Monday, April 27, 2009

Cukuplah sampai disini saja..

Perghh..mcm lirik lagu lak..heheh..Baikla korang, disini aku ingin mengumumkan bahawa ‘my blog’ akan tutup kedai berkuatkuasa serta merta..notis 24jam..haha
Aku dh malas nk menulis..kalo aku rajin pn nnt2, mayb aku akn tulis kt tempat lain plak..
My blog ni dh berusia 3 thn..aku start menulis mase final year project(FYP) kt UIA dulu..time tu sumer bdk2 FYP bukak blog..so, aku pn terjoin sekali..lalu berlarutan sehingga ke hari ini di saat aku dh pn bekerja n dh study semula..
Dihari yg brsejarah ini, aku mengishtiharkn yg aku akn berhenti blogging..aku nk buat mender lain plak..tp x tau lg aper benda tu…hihi
Aku dpt rasakn skrg ni kehidupn kian mencabar..ada lagi cita2 yg x kesampaian nih..aku tgh berusaha keras utk merealisasikn cita2 dan impian aku tu..doakn kejayaan aku yer..
Jadi, dikesempatan ini, aku nk ucapkn jutaan terima kasih pd kalian semua yg sudi menyinggah di cni..lpas ni korang singgah la kt tmpt lain plak yer…pd yg sudi memberi komen dan kritikn, tq tq tq…
Kalo yg nk menghubungi aku, sila la email kt varkisa_84@yahoo.com.. Kt alam maya ni, aku sentiasa je ader tiap2 hari..yer la, dh namer pn keje software engineer, sah2 la ngn pc tiap2 ari kn…so, x susah pn korang nk carik aku kt cni..kt fb pn aku ader..add la yer
Ok la, aku doakan korang sumer mendpt apa yg dihajati dan sentiasa brbahagia selalu dgn aper yg korang ader atau dengan sesiapa shj yg korang punyer..adiosss..Wassalam

Sunday, April 26, 2009

panassssssssss

hari ni hari ahad..plan asal nk pegi Melaka, jmp abg aku..dier ader induction course kt saner..tp memandangkn dier gigih mendengar ceramah, bc buku utk exam lg, so kitorg decide x yh jumpa..
then, once plan dh x jadi, aku plan duk umah jer..kt luar cuaca panas giler..nk kuar shoping pn mcm x brsemangat..panas sgt..lagipun semalam dh shopping tahap melampau..ari ni lebih baik duk umah jer..

tp kul4 aku dh start bosan..x syok arr duk umah time weekend..mak aku ckp, cuti2 duk la umah, belajar masak ke, basuh baju ke, basuh keta ke...mcm2 la..kirenyer buat aktiviti2 biasa utk seorang muslimah la..tp mcm biaser, aktiviti2 di rumah ni, aku x brkenan sgt nk buat..ngahaha...

then, bukak lappy..menaip kt cni, carik info ckit2 psal codecharge..n sambil2 tu YM ngn Mr n Mrs Aizat..ajak bdk2 tu diner sekali mlm karang..so, kul8mlm ni kena g kutip diorg..mkn kt Shah Alma lg kot..sedap woo mkn ctu...tgk la cam ner, depends pd Mama Ana,kot2 la dier ader mengidam nk mkn pape..so, ikut selera dier jer la..

last week ader meting ngn Suhan Movies..timing mmg x kena..masa tu tgh sibuk ngn projek lain..then, di ajak metin utk projek lain..aku bgtau my boss, x nk pegi meting tu..tp dier ajak jgk..yer la, aku kn teringin nk jmp Rosyam tu..sekali pegi, dier x der..yg ader org lain selain Rosyam la..aku x kenal sgt diorg tu..

meting tu aderla meting yg paling x best aku prnh attend..hopefully dh x der lg meting yg lebih x best drp itu..kalo ader lg, sila jgn bwk aku..aku x suker kena marah..amat la raser x best..kalo raser x puas ati, ckp la elok2..x yh la nk kuarkn perkataan2 kesat...x baik okkk..

dulu Ana selalu ckp..'hang lembik mcm pompuan'...ngahaha..lembikkah aku???lembik kottt

esok keje mcm biaser..aku akn try siapkn keje utk Pilih Kasih tu by this week jgk..hopefully bole la siapkn..InsyaAllah

