_84: bole bole
varkisa_84: nnt kiter jmp dier dulu, pastu br g uia
farhanafadzil: oHoohoho
farhanafadzil: baiklahhhhhhh

p/s: saje je nk paste conversation nona-noni sbg kenang-kenangn..hihiiiii

Wednesday, November 05, 2008

kisah parking

ok, skrg dh kul 4 ptg..brmakna lg 1jm 30min aku akn brtolak ke Jusco, Equine utk melunaskn hasrat hati aku yg ingin memiliki 2 helai t-shirt yg aku dh aim smlm..hopefully, masih ada lg t-shirt yg dimaksudkn, jgn la ada org lain beli sbb smlm aku dh sorok baju tu blkg2 ckit bg org x nmpk..hahaha

oleh kerana hati n jiwa aku sudah berada di Jusco, maka keje2 pejabat trpaksa berhenti di sini saja utk hari ni..any urgent matter, esok kiter sambung okkk

meh cni nk story kt korg psal parking..tgh hr td aku kuar lunch ngn kak faiza(opismate aku) kt terminal...kul 11.30 dh kuar lunch..awal giler eh..yer la, aper nk buat..perut dh brkeroncong semacam..sian plak aku kt perut aku ni..ia x prnh dibiarkn kelaparan dlm jangka masa yg agak lama

so, kul 1130 brtolaklh cik nurul brsama pn faiza ke trminal demi mencari sesuap nasik..stay la kt ctu smpi kul 12.15 kot..mmg x ramai lg pn aku tgk bcoz still early...dh kenyang sumer, menujulh kitorg ke tmpt dimana HoneyVi diparkingkn..smpi2 je kt HoneyVi, ader la makhluk maner ntah pandai nk mampus g parking keter blkg keter aku..mcm mn aku nk kuar???
dh la keter dier besar, 4 wheel drive la katakn..mmg aku dh start hangin dh maser tu..lg menambah kehanginan aku apabila dier tarik plak hand break..kalo dh tau ko block keter org, x yh la tarik hand break...setidak2nyer, org bole la tolak keter ko masuk longkang ke haper..

geram btul aku maser tu..pastu kak faiza kater.."nurul, bunyi la hon.." aku pn bunyiknla..3 kali je kot..sbb nk bunyikn byk2 kali aku segan la plak..aku kn pemalu..ngahaha

agak2 8 min mcm tu, dtg la si driver yg pandai sgt tu..yg bestnyer, AKU SOUND AKAK TUUU...ayatnyer aderlah..."pandainyer akak..nk parking tu agak2 arr.."
pastu aku trus masuk keter..heheh..berani giler eh, hakikatnyer aku amat takut..
selama ni aku x prnh sound org, kalo aku marah ke, sakit ati ke..sumer aku diam je..abis teruk pn aku tnjk muka masam..tp td aku sound akak tuuu..tetiba rasa cam best lak bole sound org..ngeh ngeh ngeh

Tuesday, November 04, 2008

tips bertemu 'abg' polis...khas utk driver wanita shj

ok, hari ni aku brmurah hati utk memberi few tips kpd driver2 wanita jelita diluar saner..utk driver2 lelaki, aku rase x applicable sgt kot or mayb x applicable lgsg..sori la yer...

naper aku kuarkn entry psal ni?? ini adlh kerna smlm br je aku trsrempak dgn 'abg' polis utk ke sekian kalinya...kena plak mmg aku tgh buat 1 kesalhn iaitu tidak memasang tali pinggang keledar ketika memandu..cuak beb..tp aku trlepas dr sbrg saman..haaa, sbb tu la nk kasi tips kt korg ni..

1. bile polis buat road block n keter korg di tahan, kena plak mmg korg tau korg buat slh..make sure tunjuk muka kesian smbl control ayu..kalo raser bole nangis, korg hantam nangis je time tu..

2. pggl polis tu dgn panggilan ABANG..yg ni plg cepat dia nk lepaskn korg..kalo korg pggl PAK CIK, silap ari bln saman akn digandakn..so, beware

3. jgn lupa berikn senyumn yg plg menawan..nk tau kenaper?? sbb nk alihkn perhatian polis tu..kirenya dia akn tgk senyumn korg instead of tgk seat belt korg yg x dipasngkn tu...itu jer la tujuannyer..bkn nk suh ngorat polis tu pun..huhuhu

4. ajaran abg aku: kalo polis membuli korg (maksudnya keter lain dier x tahan, juz keter korg je yg dia tahan), then ckp nk saman korg plak, padahal keter dpn trlpas..make sure tnjk muka confident habis..kalo korg takut jgk...buat2 je mcm confident..aku mmg dr kecik lg abg dh ajar buat muka confident ni..heheh..so, skrg dh expert..ngahaha..pastu, pastikn dlm keter or handbag korg ader nota kecik n pen..then, kuarkn buku nota n pen trsebut n amek nama n no anggota polis trsebut...mesti polis tu cuak punyer n mesti akn tyer.."eh, awk buat aper tu??"
then korg ckp.."sy nk report pd pihak atasan..awk x adil dlm melakukn tugas..mentang2 la sy pki Viva je,awk saman sy eh..org dpn tu pki Volvo, awk buat x tau je eh..baper byk die byr awk??ha???ha???..bla bla bla..korg maki hamun la ape2 yg patut...
then aku pretty yakin polis tu akn lpaskn korg...lg bagus kalo korg kenal ngn polis yg brpangkat ckit kt kwsn kejadian n mengaku jer la org tu bkl mertua korg ke, ayah sedara korg ke..aper2 la yg berkaitan..InsyaAllah korg trlepas(kalo x trlepas jgk, tlg la buat2 mcm korg x kenal aku..huhuhu)

5. pesann abg jgk: JGN MEMBERI RASUAH..sbb selalunya polis ni suker sgt buat road block time diorg tgh sengkek..kena lak kiter pn mesti sengkek jgk time tu knn..so, diorg mudah menerima rasuah..jadi keputusan di tgn kiter..benda ni amat la dilarang Allah sekeras2 nyer..duit bole di cari, agama jgn digadai..perkara yg haram akn selamanya menjadi haram..
so, pikirkanlah

ok, itu je tips yg sempat aku pikir..but still korg x yh takut kalo korg x buat slh..kalo ader gentlemen yg x baper puas ati ngn entry kali ni, mntk maap byk2 deh..hihi

Monday, November 03, 2008

my hepi weekend..

weekend lpas byk jgk aktvt yg aku buat..antaranya adalh attending TM Family Day kt bukit jalil ngn En Din..baru kali ni aku jmp begitu ramai umat TM sekitar KL..kalo la dier buat TM semalaya, maunyer x nmpk rumput padang tu..nmpk org je sumer..huhuhu

prog start kul 8 pg, tp aku pg kul 9..biaser la..kalo pegi awal pn nk buat haper kn..bknnyer nk main..lgpn En Din kena stand by mlm sblmnyer smpi 3pg, so bg peluang dier tido lamer ckit..
smpi2 je, g daftar n dpt kupon 20 hengget..heaven jgk la kitorg membeli n membelah umat2 yg ada kt ctu..org dtg bwk ank2..baru la best..tp aku dtg tgk ank2 org je la..ank aku?? lmbt lg..heheh
MC of the day is Wan Ismail Golok a.k.a Sabri Yunus..antara yg dtg is Zizan n Johan (Raja Lawak)..aku dh nekad nk amek gamba ngn diorg tu jgk2..x kire ape jua halangn walaupn halangan itu dtgnya dr En Din sekalipn..kahkahkah
punyer la susah nk amek gamba sbb trlalu ramai umat yg mengerumuni diorg..luckily komitee of the event tu x-staff En Din..maka brkesempatnlh aku mengambil gamba ngn diorg...
tadaaa..inilah dier..Zizan, his gf n Johan..hahaha..yg syokyer Zizan sempat bisik kt aku 'I Love U'..dan kesannyer, aku sengih smpi ke mlm..En Din hangin je tgk sengihan plastik aku..ngahaha..aku x kesah, yg pntg aku still hepi smpi ke hari ni..kehkehkeh

