Monday, March 28, 2011

settled UAT (User Acceptance Test) untuk hari ini..bersambung semula pagi esok. assignment saya hantar lewat sehari..tapi Dr S sangat baik..he dont mind..thanx Dr..mungkin beliau dah cukup faham kehidupan student part time. tapi tak boleh biasakan submit assignment lewat..kena disiplin sikit

malam ni kena mengadap assignment Dr N pulak..submission date is end of this month..untuk assignment Dr N ni, need to read few journals and papers which is sangat membosankan..sigh**

Saturday, March 26, 2011

hectic week

saya sangat bekerja keras minggu ni..class canceled for today, so I came to the office sebab ada UAT hari isnin dan selasa depan..sambil buat kerja ofis, buat jugak assignment sebab kena submit by tomorrow. yes, last minute lagi!!

esok juga ada temu janji dengan supervisor, nak bincangkan banyak sangat perkara..scholarship, final exam, subjects taken bla bla bla...

bos janji habis je UAT nak tengok Merong Mahawangsa..yesss, tak sabar nak tunggu habis UAT dan tersangat tak sabar nak siapkan assignment ni..

ok, i stop now and continue doing my assignment..

Saturday, March 12, 2011

MARA and MATTA Fair 2011

bangun je pagi tadi, dah banyak agenda dalam kepala nak diselesaikan...

first, nak makan donut kak Asi..tapi sampai-sampai je donut dah habis..end up beli karipap (tak sedap)..haritu dah try buat donut sendiri..tak berapa nak puas hati sebab tak jadi gebu pun macam mak buat dulu...nanti nak try lagi, tapi guna resepi yang lain pulak..mana la tau donut tak jadi haritu sebab salah resepi ke..(haruslah salahkan resepi :D)

then terus pegi Klinik Fadzliana nak buat medical check up..lama jugak spent time kat situ sampai ngantuk-ngantuk dah..timbang berat, naik 1.8kg..dang!! diorang charge rm70 untuk medical check-up..terbang duit saya

destinasi seterusnya ialah PWTC..ader Karnival Pendidikan MARA..dah janji dengan Rafi pukul 12.30 jumpa kat The Mall..since dah down giler dengan penambahan 1.8kg itu, terus decide tak mo drive ke PWTC..nak naik LRT..at least I can burn some calories today...so, park HoneyVi kat Star Sungai Besi..yeah, lepas ada HoneyVi dah tak naik lrt..harini kena check map dulu before beli tiket..serius dah lupa...perghh, memang nostalgialah naik lrt ni..rindu kenangan-kenangan lama..chewahhh

sampai je The Mall, Rafi kat office lagi..ada kerja katanya..then I decide nak jalan-jalan dulu kat The Mall..sempat sampai tingkat 2 je then turun tunggu kat bawah (bosanlah The Mall :D)

then, dah sampai cik Rafi itu terus pegi PWTC..baruku tahu ada Matta Fair rupanya..so, lepas pegi Karnical Pendidikan MARA terus pegi Matta pulak..entrance fee was rm3...

balik je rumah, susun pamphlet elok-elok mengikut tempat..australia - langkawi - sabah..wahh, bersemangat betul nak bercuti tapi duit takde..so how?? :|

p/s: to all my friends, sesaper nak ikut pergi Sabah tentatively end of May, let me know ya..;)

Wednesday, March 09, 2011

Untuk wanita seluruh dunia...

Hidup ini ada kala terlalu mencabar,semoga kita terus kuat

Hidup ini adakala terlalu menekan, semoga kita harus tabah

Bilamana datangnya ujian, semoga kita terus mengharap hanya kepada Dia Yang Maha Satu

Bilamana dugaan yang menimpa dirasakan terlalu berat, jangan pernah mengeluh dan jangan bersedih..Cuma harus percaya itu tanda adanya kasih sayang Allah pada kita

Bilamana yang diingini itu tidak menjadi milik kita, bersabarlah..Dia lebih tahu apa kita perlu

Bersyukurlah..dengan bersyukur, kita akan rasa sempurna

***************
Di sebabkan susah nak lelap malam ini, saya dengan rajinnya telah menyalin beberapa ayat-ayat indah dari buku ‘Motivasi Menjadi Wanita Paling Bahagia’:-

Berusahalah untuk mencipta kebaikan setiap hari..kerana hidup kita akan menjadi cerita pada generasi akan datang..maka ciptalah cerita-cerita yang baik buat tatapan mereka

Jangan pernah berputus asa, ketahuilah bahawa pertolongan Allah itu terlalu hampir kerana sifatNya Maha Pemurah dan Maha Memberi

Kejarlah cita-cita selagi ia tidak melanggar batas agama. Mencuba itu memang lambat dan memakan masa. Lebih dari itu, pasti ada penghalang kearah cita-cita itu.
Justeru, jangan pernah mengaku kalah dengannya

Renunglah semula masa lalu dan masa depan anda. Insaflah bahawa hidup ini penuh dengan peristiwa ynag datang silih berganti, orang yang mampu keluar dari ujian itu dengan selamat itulah yang menang.