Saturday, April 25, 2009

misi balas dendam...

minggu ni minggu bekerja seolah-olah akn hidup 1000thn lg..gigih x hengat..pagi kt cyberjaya..ptg kt PJ smpi pagi esoknyer..mak aku cam biaser, time blek keje kul 5 6 pagi jer, sah suh berenti keje punyer..x best punyer solution...

yg aku pn satu, saper suh bgtau lunch kul6ptg, drive sorg2 kul 2 pg..tp biaser la..anak solehah mmg camtu, x pandai tipu..kalo tipu je, sah gagap..ngahaha

psttt..aku ponteng klas arini..aku g opis buat keje ckit smpi kul 2ptg...
lpas tuuuuuuuuu,jeng jeng jeng..
MISI BALAS DENDAM...oleh sbb minggu ni keje kuat sgt,mesti ader hadiah utk diri sendiri kn...
hadiahnyer, aku ajak huda g KL..membeli belah seolah2 aku ank Tan Sri...main hambek aper benda yg berkenan..
yg buat aku senyum smpi skrg, Carlo Rino's bag is mine now...yezzzza..6 bln beb mimpi beg tu..skrg ader ni ha..kt sblh aku..heheh

ok la, aku dh nk tido brtemankn beg Carlo Rino..hahaha

Tuesday, April 21, 2009

Berkahwinlah demi Tuhan..

Aku sedang menghabiskan satu buku brtajuk ‘Membina Rasa Cinta’ yg ditulis oleh Dr HM Tuah.rasa x sempurna kalo di simpan sendiri2 saja..seronok juga kalo dikongsi dgn korang sumer...dlm buku trsebut, penulis menghimpunkan byk soalan2 yg diterimanya oleh org ramai dan kebanyakn dari golongan wanita..soaln byk berkisar soal cinta, soal x der calon lg, soal dah lanjut usia, soal x der yg brkenan bla bla bla..kesemuanya soalan2 biasa yg dihadapi oleh golongan wanita yg blum berumah tangga..andai sudah berumah tangga, soalannya lain pula..lebih kepada cara ingin menambat hati suami, brhadapan suami yg curang, suami brpoligami bla bla bla..juga soalan biasa utk wanita yg dh berumah tangga..

Pokok pangkalnya..seorang wanita sejuta derita...

Geram juga bila membaca..kesemua soaln dtgnya dr wanita..dan semuanya brkisar tentang lelaki dan cinta seolah2 wanita ini x ada mslh lain atau perkara lain utk difikirkn selain cinta dan lelaki.

Ada yg menyatakan kegusaran kerana tidak ada kerja dan tidak ada calon utk dijadikn suami. Dan yg digusarkan adlh yg ke-duanya itu iaitu tiada calon lg..persoalan ini dtg dr seseorg yg punya degree.

Alahaii..kenapalah jadi begitu lemah pd keadaan.sepatutnya pikirkn mslh yg pertama tu dulu..cari kerja, cari duit sendiri..itu yg lebih pntg dr menunggu seseorg dtg ke rumah masuk meminang dan anda brkahwin, lalu akhirnya ke dapur shj..

Wahai wanita, usia yg Allah kurniakan jgnlah di bazirkan begitu saja. Utk yg blum berumah tangga, jadikanlah masa dan ketika ini utk mengejar cita2 dan membina kecemerlangan peribadi...bukankah itu lebih membahagiakn?

“Usia 25thn rasanya belumlah trlewat. Dan usia 35thn blum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan utk membina kecemerlangan”

Memang ramai yg suka brtanya bila akn brumahtangga, sudah brpunya atau belum bla bla bla..adakah itu penyebab kita ingin brumah tangga atau ingin brpunya??tension kah anda dgn soaln2 itu?? Alahaiii, jgn lah begitu lemah dgn lidah manusia..

Hakikatnya,zaman yg mencabar ini tidak punya ruang utk wanita yg sebegitu lemah...