ok, tutup citer psal Zizan n his gf..kiter bkk citer lain plak...mlmnyer aku g lepak ngn huda kt One Utama..cdgnyer nk mkn pizza hut..tp trsesat la plak..biaser la tu, aku kalo g OU mmg wajib sesat..lastly trserempak ngn Shakey's Pizza..so, ctu je la diner kitorg..but still Pizza Hut is no 1..Shakeys x sedap sgt(mau nangis org Shakeys bace entry ni..huhu)..lpas perut kenyang, kitorg g tgk wayang plak..citer High School Musical..citer dier bole la tahan utk org2 yg nk release tension..ader nyanyi2..menari2..heheh..kul 12 aku drive blek umah n zzzzz

esoknyer plak kitorg ader Diner @Restoran Nelayan..mmg tramaaaatla best..TQ so much pader yg sudi hadir, mmg best dpt jmp korg..nnt awal thn dpn kiter g Gua Tempurung plak ye..heheh

buat Ana n Maiza: nmpk sgt korg tgh brlakon..kahkahkah

Friday, October 31, 2008

Misteri 7 pelajar hilang di Australia

KUALA LUMPUR 30 Okt. – Sekretariat Pembelaan Masyarakat Pergerakan Pemuda UMNO bimbang serta bingung apabila menerima aduan mengenai kehilangan tujuh pelajar Malaysia termasuk tiga orang dari sebuah universiti yang sama di Australia Barat dalam tempoh empat bulan lalu.
Pengerusinya, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, beliau bimbang jika wujud penglibatan mana-mana sindiket termasuk berkaitan keagamaan yang mungkin menyembunyikan pelajar-pelajar itu.
Beliau berkata, siasatan pihaknya setakat ini bagaimanapun belum menemui sebarang persamaan antara kesemua pelajar cemerlang itu melainkan kebanyakan mereka berasal dari Selangor.(click sini..)

p/s: hmm..brtambah lg 1 fakta mengapa aku x dibenarkn smbg bljr kt Aussie..wuaaaaa

Thursday, October 30, 2008

kesan menTAGa...

aku tlh di TAG oleh housemt aku, cik Rehaus..mula2 mcm nk ngelat..tp reha ckp brdosa..huhuhu..so, ini hasilnyer:-

1.Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
- purse berisi atm card n cash
- honeyVi
- duit gaji
- hp
- career aku kt TM

2. Apakah benda terakhir yang anda beli dengan wang sendiri?
- beli rak sangkut baju mcm yg trdpt kt blek reha

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan anda?
- aku nk buat kt hotel..smbl diiringi 5 org flower gurl..memakai gaun cantik yg kainnya spnjg 2m..dihiasi dgn bunga2 segar everywhere n brjln atas red carpet
namun ianya hanyalh impian krn akhirnya aku akan kawen kt umah jgk..huhuhu

4. Berapa lama anda rasa hubungan anda akan berkekalan?
- itu Allah punyer kuasa

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?
- yes

6. Dimanakah restoran terakhir anda makan malam?
- dunkin donut ngn Pona n Pony


7. Namakan buku terakhir yang anda beli?
- Seven Habits of Highly Effective People


8. Apakah nama penuh anda?
- u know...

9. Anda lebih senang dengan mak atau ayah
- kalo nk citer psal personal, cari mak
- kalo sakit cari abah..hehe


10. Namakan seseorang yang anda ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
- x ingat la..huhu


11. Christina atau Britney?
- chit..namer bdk2 ni nk buat haper??huhu


12. Adakah anda mencuci pakaian anda sendiri?
- depends on fabric..kalo yg lembut tu basuh sendiri la..kalo fabric biase, mesin basuh toshiba yg tlg basuhkn..


13. Tempat yang paling seronok anda mahu pegi?
- definitely AUSTRALIA...aku mmg nk pegi ctu..huhuhu

14. Pelukan atau ciuman?
-next question plez..


15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag anda
- my housemt
- ada Kelly yg di pggl Cotek
- awek fad
- tramat sygkn fad
- x- uia


16. 8 perkara yang amat saya gilai
- bunga esp red roses
- shopping
- tgk tv
- main ngn anak buah
- jln2 ngn HoneyVi
- Honda City
- air Coke McD
- kek secret resipe


17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
- Ya Allah
- la..ye ke
- hai
- ok
- baiklahhh
- rieya
- ona mengonggg
- go ona..go ona


18. 8 buah buku yang paling terbaru di baca
- Seven Habits of Highly Effective People
- Ayat2 Cinta
- Ketika Cinta Bertasbih
- Jangan Bersedih
- Majalah Pengantin
- Majalah Wanita


19. 9 lagu yang boleh saya dengar berulang kali
- lucky
- soulmate
- lagu tema TM..ngeh ngeh ngeh


19. 8 perkara saya pelajari tahun lalu
- bljr beli keter
- bljr declare asset
- bljr jmp client
- bljr buat2 confident
- bljr perabih duit
- bljr menerima arahan
- bljr brfikir sblm brtindak
- bljr jadi baik

20. Mangsa tag seterusnya
- Paan
- Mira
- Wan Zuriati

p/s: aku amek masa 2 hr nk siapkn mende alah ni..reha, jgn luper blanjer i lpas ni ye..heheh

Wednesday, October 29, 2008

aku tgh stress...

lamer benor aku biar my blog nih kosong tanpa sbrg update..bkn aper, lately ni bz yg amat..skrg pn tgh bz gak, tp hati ada ckit sakit ..so, automatically keje2 pejabat perlu di tolak ke tepi dulu bg mengelakkn keje2 yg dilakukn x baper ikhlas dilaksanakn..heheh

x baper best la hari2 yg dilalui skrg nih..meh kiter wat analisis ckit psal apa yg berlaku lately ni:-
  1. last week aku blek kg, dgn harapan yg agak menggunung utk jmp ank2 buah aku..akhirnya harapn itu brkecai bila abg aku blek umah mertua dier hari yg sama aku blek kedah..tunggu punya tunggu smpi la hari aku blek kl semula..abg aku ada singgah umah ari sabtu tu, tp dia x bwk ank dia sekali..hangin btul aku..ye la, aku nk jmp ank dier, bkn nk jmp dier..bole plak bile aku tyer mana zulhelmy, dier ckp.."la, tgk abg cukup la..zulhelmy tu mcm abg jgk..." hampeh gile jwpn yg diberikan...so, tramat sedih la aku trpaksa menanggung rindu kt si kecik tu smpi raya aji plak
  2. Alhamdulillah, sempat jgk aku jmp ngan ank buahan yg dua org lg tu..nurrin n nisriena..at least brguna la jgk cuti aku ngan keletah bdk2 tu..nurrin dh 4 thn, aku rasa dier benti brckp time tido n isap susu je kot..lain pd tu, korg bole diam sbb kt umah dgr dier sorg je brckp..gamak nyer jakun lg kot sbb dh pndi brckp kn??so, caaaaaaakp je ghojernyer..ari tu aku bwk dier g play ground kt pantai murni..dari jarak 7.5 m dier jerit pggl aku ..MAKCIKKKKKK!!! korg agak2 la, dlm jarak sebegitu, baper ramai yg akn menoleh ke arah si pemanggil n org yg dipggl?? dh la kt pantai..ptg plak tu..for sure la ramai..dier pggl aku MAKCIK plak..hangin jgk la aku..last sekali aku pggl n slow talk ngn dier.."kalo kt tmpt ramai org, Nurrin pggl Achik tau..jgn pggl MakCik" nk dkt 10 kali gak la aku ajar dier pggl achik..pastu mak aku menyampuk.."pggl Achik ucuq"...pastu aku ajar lg pggl Achik smpi la melekat kt ingatan dier..hopefully la..aku pn dh hepi ngan perkembangn dier n really hope dier akn pggl aku achik...time nk blek tu, aku tya lg.."Nurrin kena pggl apa??" jwpn Nurrin.."ACHIK UCUQ"
    SOALAN: better makcik or achiq ucuq??tunjuk ajar siapakh yg lbh berkesan?? seorg nenekkah atau seorg IBU saudarakh??
  3. skrg aku amat susah nk tido walaupn aku amat penat..keje kt opis makin byk..tmbh plak skrg dh dpt new project..so, lg brtmbh pening la aku. pelik btul la, tiap kali aku pejam mata nk tido, mesti otak aku ligat buat keje..mcm2 menda dier nk pikir..badan aku dh penat giler ni, tp otak duk pikiaq lg..psal keje kt opis la..psal nk further study la..psal esok nk pki baju aper la..mcm2 lalala..sakit ati btul..smlm kul 3pg br aku tido..ari ni dh start meting ngn CEO kul 9 pg..so, korang bole bayang la mcm mn keadaan aku dlm blek meting tu knnn..huhuhu
  4. biler stress2 ni, aku asyik nk shopinggg je..kt kedah aritu dh g shoping ngan kak ipar..smlm shoping lg..sblm blek pn dh shoping dh..dh brjaya rembat new shoes kt nichii..kasut tu adlh love at 1st sight aku..sbb kn sekali je aku tgk, trus raser syg n terasa ingin memiliki..ngeh ngeh ngeh...kalo x beli mau kempunan 7 keturunan nih..so, aku pn beli la..tp kasut tu mcm x baper sesuai utk di pki ke opis..yer la, aku keje IT..alih2 trsengih kt dpn PC gak ari2..so, x yh nk melaram sgt..kalo jmp client or g kursus maner2 je aku melawa ckit..kalo setakat nk ngadap mesin x brnyawa ni dr pg smpi ptg..aku mmg selekeh..huhuhu (but heels wajib..hihi)
  5. tag reha x sempat nk lyn lg..sbb ianya memelukn daya berfikir yg agk kental n waras..skrg tgh 'weng'..so, hold on dulu deh...

