Friday, June 28, 2013

the unorganized me...

1. interview MARA

a day before interview, baru sibuk nak organize all the certificates..then baru perasan sijil SPM and PMR hilang..ciss ciss..luckily interview was at 2pm, so pegi Kementerian Pelajaran awal pagi mintak salinan sijil..nasib baik dalam tempoh sejam dah siap..then sibuk kacau member kat government agency to certify all certs. settle all those things at 11am..interview kat KL which took about 1 hour journey..tu pun kalau tak jem..pukul 1230pm baru keluar rumah..130pm sibuk cari parking which was giler punya susah..dah sepuluh minit pusing cari parking je..150pm baru sampai depan pintu MARA..bercakap dengan receptionist dalam keadaan tercungap-cungap..calon lain sibuk buat last preparation termasuk menghafal saper Ketua Pengarah MARA..but me?? sibuk tenangkan hati sendiri..hadoihhh

2. from KL to UK

visa siap 3hari sebelum terbang..cuak mak noks

hari nak ke UK..flight pukul 545pm from KLIA..pagi tu sibuk kemas barang sebab kena kosongkan bilik sewa..1230pm still lagi duk menyapu rumah and mengemas apa yang patut..instead of excited nak pegi UK, i more felt like want to settle everything cepat2..penatttt!!
sampai KLIA awal..Alhamdulillah I didn't cause any problem here..but have to wait for Sabrina who have a problem with her luggage..aku ni punya la ignorant bole rileks2 lagi tak masuk departure hall even though Sabrina dah pesan suruh masuk dulu..insist jugak nak tunggu dia..dia settle everything at 515pm..another 30mins to go..al-kisahnya, duduk je kt dlm kapal terbang, terus kapal terbang berlepas..we're the last passenger you know!! nasib baik tak kena tinggal..

3. naik cruise to Amsterdam

i did the booking for me and my friends..so everybody rely on me..sampai dekat counter, he double check our tickets...
' Miss, your travel date is tomorrow..not today'
ok, i salah tarikh..maluuuuu!!! seharian aku kena gelak dengan Abg Wan..ciss!!

hari nak balik ke Newcastle from Amsterdam, we should be on the cruise latest by 430pm..bus was provided at Amsterdam city..tapiiii kitorang terlepas bas tu sebab lambat sampai..so kena amek teksi..tengok jam dah pun 420pm..sampai je kat cruise dah 445pm which I was pretty sure we didn't make it...tapiii nak dijadikan cerita, ada sorang makcik ni hilang passport..so dah delay kat situ..thanks aunty sebabkan hilang passport..kalau tak, bye cruise...

4. trip to Korea

a week before fly, tergerak nak cari passport..cari punya cari tak jumpa..siap google macam mana nk buat kalo passport hilang..kena buat police report la, angkat sumpah la which will takes 5 working days..cuak and  almost nak nangis..then call mak nak mengadu, sekali mak cakap my passport ada kat rumah Kedah..fuhh legaaa..so abah tolong poskan..tq abah!

a day before fly, baru ku tahu kena renew passport if the expiry date less than 6 month..korang tau ke? nasib baik Ana bagitau..kalo tak, tak sampai dah Korea..ciss, kalau ku tahu, tak payah nak drama bagai cari passport tak jumpa
petang tu jugak pegi Imigresen, tapiiii..bole la time tu system off..sepanjang hari tu semua passport application can't be processed.

hari nak fly, passport tak renew lagi..flight 1am..so paginya, 730am dah ada depan imigresen Putrajaya..tanya receptionist bole tak siap hari yang sama, saya nk fly malam ni ni..tau aper Encik tu cakap? 'awak doa je la banyak2 ye'..baiklahhhh, saya doa...Alhamdulillah system dah ok..legaaa!!!! sejam passport siap!! wuhuuu..

5. esok nak ke Brunei

harini tak check in lagi..sebab passport tinggal kat rumah..nak check in kat rumah, printer pulak tak der..haruskah cuak jugak?!

ni belum lagi masuk cerita aku sesat kat UK dulu for 3hours sorang2, belum cerita drive sorang2 balik Kedah sehelai sepinggang dengan handphone off and macam-macam lagi laa..

what's wrong with me????