Tuesday, July 29, 2008

Tiada kesan Saiful diliwat

Doktor: Tiada kesan Saiful diliwat
Jul 28, 08 2:55pm

Tiada bukti Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang mengadu diliwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, pernah mengalami hubungan seks luar tabie seperti itu - demikian hasil pemeriksaan seorang doktor di sebuah hospital swasta, kira-kira empat jam sebelum membuat laporan polis sebulan lalu.Menurut salinan laporan perubatan terhadap bekas pembantu penasihat PKR itu, Mohd Saiful ke Hospital Pusrawi mengadu mengalami "tenesmus" - kesukaran dan kesakitan membuang air besar.Dipercayai pemuda 23 tahun itu mendapatkan rawatan di hospital di Jalan Tun Razak itu kira-kira jam 2 petang pada 28 Jun sebelum diminta ke sebuah hospital kerajaan dan kemudian membuat laporan polis.Ketika di Hospital Pusrawi, pemuda itu diperiksa oleh Dr Mohamed Osman Abdul Hamid.Dalam laporannya itu, doktor tersebut menyatakan pesakit itu mendakwa diserang dengan dijolok bahan "plastik" di bahagian duburnya.Mohamed Osman, seperti tercatat dalam laporannya yang direkodkan pada jam 2.14 petang, mendapati dubur Mohd Saiful "tidak mengalami pendarahan aktif", "tiada kesan ulser atau nanah", dan "tiada kesan koyak atau calar".Beliau juga menyatakan pemuda itu kelihatan "jaga", "selesa", "tidak pucat" dan tidak menunjukkan sebarang tanda demam.
sumber: malaysiakini
alahai..saiful saiful..aperla mslh ko nih??cerita yg x der ko ader aderkn..nasib ko la

Friday, July 25, 2008

UIA Convo's robe has changed...



td aku ader bacer berita yg dikirim oleh jat psal UIA dh tukar jubah Konvo..starting from this year, they got new robes for convocation ceremony.
1st pic :new robe
2nd pic : old robe(tu zmn aku grad dulu)

sedikit rasa trkilan when UIA make this decision.
so many questions playing around my mind regarding this matter.
why should they change the robe?what is the strong reason behind this decision?
if the reason is to standardized with other univ, where is our stands then?

kt mana letaknya kelebihan UIA sbg Islamic University biler songkok n tudung bkn lg diletakkn sbg sesuatu yg 'membezakan' antara UIA dgn other univ?

maser zmn aku, yg lelaki perlu bersongkok n yg perempuan betudung krim dgn letakkn smthing kt atas tudung tu(aku x tau cam ner nk describe ape benda ntah org pggl..hehe)
skrg ni plak..lelaki and perempuan kena pki topi mortar board n jubah pn dh brcorak lain ckit..
aku x sure what others opinion, but for me what is good should remain..what is bad should be changed.
if smthing good wanna be changed, it should be made better...
ntah laaa..up to UIA la kn..saper aku nk complaint aper yg diorg buat..huhu
p/s:juz my 10 cent

Monday, July 21, 2008

sehari di kg afni..20 July 08

ari ni ari ahad..ari ni adalh ari cuti umum semalaysia..so aktiviti aku n my housemt di ari cuti ini adlah dgn menyerbu umah afni di Jelebu..sbb skrg kn musim buah..so, aper lg..seranggggggg
kitorg brtolak dlm kul 8.30 pg..smpi lbh kurg kul 10.30 kot..n sempat lg la bdk2 ni posing dpn Chikku(name kater Ana) yg tersadai kt sblh pokok pulasan tu...
so, aktiviti pertama adlh melihat di blkg umah brp byk durian yg disediakn untuk kami..haha
yaaa..ini dia durian2 yg bakal di beresin hari ini juga...yeahhhhh...(reha n ana tlh menunjukkn muka yg kelaparn tanpa segan silu..huahuahua)..
sementara itu, mak afni bertungkus lumus menyediakn 'Wajik' korg tau ke aper itu wajik??ia adlh satu jenis mknn yg lbh kurg mcm dodol la..tp yg ni kena masukkn durian and pulut..sedap woooo
thanks ye mak cik..susah2 jer..heheh