Thursday, October 23, 2008

mari berjiwangs...

by the time i write this entry, i'm listening to the song named 'Soulmate' by Natasha Bedingfield for 10th time...it is a wonderful melody with a wonderful lyric..here i paste it for u guys...

Soulmate by Natasha Bedingfield
--------------------------------------------
Incompatible, it don't matter though
'cos someone's bound to hear my cry
Speak out if you do
You're not easy to find

Is it possible Mr. Loveable
Is already in my life?
Right in front of me
Or maybe you're in disguise

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone

Here we are again, circles never end
How do I find the perfect fit
There's enough for everyone
But I'm still waiting in line

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone

If there's a soulmate for everyone

Most relationships seem so transitory
They're all good but not the permanent one

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone

SUMMARY

I agree with every word of the song..THERE'S A SOULMATE FOR EVERYONE..:)
i'm sleepy..i'm lazy..i miss my mum n my niece...i don't wanna do anything..i juz wanna listen to this song..lalalala

Tuesday, October 21, 2008

our last vacation...

as what i annaunced b4...me, dier1, dier2,n dier4 have went to Melaka as for our last vacation 2gether b4 dier2 get married soon wif dier3( dier3 doesn't come along bcoz kitorg x ajak..ngeh ngeh ngeh)
here are few beautiful pics of us :)



juz arrive safely at Melaka Water World without lost..;)

my bestfren n me..going to b apart sooner..:(

going to check out from Damar Suria Resort after Reha n Ana happily 'main air' at da beach n da cute pool..

spending our nite at bandar Melaka..lost againnn but its not a surprise for me(i'll b surprise if i'm not lost..hehe)

it was a wonderful vacation n going to b there again but with someone else la..:) mayb with my family or sape2 je who would like to go holiday with me..hehe

i'm not in a mood to write longer than this..for any further update bout our vacation, kindly visit Ana's blog..she writes everything there including cow boy stories (she likes 'abg polis' a lot..hehe)

i'm sorry..

i'm sorry i'm not in a good mood..
why??
bcoz i'm HUNGRY n i juz can imagine of Pizza Hut at Jusco Equine..
plez..someone plez bring me there..huhuhu
i'm hungry now and getting starving sooner..
jom la g pizza..jom la

"A" theory...

the "A" theory :)

A woman worries about the future until she gets a husband.
A man never worries about the future until he gets a wife.
A successful man is one who makes more money than his wife can spend.
A successful woman is one who can find such a man.
p/s: it is 101% true..:)

Friday, October 17, 2008

jamuan rayer @opis

inilah kami..pekerja2 TM yg tegar..hahaha
produk2 TM yg mesneh..hehe
smile mesti selalu sbb camera everywhere..haha

aksi ganas ini hanya bole dilihat ketika bos2 tiada shj..harap maklum

Thursday, October 16, 2008

hari yg lemau...

smlm ada migration lg..start kul 10mlm n brakhir smpi 5pg..
seriously i'm tired n exhausted...
sakit paler..sakit badan..sakit pinggang..sakit sumerla

abis je migration trus blek umah n trus tido...
ari ni ingat nk tido lama ckit..tp x bole gak sbb byk gangguan..
hp bunyi x henti2..msg la call la..yg pasti sumer aku x layan...

tgh hr br aku masuk opis...br je lewat 3 4 jam ke opis, inbox aku dh penuh ngn email..
elok2 paler ni raser ok ckit trus k.o blek tgk email..huhuhu

skrg mmg aku dh letih..tp ada lg keje nk settlekn b4 cuti..
esok ader jamuan hr raya kt opis..aku kena buat koktel..
ptg ni nk g cari brg..ntah jadi ntah tidak koktel aku ni...

esok jgk nk susun tentatif utk percutian aku & dier1 & dier2 & dier4..(dier4 akn dexposekn kemudian..heheh)
chalet dh booked...gaji dh masuk..tggl nk pegi bercuti sajer..
yeye..yeye..dan yeye lg...

Wednesday, October 15, 2008

gamba rayer..

pepagi ni aku x der mood lg nk ngadap keje opis..so, aku ngadap keje2 x berfaedh ni dulu..hihi(bos dtg karang, baru aku tnjk rajin..heheh)

ok, saje je nk update gamba time raye ari tu..sori la, lmbt ckit..al-maklumla, my laptop dh ader org kebas kn..so, kena la menumpang laptop reha nk upload gamba..so, lmbt la ckit...
ni nurrin..my niece yg plg close ngn aku..4 yrs old already(time running so fast..huhu)

nisriena br nk bljr buat 'peace'..ok la tu..heheh


yg ni my cousin..antara yg trlibat dlm konspirasi mengepung anak kambing..
lokasi: umah wan kt teroi

ni my lil sis..satu2nya adik yg aku ada kt dunia ni..form 4 now..antara yg suka mengutuk aku secara terang2an...but i love her..;)

sekian saja entry tuk kali ni..i nk buat2 rajin lak...