Satu petikan dr buku trsebut:-
“Jodoh usah trlalu dirisaukn, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan x trhalang..Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yg tidak beriman kemudian nanti”

Perkahwinan adlh sunnah Rasul..apabila berkahwinnya seseorg itu, maka sempurnalah agamanya.
Memang itu tekad kita sebagai seorg Islam, berkahwin utk sempurnakan agama. Namun perlu diingat, jodoh itu urusan Tuhan..cepat dan lmbtnya jodoh seseorg Dia yg tentukan..jadi, mengapa begitu risau??berbahagialah seadanya..janji Tuhan setiap manusia itu brpasangan, jadi yakinilah Allah..Dia lebih tahu..Makanya, pohonlah pada Dia yg Mengetahui..

“Bukan semua yg anda sangka membahagiakn itu benar2 membahagiakn apabila anda mendapatknnya kelak. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga dtg sama.Semua benda ada baik dan buruknya. Begitu juga prkahwinan. Ia baik sebab dibenarkan agama, sunnah Nabi.tapi ia juga buruk sebab ramai orang yg brkahwin hidupnya semakin tidak trurus. Ramai org menempah neraka sebaik shj melangkahkan kaki ke gerbang perkahwinan. Bukankah dgn ijab dan qabul selain menghalalkn hubungan kelamin,tanggungjwb juga trpikul sekali? Bukankah andai anda gagal malaksanakannya anda membina dosa seterusnya jambatan utk ke neraka?”

Untuk wanita yg terlalu impikan perkahwinan, tanya semula pd diri anda..apakah yg ingin di cari pd sebuah perkahwinan? Jika kebahagiaan yg di cari, yakinkah anda slps brkahwin anda akn bahagia?Jika tujuannya utk mendapatkn zuriat, bersediakh anda brhadapn dgn tangisan si kecil dan mengorbankn masa tidur anda utk menjaga mereka?

Jika Allah janjikan syurga utk seorg isteri solehah dan taat pd suami, bersediakah anda utk menjadi seorg yg btul2 taat pd perintah suami?
Jika persoaln pd apa yg di cari itu brjaya di jwb dgn yakin, maka brkahwinlah..

“Jika tidak sanggup utk brgelar isteri tidak usah brkahwin dulu. Jika merasakn diri belum cukup ilmu utk brgelar ibu atau pn ayah, belajarlh dahulu. Jika rasa2 blum bersedia utk brsabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu.”

perkahwinan adlh sesuatu yg amat suci..penyatuan dua hati antara lelaki dan wanita. Lelaki yg baik utk perempuan yg baik..berkahwinlah demi Tuhan dan berkahwinlah andai hati ikhlas menerima dan bersedia memberi sepenuh hati...
“Jangan brkahwin dulu sbb kenyataannya ramai yg tdak brsedia utk melangkah tetapi tlh melompat, akhirnya jatuh trjerumus dan tidak jumpa akar brpaut tatkala cuba mendaki naik”
“Berkahwin itu indah dan nikmat bg yg benar2 mengerti tuntutan2nya. Berkahwin itu menjanjikan pahala yg tidak putus2 bg yg menjadikannya gelanggang utk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sbg matlamat."


BERKAHWINLAH DEMI TUHAN, BUKAN KERANA PAKSAAN DAN MENGIKUT KEBIASAAN...SEKIANNN..

Aku dh ngantuk..huhu

Monday, April 20, 2009

Table crashed...

pagi ni tgh sedap2 buat jsp page..tetiba table kt database that i connected to was crashed..ni error nyer:

"Table 'table_name' is marked as crashed and should be repaired"

kesannyer, portal x jln sbb x leh nk connect ke table yg diassignkan..

ghupernyer, senang jer nk fixedkn..korang type mender alah ni..

REPAIR TABLE table_name;

maka, brjlnlah ia seperti sedia kala..

ok, sekian...