Jadikanlah setiap keputusan yang anda ambil sebagai usaha untuk mencapai kebahagiaan, dengan begitu setiap cubaan akan terasa membahagiakan ;)

Lakukanlah dengan baik apa yang mampu anda buat hari ini, tidak usah bimbang tentang apa yang akan berlaku esok



Wohh..cukup cukup..dah sepuluh kali menguap nih..asal bukak buku je terus menguap..Noni Noni..hmmm

Ok lah!! SELAMAT HARI WANITA UNTUK SEMUA WANITA..terutama mak saya, kakak-kakak saya, adik saya (eh, kamu budak-budak lagi), n all my girlfriends..hah, dah jadi macam ucapan raya plak..untuk saudara mara yang berada jauh di mata dekat di hati..untuk rakan taulan sahabat handai yang diingati selalu, dengan ucapan bila makan ketupat tu ingat lah saya di sini ye..ok ok STOP!! dh melalut ntah kemana-mana dah ni

Sunday, March 06, 2011

presentation day!!

hari ni adalah last lecture day untuk subject Advance Software Testing..budak-budak sekolah kalo sebut perkataan last-last ni memang best..contohnya, hari last exam..hari last kelas Fardhu Ain..hari last SPM..dan macam-macam lagi..satu je perkataan last yang budak sekolah tak suka iaitu hast last cuti..

ok, back to da story...

tadi ader presentation untuk group assignment..headache jugak satu team dengan diorang tu..iranian, pakistanian and french ke egyptian ntah..tak ingat dah..few hours before submit assignment and presentation, baru dapat tau yang two of my teammate dah print their assignment..JUST PRINT THEIR PART ONLY..siap dengan their own cover page, their own table of content and references..dah siap sumer baru datang bagitau, 'if you done your part, just print it and give to the lecturer'..then I said, 'but this is group assignment, we should combine all in one document rite?'..pastu dier jawab 'i dont think so, it better to split so that the lecturer know whose done which part'

'oiii..kalo nak buat sendiri-sendiri, tu INDIVIDUAL assignment namanya!!' yang tu pun tak pandai nak differentiate..bengang kejap..sudahnya, buatla kejap apa-apa yang tertinggal tu..then pegi library untuk print...

first time masuk library UTM, terus rindu kat library UIA..huhu(apakah maknanya?? :D)
then jumpa printer..satu page diorang charge rm0.30...ada dua orang staff jaga kat situ..sangat tak mesra alam..muka masam macam cuka..haa, hambek ko..tengok muka diorang je pun dah sakit hati..tau la kena keje hari ahad..tapi rilek arr..pernah dengar ayat ni? 'wherever you are..be there!!' means kalo dah kena keje tu, keje la betul-betul..dah memang keje kamu ngadap orang, senyum la sikit..ni nak suruh ambik kerta pun muka macam nak makan saya...apa daaa

so, dh setle part assignment..masuk part presentation..i'm third presentor..assignment kitorg ni berkait antara satu sama lain..orang yang buat 1st part kena siap dulu, baru pass kat orang yang buat 2nd part and so on..so saya yang ketiga..bila my teammate yang 1st and 2nd present, dah jadi sangat cuak sebab info tak consistent..bengong la kan tak bagi updated version kat saya..so I end up referring to the old version of their part..bila tengok diorang present, tak sama pun dengan file yang diorang bagi kat saya...haishhh, rasa macam nak cekik je tau!! mula-mula memang dah decide nak gi serang diorang tu, tapi bila dah abis present tadi, supervisor ada bagi good news, terus tak jadi marah orang...terselamat la makhluk-makhluk itu..

bila present, everything went well..lecturer satisfied..instead, those two people yang kedekut nak bagi updated version of their assignment tu end up referring at mine..Alhamdulillah..so setle!!

habis kelas, my lecturer merangkap my own supervisor said 'Nurul, I have good news for you..' ;)
suka betul bila orang cakap ada good news nih...heheh
its about my scholarship..moga Allah permudahkan segalanya..Aminn


ok, mau tito..nite2

Friday, March 04, 2011

bila kamu belajar semula...


sticky notes sentiasa bertambah everyday..jarang sangat la nak berkurang..sometime kerja yang patut siapkan hari rabu drag sampai jumaat..tu pun belum tentu siap..tunggu lagi 2 jam deadline, baru menggelupur nak siapkan..haishh, perangai last minute ni memang payah sikit nak ubah!!

hari ni amek cuti..cuti berjemaah dengan Mama Ana..kali ni cuti kitorang berhemah sikit..bukan sebab nak bersuka ria, tapi sebab banyak hal keduniaan perlu di selesaikan..
Alhamdulillah, setle jugak hal di bank, tabung haji dan UTM...dan jugak Jusco (ada jugak hal disitu..haha)

pegi UTM discuss schedule..ada lagi subjek yang kena tukar..pasrah jer la..ikut je mana-mana yang department dah susun..
teringat zaman undergraduate, Ana yang susunkan jadual..on registration day, Ana akan bagi jadual dier 'nah register subject-subject ni' dan saya balas 'baikkkk' and pegi register subject yang dier dah pilih..jenis malas giler nak pening kepala pikir subject apa kena amek..dari 1st year sampai grad, Ana sorang pening kepala pikir subject for every semester..saya tau pegi kelas je..haha..TQ ON!!

rupanya sekarang pun sama, supervisor tolong susun jadual..giler bagus!! memang tabik spring dekat supervisor saya..sesaper nak sambung Phd dalam software testing, sila pilih beliau menjadi supervisor anda..dia akan tolong pening kepala sekali pikir jadual anda dan research anda nanti..heheh

sebelum balik singgah rumah Ana dulu..kutip Alia kat nurseri awal sikit sebab nak main dengan dia..makin besar dan makin nakal..dan pandai amek video guna handphone..impresive giler!!


selesai dinner makaroni bakar, drive balik rumah...sebelum tido mengadap laptop dulu..nak buat keje sekolah tapi malas sebab deadline Ahad..disebabkan Sabtu masih ada, maka Jumaat rilek-rilek dulu..esok kita start menggelupur :p