Monday, October 13, 2008

amboi..amboi..amboi...

amboi..amboi...amboi...
ramai btul org yg marah aku ari ni eh..
mcm aku x der hati jer...

masuk je opis, inbox aku dipenuhi ngan email2 from customer..
yg peliknyer suker ati diorg je masuk personal email aku..ape kes?? x der kes papepn..cumenyer x proper la..kalo nk complaint psal system, antar la kt email system tu..

biler dh masuk personal email ni, secara automatiknyer akula yg brtanggungjwb atas problem diorg tu..huhuhu

kalo x puas ati pn, jgn la marah2..cuba rilex..cool..kalo raser nk marah g amek wudhu..pastu br antar email kt aku..baru la sejuk mata nk membaca email tu ha..

tp x por la..nk marah marah la..CUSTOMER WILL ALWAZ RITE...so, i sabar je..
lpas ni kalo raser nk marah..antar la lg email teruk2 ye(tu ayat perli, tlg paham ok)

Sunday, October 12, 2008

Jodoh itu Rahsia Tuhan...

korang tgk x citer Ayat2 Cinta kt tv3 jumaat aritu??best wooo..rugi pade sesape yg x tgk..citer yg penuh pengajaran, penuh nilai2 murni n penuh dgn pelakon2 yg hensem2 n cantik2..hehe

meh kiter buat penilaian ckit psal citer tu..
Ayat2 Cinta ni ada buku dier yg d tulis oleh seorg pljr Al-Azhar yg dikenali sbg Kang Abik..aku mmg minat giler ngan tulisan kang Abik ni..antara buku yg glamor yg ditulis oleh beliau ialah Ayat2 Cinta, Ketika Cinta Bertasbih n DiAtas Sejadah Cinta...
dgr tajuk buku pn mcm teruja je nk baca kn?? g la carik kt bookstore yg brdekatan ngn anda..heheh
(aku ader buku2 tu tp ada org pnjm..x pulangkn lg..huhu)

AYAT2 CINTA

citer ni mengisahkn psal kehidupan sorg mamat ni yg bernama Fahri(sedapkn nama tu??smpi ader member aku nk letak nama anak dier Fahri..huahuahua) ..dia mmg sorg yg wara', berpendidikn, alim n sentiasa ingin membantu org lain..disamping itu dia juga adalah SEORANG YG MESNEH(sila baca secara trbalik..heheh) yg menyebabkn sume pompuan dlm citer tu admire kt dier..yer la, sumer pompuan impikan lelaki yg baik, alim n educated mcm Fahri tu..kire mcm Fahri tu cukup package la utk dijadikn seorg suami..chewahhh...

akhirnya, Allah temukn Fahri dgn Aisha..maka frust menonggeng la si Maria, NURUL and Noura..nk buat mcm mana..Aisha lbh cepat brtindak dlm mengurat si Fahri ni..hehe..yg lain tu melepasla..huhu

Aisha mmg cantik, kaya harta, pandai dan juga berasal dr keluarga yg terhormat..selayaknya dia utk Fahri..namun Maria x dpt terima kenyataan itu..cintanya trhadap Fahri amat mendlm..hinggakn dia x sanggup lg utk hidup jika tanpa Fahri..

melihatkn keadaan Maria yg amat naza', maka Aisha minta suaminya agar mengahwini Maria..ni dialog diorg yg aku ingat smpi skrg..(sila baca versi Indon..hikhik):-

Aisha : Wahai suamiku, kahwini Maria..
Fahri : Ya Aisha, apa kah kau gila menginginkn aku mengahwini Maria??
Aisha : Kahwini Maria..tolong Fahri
Fahri : Tidak!!! Dia bukan jodohku...
Aisha : JODOH ITU RAHSIA TUHAN Fahri...

ok, stop..nk tau dailog seterusnyer korg tgk sendiri..kehkehkeh

aku juz nk ckp psal apa yg Aisha ungkapkn tu..JODOH ITU RAHSIA TUHAN...

dh namanya rahsia maksudnya ia trselindung n x diketahui..ia milik Tuhan dan akan diberitahu bila smpi waktu..selagi blum tiba waktu n ketikanya, ia akn menjadi rahsia...
oleh itu, usah dirisaukn tentang jodoh..sememangnya jodoh itu perlu dicari, sepertimana Aisha menginginkn Pakciknya utk temukn jodoh utknya...Aisha mencari tp dgn cara yg begitu trsembunyi dan menjaga maruah diri..itulah cara mencari yg sebetul-betulnya...

Fahri tidak mencari jodohnya dgn cara mengurat wanita di jalanan atau mengutus surat pada mana2 wanita yg die brkenan..tp dgn cara menadah tgn memohon petunjuk dr Tuhan..itulh caranya..keperibadian Fahri sudah cukup utk menjadikn dia lelaki idaman...

PENGAJARAN
Jgn tyer Nurul psal kawen sbb JODOH ITU RAHSIA TUHAN..ngeh ngeh ngeh

Friday, October 10, 2008

Hari-hari terakhir...

hai korang..ada 1 makluman aku nk buat kt cni..

"SEKARANG BLN OKTOBER N BLN DEPAN BULAN NOVEMBER YE..HARAP MAKLUM"

ade 1 perubhn besar akn brlaku pd bln November..nk tau ape dier? tggu bln dpn aku citer..hahaha

skrg ni aku sdg merancang percutian utk aku & dier1 & dier2..kitorg nk g bercuti b4 dier1 bertukar status nnt..huhu
so, nk mntk pendapat la utk cadangkn tmpt2 menarik yg bole kitorg lawat..juz 2 hari je..tmpt yg tenang, relax, murah n mendamaikn..
kalo ade sebarang cadangn inform la kt aku yeeeeeee..
tq in advance..:)

Thursday, October 09, 2008

aku masih di sini...

tarikh : 9/10/08
masa : 2.36 pg
tempat : bangunan TMNet
tujuan : Infoblast system patching

ketika tubuh hya layak berada di pembaringan, ketika mata harus ditutup dgn rapat dan ketika minda patut berhenti dari berfikir...aku masih di pejabat..memaksa tubuh, mata dan minda berjaga utk menyiapkan tugasan..itulah kerja...

pagi yg hening begini dihabiskan dgn menge'patch' system Infoblast utk memastikan perkhidmatan yg disajikn kepada pengguna adlh perkhidmatn TERBAIK..kehkehkeh(ada yg gelak kt aku nih..)

yg pasti aku mmg dh letih...tp x per, esok ble masuk lewat..yeaa..itu yg kita cari..sentiasa mencari alasan utk lewat ke pejabat..heheheh
(bila la nk start jadi pekerja cemerlang nih..huhuhu)

Tuesday, October 07, 2008

Syawal 1429 H

td aku g berayer kt blog kwn2 aku..ghupernyer sumer dh bkk 1 entry tuk raya thn ni..so, aku pn raser trcabar ckit..then nk bkk jgk la citer psal raya thn ni...

thn ni mmg aku enjoy rayer giler2 la..TO THE FULLEST la omputih ckp...
meh tgk check list aku

  1. baju raya - 5 PASANG (cuma 1 PASANG je siap di hari raya pertama..ampeh..yg lain siap ari raya ke-4..ampeh..ampeh..ampeh)
  2. kuih raya - 11 BALANG (raya ke-5 tinggal 3 BALANG)
  3. duit raya - jeng..jeng..jeng (memberi biar ikhlas..x leh bgtau kt cni..heheh)
  4. tetamu di hari raya pertama - hampir 50 org kanak2 riang menyerbu duit raya aku(bknnyer nk serbu kuih raya aku..huhuhu)..ayat famuos diorg.."akak, kami dh x mo mkn, kami nk duit raya je"(aik..mcm prnh dgr je ayat tu 15-20 thn yg lalu..di mana ya??)
  5. lawatan hari raya - spnjg cuti aku brjaya melawat 11 buah umah sanak sedare..eh saudara(tulis btul2..hikhik)
  6. soalan yg dijangka..."Nurul, bile nk kawen??"(ader 7 individu tyer aku soaln psal kawen)

p/s: nnt aku bkk 1 entry psal KAWEN ok..heheh

ari 1st, g umah tok kt yan n teroi..yg plg best g teroi la sbb dikelilingi sawah padi...mmg best duk ctu..tp skrg tgh musim menuai..so, x nmpk la padi nan hijau..heheh...nmpk air je sbbnyer skrg ni musim ujan..huhu

CITER TOK WAN

blek kg aritu, tok wan citer psal kerenah cucu2 dier yg x prnh kenal kg ni..blek kg sethn sekali je..mau x jakun bdk2 tu..tgk anak kambing br lahir pn mcm tgk UFO turun ke bumi..ade ke patut bdk2 ni g dukung anak kambing tu??x patut kn??ingat anak kambing tu anak org ke haper...main dukung2 plak...hangin je mak kambing tu tgk anak dier di rampas manusia..sian aku tgk mak dier..huhuhu

tu kire ok la diorg dukung je..x buat pape..kire x der la surprise sgt..yg lg surprise ni kisah anak ayam..yg ni mmg aku sedih..raser cam nk humban je bdk2 ni masuk bendang...