Monday, April 13, 2009

sementara menanti waktu tidur...

bukan x der cerita utk dikongsi,
cuma x der selera utk menulis di cni...

itu la sbbnya my blog ini kelihatan sepi...

chewahhh..brmadah plak mlm2 buta nih...

yezza..smlm abg rosyam menang..ader plak hamba Allah msg aku suh update blog, bgtau 1 donia abg rosyam mng..ngahaha...

yer, memang dier menang...tp tgk muka dier je aku dh gerun..tggl baper ari je lg project 'Pilih Kaih' ni kena siapkan...aku trkedek-kedek lg...

last week mmg agak terrible, keje opis brtimbun2..kena lak sabtu lpas kena antar assg n ader exam...2 hr aku x tido...tertido tu ader la..sengaja menidurkn diri x der...
abis je klas ari sabtu tu, aku qhada blek tido yg trtangguh itu..ahad duk umah mengulor..segala aktiviti bersiar di maner2 shoping complex ditangguhkan...

isnin smbg blek sibuk yg menggila...demi abg rosyam aku gagahi jua...ngeh ngeh ngeh...

uik, dh 11.30..i need 2 sleep now..takut esok bgn lewat..kalo bgn lewat, g opis lewat..g opis lewat, kena marah...huhuhu

ok la, nite guys..:)

Thursday, April 09, 2009

KJ trcicir...

satu jer perkataan aku nk ckp:- kesiannnnnnnn...

korang, jom gelak ramai2...

Wednesday, April 08, 2009

arghhh!!!

korang..jom jerit ramai2...

Friday, April 03, 2009

TNB or TAB???

yea yea!!!jumaat dh sampai..i'm waiting 4 today since last monday..
minggu ni asyik ulang alik ke TNB..kjap TNB Bangi..kjap TNB Bangsar..ari ni supposedly TNB PJ..tp aku mntk excuse kt boss..n he said 'ok'..
so, ok la tu..bole buat keje remotely from opis jer..x yh nk meredah jem pepagi buta...

dh terasa mcm staff TNB plak..mana je cawangan dier, sumer aku redah..
time g TNB Bangsar, mmg rushing giler..kul 4 ptg br brtolak dr Cyber ke Bangsar..sekali minyak plak nk abis..nk singgah stesen minyak, mcm dh x sempat..so, aku gamble jer la...truskn prjalanan tanpa mengambil peduli gamba ala-ala tank minyak tgh brkelip2 dpn aku...so, Alhamdulillah smpi jgk kt TNB tanpa perlu menolak kereta..kul7ptg keje setle..nk blek plak 1 hal..nk kena crk stesen minyak...luper plak tu time org sumer tgh menggelupur nk blek umah..so, jln jem x hengat..secara automatiknya stesen minyak pn jadi x jumpa la time tgh cuak2 mcm tu...then, segera tangan brtindak pantas menelefon insan2 yg brdekatan dgn tmpt kejadian iaitu Miss Far away...

"Reha, kalo keter Noni trbengkalai kt maner2, kamu dtg amek Noni yer..minyak dh brkelip2 ni"

"Astaghfirullah bdk ni..ok ok..g crk stesen minyak..kalo x jmp jgk call aku"

langkah seterusnya adlh memastikn kereta brada di lane kiri sekali..aircond sama sekali tidak dipasang..radio juga di turn-off kn..sbb paler otak tgh kacau bilau..dgr plak deejay membebel, mau aku meroyan sorg2 kt dlm keter...

dh 45min gamba ala-ala tank minyak tu brkelip..risau beb..ntah kt maner2 dh aku berada time tu..rasernyer dh trmasuk Pusat Bnadaraya dh kot...segala jenis doa aku hafal..kalo trberenti kt manaer2 ni, mau jem smpi ke ujung donia ni..n sah2 la ramai yg nk menyumpah aku ni..kalo buat muka ayu or control cun time tu pn x guner dh ni...

sekali mata bralih ke kiri...ha, ader pn BHP..elok kereta nk membelok, mata bralih kedepan..ha, ader pn Shell..so, di situlah keter aku brnyawa kembali..

5 min kemudian..ha, Shell lg..2 min kemudian..ha, Petronal plak..dan lagi dan lagiiii...

tetiba aku mcm sakit ati kt stesen minyak...

Wednesday, April 01, 2009

sibuk duniawi...

kesibukkan dh smpi ke tahap aku x lalu mkn, tido x nyenyak, rehat x cukup, isi minyak keter x sempat...
n paling worst, aku x sempat jumpa Rosyam Nor ptg ni...

aku dh raser nk mengamuk...