ok, inilah dier saat2 yg dinantikn..upacara mkn durian beramai2..yeeha ana yg bukakn durian2 tue..yg lain tlg tgk n tlg mkn jer la mampu knnnnnn x bilang plak baper bijik kitorg belsah knn..tp dlm kuantiti yg agk byk la..
utk lunch plak, ayah afni tlh memancing ikan talapia di sungai tepi umah diorg..
1st time aku tgk ikan di siang ketika hayatnya masih dikandung bdn..huhu.. nasib kau la ikannnn.... ana menunjkkn skill menyediakn ramuan tuk bakar ikan nih..afni yg bakar..perghh..mmg expert la korg nih...ikan ini tlh berjaya di abiskn oleh ana, afni, imah n reha...smpi dh x nmpk ghoper ikan dh...aku mkn ckit jer memndangkn aku mmg bkn sorg penggemar ikan..heheh...
utk lunch ari tu, mmg berselera kitorg mkn..(p/s: x akan di beritahu disini saper yg mkn plg byk n tmbh berkali-kali..sumernyer utk menjaga sensitiviti sumer pihak..heheh)
ha..ini dessert kitorg..beberapa biji buah rambutn yg merah..mmg sedap gilerzzz...biler sumer dh kenyang, sekali lg kitorg serbu si raja buah..sblm blek kl..
kali ni aku plak tunjukkn skill membuka durian (sesudah beberapa kali dikutuk oleh bebudak itu)..check it out

dgn mengerahkn sekuat tenaga..aku mampu mmbuka durian tersebut..ha, jgn tgk aku sblh mata..hehe
ibu jari ke atas menunjkkn mission completed successfully..hehe
p/s:malangnya durian tu tawar hebiorrr..imah terkena..huahuahua(gelak keji)
so, skrg tibalh masa kami berangkt pulang..sob sob sob..sedih la jgk biler pikir esok keje..huhu
tak cukup mkn kt saner, bwk blek lg ke kl.. lbh krg 25 bijik kitorg bwk blek.tp korg x yh la dtg umah kitorg nk meraser durian2 tu sbb sumernyer tlh di agih2kn kpd sahabat handai trdekat..heheh..time kasih bebyk kt afni n family sbb sudi menerima lawatn smbl bljr kami ni..heheh
adios

Monday, July 14, 2008

di mana patut ku letakkan CINTA???

ari ni nk brcakap psal CINTA...waaa, ramai yg suker kn??heheh..x yh tipu la kater x suker baca..ngaku jer la..haha
walaupn aku tidak brada di dlm alam percintaan seperti kalian, tp still nk ckp psal cinta...
citer kt bwh ni aku amek dr 1 blog..article ni agak pnjg..but very interestg one..bacer la yer..

CINTA DI DALAM ISLAM

Cinta di dalam Islam sebenarnya tiada hubungan romantic atau caring atas alasan jika benar pencinta yang memahami corak Islam lebih ke arah menulis peringatan-peringatan Allah di dalam konteks cara perhubungan walaupun mungkin tidak pernah berdating…malah orang yang bercinta dalam bentuk syariat Islam takut untuk berhubungan secara menulis…kerana was-was dengan keupayaan menahan bentuk luahan hati yang akan menimbulkan *zina hati*. Malah orang yang benar-benar beriman takut untuk berhubungan melalui telefon atau kaedah bercakap yang penuh lemah-lembut dalam bentuk hubungan lain seperti chatting kerana biasanya kekerapan hubungan percakapan lebih ke arah tidak tertapis dan bisa ~menggoda keimanan~ dengan rasa ^rindu^ dengan suara dan gurauan sehingga akhirnya membuat tautan rasa cinta ~asmaradana~
Semakin kerap berhubung akan menjadikan semakin rapat perhubungan dan akhirnya tanpa mengimbangkan ^kewarasan akal^ dan lebih mementingkan ^perasaan & nafsu^ akhirnya menjerumus kepada fahaman itulah ^cinta^ yang sebenarnya. Kerana atas dasar apa?? >>>rasa rindu yg amat sangatt<<< …sedangkan hakikat rindu yang sebenar hanyalah satu; rindukan Allah.
Cinta berasaskan Islam ialah cintakan [kebaikan] [keimanan] dan [keutuhan pendirian] kerana ia adalah asas kepada tiang pengukuhan iman di hari depan. Malah cinta di dalam Islam lebih ke arah rasa hormat, malu dengan kewarakan responden kerana itulah cinta hakiki yang tidak boleh dijual beli. Malah malu untuk berkata-kata di sebalik kata-kata yang tidak sepatutnya. Itulah cinta yang sebenar di dalam Islam…bukan seperti sebahagian anak muda yang tidak memahami konteks percintaan hakiki yang yang mana terlalu mudah jatuh cinta dengan hanya sekali pandang, dan juga dengan hanya tautan kata-kata.
Sememangnya tidak dinafikan kuasa cinta benar-benar dapat menguasai respondennya. Ada yang berubah sikap dengan rangsangan cinta…contoh ada yang semakin beriman, semakin baik dan semakin terdidik kerana nasihat & peringatan oleh orang yang di cintainya. Tetapi adakah rangsangan itu akan terus berkekalan andaikata :: cinta berpaling arah :: atau tidak menjadi. Inilah yang di bimbangi kerana rangsangn cinta murahan hanya satu <> yang tidak berkekalan atas asas tujuan untuk memikat hati.