mak ayam ader 8 ekor anak..kesemua anaknyer brwarna kuning..mmg comel giler la..ditakdirkn raya thn ni diorg ader ramai pelawat..kena plak pelawat2 tu trdiri dr mereka2 yg amat jakun n x paham bahasa...di ptg raya tu..seekor anak ayam tlh membuang air besar smbl disaksikn olah 3 org pelawat td..setlh selesai menunaikn hajat, anak ayam trsebut tlh brlari2 anak mencari ibunya..tiba2 si pelawat ni rasa kesian kt anak ayam trsebut krn slps membuang hajat, sepatutnya dibersihkn dahulu barulah bole bermain kesana kemari..ni tidak, trus lari gi main..jadi, oleh kerana keprihatinan si pelawat ini, di cekupnya ank aym trsebut, dibawaknyer ke bilik air n dibasuhnyer buntut si ank ayam trsebut..kemudian, disebabkn ank ayam ni masih baby lg..seharusnyalah dipakaikn lampin pakai buang..kan ke baby lg anak ayam tu..so kena la pakai pampers knnn..mgkn mcm tu la kot pemikiran si pelawat trsebut..jadi diambilnya tisu n dilipatkn seperti lampin..kemudian dibaringkn anak ayam tersebut n dipakaiknlh lampin ke anak ayam itu..dijaganya seperti baby2 lain semasa kecil..yg sadisnya, dimasukkn pulak ank ayam tu ke dlm poket seluar dier..seluar plak SELUAR JEANS..korg tau je la mcm mn ketatnyer seluar JIN tu knn..dh la ketat, sebole2 di masukkn jgk anak ayam tu..aku x tau plak aper reason disebalik prbuatan tu...seluar jeans ada 2 poket..setiap poket ada seekor anak ayam..dan ketiga2 mereka melakukn perkara yg sama

SOALAN

berapa ekor anak ayamkh yg berjaya dimasukkn kedalm poket mereka? bagaimanakh keadaan anak2 ayam tersebut?

dh nk dkt maghrib, mak bdk2 ni pggl la diorg masuk umah sbb dh nk mlm kn??diorg pn masukla..masa diorg nk duduk, dikeluarkn oleh mereka anak2 ayam trsebut dr poket masing2..punyer la trkezut tokwan n tok aku..dh Innallillah dh anak2 ayam tu..punca kematian: sesak nafas...sian btul la mak ayam tu, susah payah lahirkn 8 ekor anak..last2 2 je yg trselamat..huhuhu..yg lain dh selamat dikebumikan...

MORAL OF THE STORY

selalula blek kg yer..x der la bdk2 tu jakun sgt nnt..semoga x der lg nyawa yg trkorban di hari raya yg akn dtg..InsyaAllah

p/s: bdk2 yg 3 org tu, siap korg bile aku jmp nnt...heheh

Monday, October 06, 2008

kenaper???hmmm..

ari ni sy tgk gamba2 sy time dolu-dolu..
tiba2 sy rasa sedih, x suker n BENCI

kenaper sy benci masa silam sy?
kenaper setiap kali teringat kisah2 lama sy raser nk nangis?
kenaper sy x suker hidup sy yg dulu?

apa salah sy?
apa yg dh sy lakukan dulu?

kenaper sy raser sy jarang buat benda yg betul?
kenaper sy x ingat lgsg kenangan2 manis yg prnh trcipta dulu?

kenaper ye??
ada jwpn???

Thursday, September 25, 2008

Derma Palestin..

"Ya Allah kami mohon kecukupan agar kami tidak lagi terpaksa meminta jasa orang lain. Ya Allah berikanlah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri. Ya Allah janganlah Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri, walaupun kadar sekelip mata atau kadar yang lebih pendek dari itu. Ya Allah, perkenankanlah..."

buat semua pembaca 'my blog'...sy ingin mengajak kalian utk berbakti dgn menghulurkn bantuan kepada saudara2 kita di Palestin..seperti yg semua sedia maklum, keadaan begitu trajis sekali di sana...saudara2 kita diperlakukan seperti binatang oleh rejim Zionis..kekejaman puak Israel begitu ketara sekali..
bumi Palestin adlah bumi suci sejak dr zmn anbiya' lg...
jadi, sy ingin menyeru..hulurknlh bantuan sekadar yg termampu kerana sekurg2nya, ada sedikit bekalan yg bakal dibawa utk brtemu Allah kelak...

buat semua rakan2..marilah kita sama2 membantu dan menghulurkan bantuan ke Tabung Palestin:


atau lawatilah :palestinkini.info

Wednesday, September 24, 2008

2 days to go..

ade ape dgn 2 hr lg?
hehe..tentula aku nk blek kg lg 2 hr lg...
so, di kesempatan ini aku nk mntk maaf kt korg2 sumer...

  1. first, aku nk mntk maaf kt bos aku dulu..bos, nurul mntk maaf byk2 sbb dlm jangka masa ini nurul dh x mampu nk buat keje2 opis lg...jasad je kt cni, otak n hati kt kg dh..so, dtg opis sekadar nk punch in n punch out je la..yg lain dh x mampu buat dh..huhu
  2. nk mntk maaf kt my housemt yg sengal itu - Reha n Ana..korg, Slmt hr raya yer..agak sedih jgk la raya thn ni sbb abis je raya, Ana plak akn kawen...kt ruang tamu dh penuh ngn kad kawen..bknnyer kad raya...ampeh la..saje je buat aku sedih..sob3
  3. nk mntk maaf kt sumer kwn2...halalkn mkn minum,maafkn segal kesalhn Noni kt korg yer
  4. nk mntk maaf kt org2 yg prnh singgah di hati ini..hikhik..sy pohon seribu kemaafan dan keterlanjuran..sesungguhnya setiap yg berlaku ada hikmahnya..Tuhan dh takdirkn kita tidak bersatu..redhalah atas ketentuanNya
  5. nk mntk maaf kt semua guru2 n pensyarah2..halalknlah ilmu yg di berikan kpd sy
  6. nk mntk maaf kt sesape yg sudi singgah kt cni..slmt hr raya n Maaf Zahir Batin

ari jumaat mlm aku nk blek kg..satg nk g service keter..mlm ni nk g beli baju utk abah n tudung utk mak..ok la..nk main game kt facebook la..byeeeee

Tuesday, September 23, 2008

Top 5 Creative Blogger

Thanx to Hazlif for giving me this award...;)


ANDA HENDAKLAH MENYEDIAKAN SATU UCAPAN BERANGAN...



Setinggi-tinggi ucapan terima kasih sy rakamkn utk Pn Filzah kerana menominatekn diri sy utk award ini..sy berasa sungguh trharu dan gembira sekali walaupn sy bknlh insan yg begitu layak utk mendapat award yg amat brprestij ini..brbekalkn entry ini: my saturday sy mendapat gelaran penulis blog yg kreatif...sejauh mana kekreatifan sy, hya anda yg bisa menilainya..sekiannn

p/s: mcm geli la plak baca ucapan kt ats tue..pape pn layannn


Nominate 5 blogs:-
  1. Mr Gunx - my opismt..smgt Palestin dier amat tinggi..try masuk blog dier, mmg best bacer
  2. Br Joey - hasil tulisannya amat bagus..his thought really motivates me
  3. En Mashimagho - kreatif sbb jual kepok kt dlm blog..heheh
  4. dh x tau nk nominate sapa
  5. lagi x tau..huhu

ok..done

Thursday, September 18, 2008

Kisah 3 sekawan(sambungan)...

ramai yg nk tau sambungan kisah 3 sekawan kn?? sbb mcm trgantung ckit kn citer tue??
ok ok...meh cni nk sambung

sbnrnyer citer ni x kn ader kesudahan selagi komputer riba trsebut x dipulngkn kepada Noniswara..cuma kesinambungan citer tu ader la

lpas mlm tu...eh jap, nk tgk blek entry yg lpas..luper lak benti kt maner..huhu

ok..citer mlm tu dh abis..
sambung esoknyer lak..
mereka brbuka bersama PakCik Temmon dan Pak Cik Mashimagho...
PakCik Temmon ckp ader kemungkinan gak ader org masuk berdasarkn apa yg dilihat di pintu depan..
lpas solat, Rihanna ajk sumer penghuni umah brkumpul pd mlm tu..
mereka sumer membuat pengakuan..Rihanna mntk saper yg curi komputer riba Noniswara utk mengaku...
bermula ngan Anastasia...then Rihanna..sepupu Rihanna..smbl disaksikn oleh Noniswara...
menurut aper yg diperkatakn oleh rakan serumah..Noniswara yakin ini bkn kerja rakan2 serumahnyer...

lalu Rihanna mmberitahu bhw mereka akn brjumpa dgn seorg ustaz di Shah Alam...dan semua brsetuju..
keesokan harinya, pada hari Al-Quran diturunkn(Nuzul Quran), slps zohor, brtolaklah Rihanna, Noniswara brtemankn Pak Cik Mashimagho ke Shah Alam..mereka brjumpa ngan kawan Pak Cik Mashimagho yg kenal ngan ustaz tu..
lalu brjumpalh mereka dgn ust trsebut...
Ustaz tu suh buat sepertimana pesanan Pak Cik Mashimagho dlm comment pd entry lpas...

kini...
Noniswara mghadapi mslh kemurungan dan ketidaktenangan hati..
dia mnjadi amat takut dan x prnh tido di biliknya sendiri slps kejadian trsebut..
kejadian itu tlh meragut 90% keberanian Noniswara...
setiap kali keluar rumah, mereka akn kunci gate..x seperti kebiasaan..hya mmbiarkn saja gate itu trbuka..alasannya malas nk turun keter kunci gate trsebut..
skrg ni kesemua mereka dh jadi rajin...hehe

seperti yg dijangka, komputer itu mgkn x kn kembali semula kpd tuannya..
cuma apa yg di takutkn, kejadian serupa akn brulang buat kali kedua..Nauzubillah

semoga Allah membukakn hatinya utk memulangkn semula apa yg dipinjamnya..Aminnn

Tuesday, September 16, 2008

Kisah 3 sekawan

sy ada 1 cerita yg ingin diceritakan di sini..
cerita ini adalh cerita benar..ia berlaku di kediaman mereka..
cerita bermula...

tersebutlah al-kisah tentang 3 sekawan..Noniswara, Rihanna dan Anastasia.
mereka bersahabat selama hampir 6 thn..sblm ini mereka bljr di institusi pengajian yg sama..
slps tamat pengajian, mereka bkerja di opis yg brhampiran antara 1 sama lain..
jadi skrg mereka tggl sebumbung..
hidup mereka sentiasa bahagia dan aman sentosa..
setiap prmasalahan di bncgkn bersama
dan setiap kegembiraan di kongsi bersama...

smlm berlakulh sesuatu yg menguji prsahabatan mereka..
nk di jadikn cerita, komputer riba Noniswara tlh hilang dgn misterinya...
pabila diperhatikn, keadaan umah mereka seperti biasa..
tiada tanda2 rumah mereka diceroboh..
mereka amat mushkil sekali krn inilah kali pertama kejadian seumpama ini berlaku...

sejurus mengetahui komputer riba Noniswara tlh hilang, kesemua mereka trdiam dlm jangka waktu yg agak lama..mgkn buntu dan keliru...

stlh lama mendiamkn diri, Rihanna menyusulkn 1 cadangan yg diterima sebulat suara oleh Noniswara dan Anastasia..cadangannya adalah..jeng..jeng..jeng..kita buat report polis...
maka brsetujulh mereka utk membuat report polis...
slps majlis berbuka n solat maghrib, mereka pn brsiap utk ke balai polis brdekatan...
keadaan mereka amat pilu sekali terutama Noniswara..dia berasa amat sedih diatas kejadian trsebut..Noniswara brcita-cita utk menyambungkn pengajian ke peringkt lebih tinggi..
dgn brbekalkn komputer riba yg dibeli mggunakan wang ihsan dari ayahnya, dia brharap usahanya utk menggapai cita-cita lebih murah(eh..lebih mudah)..namun apa kn daya..Tuhan menguji dan menduganya..huhuhu
dgn brtemankn Pakcik Mashimagho, mereka pn memulakn prjalanan ke balai polis brdekatan..
smntara menunggu Pakcik Mashimagho menjemput mereka, mereka brtegur sapa dgn jiran dihadapn umah mereka..lalu mmberitahu psal kejadian trsebut..dan brtanya org gajinya kot2 ada trnmpk sesaper dtg brtangdang ke umah mereka sementelah mereka ke pejabat mencari rezeki...
namun jwpnnya hampa..tiada siapa yg dilihatnya lalu lalang dihadapn rumah mereka..
lagi menyedihkn mereka adalah diceramahnya mereka oleh abang trsebut secara percuma..
kaw kaw punya kena btg idung msg2..
lalu selepas ceramah selesai dan Pakcik Mashimagho smpi, mereka brtolak ke balai polis sri kembangan..
lalu Anastasia menceritakn kejadian misteri trsebut kpd pegawai yg brtugas..lalu disuruhnya mereka utk mengadap Sarjan ditgkt atas..mereka berasa amat takut sekali...
pabila brhadapan dgn Sarjan trsebut, dia meminta agar kesemua mereka dtg mengadapnya..
maka masuklah Noniswara, Anastasia, Rihanna dan sorg lagi housmt mereka..
apabila menceritakan kejadian trsebut utk ke sekian kalinya..sekali lagi mereka diceramahi..
kali ini lagi teruk oleh Sarjan trsebut..
beliau mengatakn keterangn tidak jelas..tiada kesan pecah rumah dan tiada kesan pencuri masuk..dia suspect slh seorg dr mereka...
hah?? apa???
begitulah reaksi mereka..amat trkejut sekali apaila dituduh sebegitu rupa..kesian btul mereka...sob3x

slps hmpr 30 min mengadap Sarjan trsebut, mereka pn keluar brtemu Pakcik Mashimagho di luar balai lalu mnceritakn apa yg brlaku..
Pakcik Mashimagho mncadangkn mereka supaya mmbuat solat Hajat di rumah dan mereka brsetuju...
dlm masa yg sama, ibu bapa Noniswara tlh brtemu dgn bomoh di tmpt kelahiran Noniswara...
finding bomoh trsebut adalah..
  1. org itu brada didlm rumah mereka
  2. suka memakai tudung hitam
  3. agak kelam kabut
  4. tidak memiliki komputer riba

sekali lagi..hah?? apa??

mereka amat buntu smpi menitiskn air mata..mereka prcaya antara 1 sama lain..mereka amat rapat..namun inilah ujian Allah dtgkn utk menguji prsahabatn mereka...mereka hya mampu brtawakal agar komputer riba Noniswara dipulgkn..pd mlm itu mereka tido brsama di blek Rihanna..namun Noniswara tidak dpt melelapkn matanya..apabila sudah lelap, dia brmimpi komputer ribanya seolah-olah ingin dipulgkn...tetapi apabila komputer ribanya sudah hmpr dgnnya, komputer itu ditarik semula..beliau amat konfius sekali..mgkn itu hanya mimpi shj...

pd mlm yg sama, dgn tidak sengaja pintu blek Anastasia trkunci..kesian Anastasia..oleh itu, pd mlm ini Pak Cik Temmon tlh brjanji ingin menolong Anastasia yg juga merupakn tunangnya...mlm ini juga mereka akn brbuka bersama diluar..

sekali lagi..kesian merekaaaaaa

Friday, September 12, 2008

11 Ramadhan 1429 H

ok..dh lebih dr sejam buat keje..jom berceloteh kt cni lak..

hari ni dh hr ke 11 kiter meraikn Ramadhan..bagaimana ngan puasa kalian??
tarawih? buat tiap2 mlm ker?? or selang seli?? or x buat lgsg??
tadarus? dh juzuk ke baper skrg? baper muka surat sehari??