Bila seorang menyampaikan hasrat cintanya…perhatikan agamanya, kebaikannya dan segalanya sejak dia belum mengenali kita…maksud sifat asalnya dan muamalat asalnya…kerana jika kita mudah membenarkan hati di lalui…ia hanya akan membuka peluang kepada ke arah #ketidakfahaman# konsep cinta berasaskan Islam. Uji mereka dulu dengan corak akhlak dan pergaulan yakni jangan membenarkan diri kita dirapati akan perasaan mereka…agar menimbulkan keraguan dan was-was yang kita tidak menerima cinta mereka. Ini tidak, anak gadis dan pemuda suka :: melayan & melayan :: dan akhirnya terbuai kata-kata asmara yang terbina sendiri dan menimbulkan kerosakan hati di dalam hati-hati mereka sendiri. Biarlah di katakan diri kita EGO…ego untuk kebaikan yakni menjaga diri untuk mengimbangi antara kewarasan akal dan iman yang akan menjadi benteng dan senjata melumpuhkan pihak lawan…benarkah begitu?? Sebab bagi perempuan mahupun lelaki yang beriman, mempunyai sifat-sifat yang [[[ konkrit ]]] di dalam pendirian mahupun akhlak…bukankah akhlak yang *cantik* terbina dari didikan hati nurani iman yang cantik …?
So, kata-kata bidalan “berkawan biar beribu bercinta biar satu” tidak begitu tepat di dalam konteks Islam dan patut ditambah +++; bercinta biarlah untuk teman di akhirat yang dihalalkan oleh Islam bersebabkan faktor-faktor semua ~panahan cinta~ di atas konsep berkawan adalah tidak tepat dan bercanggah di dalam konteks perhubungan di dalam Islam sebab kerana ia hanya boleh menjatuhkan ke arah perhubungan dalam suasana =fitnah=. Akhir kalam, hanya Jauhari sahaja yang mengenal Manikamnya yakni hanya orang-orang yang beriman akan menghargai dan mengagungi keimanan orang yang patut dicintainya kerana hanya orang yang baik-baik sahaja yang inginkan sesuatu yang baik…di situ sudah menampakkan penilaiannya…di mana jodoh yang baik adalah untuk orang yang baik… dan begitulah sebaliknya. Kerana orang yang tidak baik tidak menyanggupi untuk hidup bersama dengan orang yang baik kecuali dalam dirinya itu adalah mempunyai zat yang baik juga. Berkata Imam Nawawi: “Aku menyintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu..”

Thursday, July 10, 2008

sorry seems to be the hardest word

smlm amek cuti..berehat kt umah n trdgr lagu ni...
mmg susah nk memohon maaf kalo keslhn tu mmg sukar tuk dimaafi..
jom nyanyi lagu ni..
What have I got to do to make you love me
What have I got to do to make you care
What do I do when lightning strikes me
And I wake to find that you're not there
What do I do to make you want me
What have I got to do to be heard
What do I say when it's all over
And sorry seems to be the hardest word
It's sad, so sad
It's a sad, sad situation
And it's getting more and more absurd
It's sad, so sad
Why can't we talk it over
Oh it seems to me
That sorry seems to be the hardest word
p/s: sorry seems to be the hardest words for me..but plez forgive me 4 any wrong things i hv done...

Tuesday, July 08, 2008

life is up n down

aku x tau aper nk tulis tuk entry nih..tp memandgkn ari ni x der keje yg important n urgent beserta bos besar x der..bole la aku menyibukkn diri kt cni...heheh.
skrg dh 12 lebih..bdk2 opis aku sumer gi try restoran baru kt sblh secret recipe tu..Iran kot namer dier..x per, lpas ni aku plak gi try kt ctu..heheh
br2 ni mcm2 benda jadi kt aku..yg x payah la korg tau ape ke benda 'mcm2' tu..cukupla few of my close frens yg tau...
skrg nih idup aku dh berubah ckit..nk start new life la konon...byk menda yg aku raser x btul skrg nih..so, kena la btulkn..abg aku ckp 'make a mistake is a part of learning process..u'll never learn if u don't make a mistake..BUT make same mistake twice..itu B****H namanyer..'(oppss..prkataan yg kasar2 x dibnrkn dicni..huhu)
btul aper abg ckp...dia x marah aku buat silap asalkn aku cpat sedar and know how 2 turn back to da rite path..same goes to my parent..bila aku buat silap, sumer sudi maafkn n x der yg marah2..sumer sokong keputusan aku..samer la kwn2 aku..ana, jat, reha,syadi n filzah...thank God i hv this people around me in my life
hidup ni x leh main redah jer...kena pikir abis2 n berhati2..kalo main redah jer, tgk aper jadi kt Nadia AF tu..kn dh dpt no 5..stacy yg asyik terkejut tu plak yg jadi juara (alamak..trlebih sudah)
so, kwn2 aku ckp apa yg dh jadi tu, amek iktibar n jadikn pengajarn..
yer..aku akn ajar diri aku agr jadi sm1 better lpas ni..