atau...
baju rayer dh siap ker?? baper psg thn ni??
kuih rayer dh tempah?? baper jenis??
cuti dh apply? baper ari blek kg??

meh kiter check diri masing?
persoaln kt ats tu ditujukn kt AKU..
sbb aku raser aku lbh pader persiapn menymbut syawal bkn meraikan Ramadhan yg dh hmpr ke penghujung ni..
sedih nyer..ntah syaitan maner trlepas bln puaser nih??
pegiiiii..shuhhh..shuhhh

ok ok..BETTER B LATE THAN NEVER...
jom kiter start all over again..
utk terawih, kalo malas nk g surau..buat la kt umah k..at least kiter buat
utk tadarus al-Quran sepatutnyer kena bacer ramai2..br la namenyer tadarus..
tp mgkn susah ckit..so, bacer sorg pn x per
mula2 psg target..on 29 Ramadhan mesti dh bole khatam...
Al-Quran ader 604 m/s...
kalo dibahagikn dlm sehari kena abiskn 33 - 34 m/s...
maksudnyer setiap kali lpas solat 5 waktu..baca la Quran dlm 6-7 m/s
weekdays mcm susah ckit la nk bacer Quran kn sbb keje..
so, amek ckit time weekend korg tuk bacer Quran pd waktu Dhuha n lpas Zuhur...
yer la..time puaser kiter x kuar shoping n g dating knnn???
so, duk umah bacer Quran..dating ngn Allah lg bagus..himpun pahala byk2...

ok..mulai ari ni kiter try k..
slmt mencuba...

semangat hilang lg..

mcm mana nk maju kalo mcm ni perangai aku??
asal jumaat je malas..asal malas je jumaat..

pagi td punyer la liat nk bangun..lpas subuh,bole la tido blek atas sejadah tu..mmg x bole kn??
kul 8 br trjaga..mula la buat2 kalut g mandi la brsiap la..isk3

smpi opis kul 845..bos2 besar sumer x der..g meting kot..so, line clear...percaturan ari ni mengena..x der yg nk menjeling tajam kt aku..
melangkah dgn penuh sopan..kaki di jinjat sedikit agar high heels aku ni x kedengaran 'ketung ketang'nyer...
yess..x der yg prasan aku lewat..yess...yess

skrg kul 10, still lg surf blog kwn2..check email..baca malaysiakini..
itu je yg trmampu buat setakat ni
x terasa nk mengadap keje opis lg skrg ni

td kak faiza bg kad raya,,ihsan from TM..sorg dpt 5 keping..best2
kalo nk harap aku beli mmg x beli la..main email je skrg nih..heheh
jimat duit n jimat masa shoping aku...

dh siap tulis 1 kad..of course tuk my parents sbb x kn nk bg email kot kt mak abah knnn??
so, bg la kad..baru la mak aku touching ckit..hehe

(tgh pikir nk bg kt saper lg nie???)

rabu lpas aku cuti..ader urusan ckit kt rebung..
settle sume urusan tu, blek cyber...antar ana g opis..then, melencong ke Alamandul jap..
settlen bil n settlekan shopping list aku..heheh

dgn bangganya aku mengumumkn bahawa persiapn utk raya thn ni dh 80% siap..
kasut dh, baju dh hntr tailor n HANDBAG DH DAPAT!!!
yeye..aku mmg brmasalh tuk membeli bag..dh byk kedai pegi..x der pn yg brkenan
mula2 nk amek bag Carlo Rino tu, pastu mcm x sesuai lak..g crk kt Bonia..pn x kena(bkn x kena..mahal sgt..huahuahua)
last2 masuk Parkson, diskaun 70% ok..kalo x amek mmg menyesal seumur idup..
so, utk mengelakkn dr penyesalan seumur idup maka aku mewajibkn diri aku beli satu..heheh

b4 blek singgah jap kt MPH..beli buku '7 Habits of Highly Effective People'
org lain dh berkurun bacer buku ni..aku br nk start bacer..huhu
x por la..better b late than never

ok la...dh la tu main2..buat keje lak..
ha korg pn..cpat buat keje..lpas sejam kiter rehat blek..hahaha

Monday, September 08, 2008

break fast @ bagan lalang

ahad lpas kitorg brpeluang berbuker beramai2 kt Bagan Lalang..nk ajak ramai lg sbnrnyer tp x plan awal2..so, ramai yg x jadi join..

juadah yg kitorg pilih aderlh seperti berikut:-
  1. sotong goreng tepung
  2. siakap 3 rasa
  3. udang n ketam masak pedas
  4. pari bakar
  5. kangkung masak belacan
p/s:- saje je senaraikn satu2 bagi korg trliur..haha

sementara tggu waktu brbuker, kitorg g jln2 tepi pantai..best wooo

nona kalo amek gamba suke benor duk blkg noni..haha..x nmpk x nmpk

mkn time..tarikh 7 Sept menyaksikn noni tlh brjaya mkn ikan selain ikan keli buat pertama kalinya..syabas buat Noni..cuma sotong x leh nk lalu tekak lg..huhu

ha..setgh jam jer..licin sumer sekali..biar btul??anak saper la yg mkn byk sgt ni..huhu

tq to our photographer..imah sbb byk kali snap gamba kitorg..baru la dpt hasil yg diinginkn..heheh

Friday, September 05, 2008

Yang Belum...

Antara yg aku nak tapi aku x dpt lg..mari kita senaraikn mengikut priority:-
  1. nk further study - nk sambung kt Australia..tp mcm takut je nk g sorg. duit pn x cukup lg..ader duit nnt, trus sambung..kt maner nk further tu nnt2 la pikir..
  2. nk beli rumah - teringin nk ader umah sendiri..bole decorate ikut citarasa sendiri. tp tggu kaya ckit baru bole beli
  3. nk handbag Carlo Rino - jumpa kt Jusco aritu..tp trlepas mega sales la plak
  4. nk HoneyCITY(Honda City) color hitam - mcm lawa je atas jln..huhu
  5. nk blek kg tiap2 bln..rindu sgt kt Helmi..baru bole brjln maser aku blek aritu
  6. nk work from home - ni ntah biler tawun la dpt
  7. nk shoping smpi demam - x prnh lg la..
  8. nk g melancong ke Australia - dh lamer nk ni, tp x pegi2 jgk
  9. nk blek tidoooooooooo..aku ngantuk..huhu
mayb not now but later...InsyaAllah

Friday, August 29, 2008

i'm tired

today is thursday..supposedly tomorrow will b the last working day 4 this week..but i cannot focus on work anymore..so, i think if i go to the ofis 2morrow, nothing will b done..or in other words, i juz waste my time sitting in front of the mechine without settle down anything..

i still hv smthing to do at the ofis..it juz the 'mood' doesn't come along. of course its a big problem to deal with..

hence, the RITE solution for this porblem is:-

apply for annual leave and balik kg..now i'm packing my belongings and early in the morning i'll drive to my hometown...hope i'll find my 'mood' and peacefulness at kedah

really miss to see 'sawah padi yg terbentang luas' and wajah2 insan yg trsayang..hehe
bye KL...

Tuesday, August 26, 2008

Jom kenali wanita...

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.
(salah..dier akn nangis biler brsendirian sama ada dlm toilet or dlm blek tido)

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.
(ya..beri masa..nnt dier akn baik sendiri)

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang(sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).
(biaser la..love is blind kn??)

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.
(uish..jgn kuar ngan ramai lelaki..x elok)

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!
(opss..i x suker coklat..sorry..tp kalo u bg i amek..haha)

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.
(blushing..heheh)

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akan lakukan apa saja.
(x der la smpi lakukan apa saja..aper kes nk patah semangt smpi camtu..huhu)

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.
(buat yg tlh pergi..sila pergiiiii)

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.
(hmm..prefer melalui tulisan..heheh)

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni langsung tak berguna.
(wowowo..saper yg x brguner skrg ha??)

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.
(ntah..ok je kot)

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan ! tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.
(ni lg la tipu..huhu)

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.
(sekuntum senyuman??sekuntum bunga ok gak)

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.
(ya betullll 101%)

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.
(ya..tgglkn jer..x kesah pn..)

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.
(chaiyok!!!)

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!
(bcoz i'm not ur mind reader)

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.
(ye ker???..itu Tuhan punyre kuasa)

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.
(iyeks..jiwangs nyes..)

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.
(ntah..i x main cinta2 monyet nih)

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!
(saper kater??x der pn dlm fikiran i...)

22. Satu ucapan ‘Hi’ sahaja sudah cukup menceriakan harinya.
(Hi jer??x ceria pn...)

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.
(exactly correct..ana know everything about me)

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.
(x kesah..jodoh Tuhan yg tentukn)

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.
(cobalah utk setiaaaaa)

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..
(yer kot..eh, yer yer)

27. Senjata wanita adalah airmata!!
(airmata kasih brlinangan..brlingangan selaluuuuu...)

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah…
(pandainyerrrrrrrrr)

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.
(kerana manusia x mampu hidup tanpa cinta dan kasih...)

petikan dari http://agesshi.wordpress.com/

Thursday, August 21, 2008

aper kena nieeeeeeeeeeee??

hai korang...mlm ni sbnrnyer aku dh plan dr pagi td lg nk wat keje opis ckit..sbbnyer minggu ni otak aku 'weng' ckit..jadi cam org x btul jerk(but still waras okk)..g opis tp x der 1 keje pn siap..padahal abg kimie ckp aku ngadap coding mcm baca blog..huhu..so, korg bole bayang la betapa khusyuknya aku ngadap coding tu knnn..PADAHAL even 1 mende pn x masuk otak..ntah pape laaa aku nih
ari ni dan kelmarin aku x sehat..aku mengalami sakit yg kebiasaannyer dialami oleh sumer kaum wanita setiap bln...n penyakit ini hya dianugerahkn utk kaum wanita shj..kaum lelaki korg x der penyakit ni ok...so, paham2 sendiri la yer..
so, aktiviti aku ari ni aderlh seperti berikut:-

7.15 :dpt sms dr jiran sblh blek iaitu Ana suh bangun nk g opis. tp aku still malas2 lg..
8.30 : still atas katil tggu ana bgn dulu..tp x bgn2..so, aku mengalah..maka bgnlah aku menuju ke toilet
8.45 : brtolak la aku n ana g opis..9++ br smpi..heheh
9.00: duk dpn pc..buat ape yg patut..
12.45 : g amek ana kt satyam ajak blek umah..kitorg nk tgk America Next Top Model sbb smlm dh miss...g tgk fireworks kt PICC(masa ni perut aku dh start buat hal..tp still bole tahan..nk tgk fireworks punyer psal..hoho)
2.00:dtg opis blek..ana ader meting kul 2.30
3.00: bgtau kt org2 yg patut tau aku nk g klinik..ckp kt miji tp miji wat x layan..huhu
3.30:drive g klinik dr Fazliyana kt tmn equine..tp dr. x der la plak smpi kul 5
3.40: drive g poliklinik kt pres 9 kt putrajaya lak..kali ni dr. x lari mana2..heheh
3.55:dr pggl masuk n aku mengikut arahan..aku pn masuk
4.00:nurse bg ubat(tp smpi skrg aku x mkn lg sbb trtggl kt dlm dashboard..huhu) and bg MC..yahoooo
4.10:drive blek umah n zzzzzzzzzzzz

ari ni satu mende pn x jadi lg..heii, tension tul laaaa..
time tension2 ni yg x syok nih..satgi mula la rindu kt mak la, kt anak buah la..tringat kt org ni la..org tu la..BORING BORING BORINGGG

haa..teringat citer mak kt aku psal abg aku yg 2nd tu...meh cni nk story kt korg...
aku ader abg namer saiful faizal(bkn saifool bukhari okkk) yg dipggl abg Pon
mak ckp dlm family, abg Pon adlh yg plg kuat, plg kental n plg tabah terima dugaan(n yg plg putih..ceh)
ya..skrg aku setuju ngan mak aku
dulu maser umur dier 4thn, dier kena gigit dgn 3 ekor tebuan kt kepala
agak teruk la..tp mak ckp dier nangis kejap je(kalo aku, mau meraung 3 hr 3 mlm..1 mlm mewakili 1 ekor tebuan)
pastu abg aku ni ader gastrik yg dh smpi tahap kritikal..aku sendiri dgr dr. tu ckp gastrik dier amat teruk(p/s: dr. tu hensem..tp abah dh warning awal2 jgn ngorat dr...huhu)
so, org yg ader gastrik ni time Ramadhan mmg suffer la kn..
mak aku risau jgk kot2 dier sakit..tp aku tgk dier puasa ok jer..dpn kitorg nmpk sehat walafiat jer..
then, trperasan hampir setiap ptg dier akn memerap kt dlm blek..nk dekat berbuker baru kuar blek..aku ingat mesti dier membuta punyer..x kesah la kn..
ader 1 hr tu, mak aku bukak pintu blek dier..then, br la kitorg tau aper jadi kt abg..
dier x tido, tp tgh tahan sakit..time mak aku tgk tu, mak aku dh menitiskn air mata..sama gak ngan aku(aku mmg pantang tgk org nangis, mula la nk join sekali)..mmg kesian tgk dier..smpi skrg aku ingat dier ckp.."ala, sakit sikit je" tp hakikatnyer, kaki tgn dh sejuk n menggigil smbl tekan perut dier..time tu gak abh bwk dier g spital..kena tahan 2 hr..
maser aku kt matrik uia, dier keje kt shah alam..mmg aku la manusia plg bahagia knn..sbb bole 'pau' dgn darah daging sendiri..hehe
abg selalu melawat aku..bole dikatakn setiap minggu la dier dtg..ayat yg dia selalu pki biler kwn2 tya naper selalu sgt dtg melawat aku.."kena dtg jmp bdk kecik ni, kalo x nnt dier meraung siap guling2 tgh jln nnt"....helllooo..aper kes nk guling2 tgh jln?? ats katil ader la..huhu
pastu ader 1 minggu tu abg x dtg...aku call x dpt..nk dkt 2 jam aku tggu kt tmpt biaser(cam dating lak..heheh) baru la dtg..tp bkn abg..yg dtg aderla pak jang
then, pak jang ckp "jom kiter g spital"
ghupernyer abg masuk spital sbb denggi..aku punyer menggigil tu toksah citer la kn..
dlm kul 8mlm smpi la spital(x ingat namer spital tu)
dh smpi spital, g ikut pakjang jmp dr.(dr. ni x hensem..dh tuer)
dr. tu bgtau "sy x berani jamin en saiful bole baik..ni dh kire 50-50..sbb dier lmbt dtg cni"
aku aper lg...nmpk je abg kt ats katil tu, trus meraung x hengaaaat..maser aku smpi dier tgh tido, dgr aku meraung hmpr sumer kt dlm wad tu trbangun...hehe..sori yer
biler abg nmpk aku mcm tu..nk tau aper dier ckp??
"dik, nk teriak p blek hostel..x malu ka teriak kt cni??"
malu dia ckp??aku dh meroyan dgr laporan dr. tu, dia bole suh aku malu time tu??mmg la ampes knnn...
tp aku tau dier buat mcm tu sbb x nk sumer org susah hati..x der nyer nk pujuk2 aku..cnthnyer "dik, jgn teriak..abg saja ja rilek2 kt spital ni..biler abg boring abg blek la umah"
haa..kim slm la dier nk pujuk aku lembut2..x der nyer
Alhamdulillah, Tuhan itu Maha Kaya..abg sehat lpas 2 minggu kt spital..even dr. pn ckp.."this is miracle"
aku brsyukur sgt...
kalo nk citerkn satu persatu kecekalan abg, mmg x cukup la 1 entry ni...
cukup la puji dier ckit2..heheh

skrg kalo sakit, aku akn tringat abg aku..sbb dgn cara tu aku akn jadi kuat...