Friday, September 03, 2010

everything happen for a reason

when we have so much plan for our life, and things just doesn't go our way, then we know there is hikmah behind it...

everything happen for a reason...i remain believe to that phrase, just to keep me going and to keep me smile..even sometime i can't keep my tears from pouring down...

Wednesday, August 18, 2010

peringkat-peringkat Solat

    Sembahyang Orang Jahil
    Sembahyang seseorang yang tidak ada ilmu tentang sembahyang. Sekalipun sembahyang itu kemas, tepat pada waktunya dan berjemaah, tetapi tertolak kerana dilakukan tanpa ada ilmu.

    Sembahyang Orang Lalai
    Pada zahirnya nampak lengkap. Ini kerana sebelum sembahyang itu dikerjakan, ilmu mengenainya sudah dipelajari. Bacaan dalam sembahyang dijaga betul. Tapi fikiran orang orang yang bersembahyang itu melayang, memikirkan perkara lain, tidak menghayati sembahyangnya.

    "celakalah bagi orang-orang yang bersembahyang dan mereka lalai dari sembahyangnya."
    Surah Al-Ma'un, Ayat 3 dan 4.

    Mereka ini akan Allah masukkan ke dalam Neraka Wail.

    Sembahyang Kerana Selain Allah
    Sembahyang yang dilakukan kerana adat dan budaya. Mungkin seseorang itu lahir dalam suasana Islam. Sejak kecil dia melihat orang sekelilingnya sembahyang, lantas dia pun sembahyang.

    Sembahyang bagi golongan ini juga tertolak.

    Sembahyang Peringkat Mujahadah
    Mereka memiliki ilmu tentang sembahyang dan berusaha menghayati sembahyangnya. Mereka ada kesungguhan tetapi jiwa tidak hidup. akal sudah berperanan, tetapi hati belum dapat dibawa bersama di dalam sembahyangnya. Bahkan di dalam sembahyang, mereka bermujahadah untuk mendapatkan rasa khusyuk.

    Allah sayang pada orang yang bermujahadah. Allah menerima sembahyang golongan ini setakat yang mereka khusyuk sahaja. Walau bagaimanapun, mereka masih belum tentu selamat. Terpulanglah kepada Allah menentukannya.

    Sembahyang Orang Soleh
    Diperingkat sembahyang ini, akal fikiran sudah boleh ditumpukan supaya khusyuk kepada Tuhan di dalam sembahyangnya tetapi jiwa dan hati belum sepenuhnya dikawal. Akal sudah boleh disibukkan dengan mengingatkan makna-makna bacaan dan pergerakan sembahyang. Golongan ini sudah tidak lalai dalam sembahyang.

    Untuk sembahyang kita diterima, kita sekurang-kurangnya berada diperingkat ini. Ia peringkat paling minimum.

    Sembahyang Para Wali
    Di peringkat sembahyang para wali, akal, hati dan fizikal telah dapat dikawal. Golongan ini sudah dapat menghayati sembahyang. Apabila menyebut Alhamdulillah, hati terasa bersyukur dan akal memahaminya. Bila berdiri tegak, dia dapat merasakan bahawa dirinya sedang menghadap Tuhan. Bila bertasbih, terasa dirinya kerdil dan hina di hadapan Tuhan yang Maha Agung. Bila berdoa, hati sentiasa rasa mengharap.

    Sembahyang beginilah yang melahirkan rasa kehambaan. Bahkan dapat merasakan kelazatan di dalam sembahyang.

  1. Sembahyang Para Nabi-nabi dan Rasul-rasul
    Golongan ini terlalu khusyuk sembahyangnya, dengan lain perkataan 'fana' dengan Allah. Roh mereka sampai ke alam yang tinggi. Sifat-sifat Allah dihayati sungguh-sungguh. Bahkan mereka boleh sampai ke alam malakut.

Thursday, August 05, 2010

Ogos yang sibuk

dh masuk bln Ogos rupanya..aku pn sibuk semacam je sekarang..letih ke hulur ke hilir amek user requirement untuk projek baru..bole dikatakan dlm seminggu, dua tiga kali aku menapak ke Menara TM yang susah dapat parking itu..yang seronoknya, bole jumpa mama Ana..tp x selalu la..kadang2 dua2 sibuk, x berjumpa juga..

7 Ogos, jatuh pada ari sabtu yang akan datang ni..ader Girls Day Out..bertempat di rumah Jue di puncak Jalil..baru je beliau pindah situ..bercadang nak main masak-masak n main pondok-pondok kt situ..so girls, jumpa di sana ya..malam plak ada Maskara Shorties kt Rumah Pena..itu pn kena pergi juga..sila check sini

10 Ogos, jatuh pada ari selasa minggu depan..ada Sharing Moment Program di UIA..dijemput buat kali ke-2 sebagai panel bersama En Sidek yang sengal itu...so Sidek, c u there..aku nk bawak mama Ana sekali..temankn aku sambil2 tu bole mengimbau kenangan lalu..wahhh (beliau dh mntk belanja beliau makan kt Gallery)

11 Ogos, ditakdirkan jatuh pada hari selepas 10 Ogos itu..bersamaan 1 Ramadhan..maka brsiap sedia untuk berlapar dan berdahaga..bersedia untuk lebihkan beribadat dan kurangkan beraktiviti luar

ok, aku nak sambung database design..adiosss

Tuesday, July 27, 2010

pening

banyak senarai dalam kepala otak aku sekarang

nak sambung belajar...
nak kawen...
nak siapkan POC projek baru kt opis ni...

itu senarai yang besar-besar..yang kecik-kecik lagi banyak..malas nk tulis n malas nk cerita..nanti lagi pening jadinya..

ok, kita selesaikan satu-satu...

bersedia utk ditemuduga esok..yang lain, pikir kemudian

Wednesday, July 21, 2010

Forget your head and listen to your heart

William Parrish : Love is passion, obsession, someone you can't live without. If you don't start with that, what are you going to end up with? Fall head over heels. I say find someone you can love like crazy and who'll love you the same way back. And how do you find him? Forget your head and listen to your heart. I'm not hearing any heart. Run the risk, if you get hurt, you'll come back. Because, the truth is there is no sense living your life without this. To make the journey and not fall deeply in love - well, you haven't lived a life at all. You have to try. Because if you haven't tried, you haven't lived.

p/s: thanx Leen

Sunday, July 18, 2010

bosan

hari ni hari yang sangat bosan..n aku x der plan nk tulis panjang2..

saje tulis ckit sbb nk bagitau streamyx kt umah aku dh ok..

thanx to Contractor Azlan sbb fixed my problem..

Thursday, July 15, 2010

sama dan serupa

TM ni dh sebijik mcm gomen...cakap mcm keling...
contractor TM kalo x maki, keje x jalan...

kena ade tahap kesabaran yg tinggi bercakap ngn diorg nih!!

weekend ni kalo aku x der entry baru, maksudnya mmg contractor TM makan duit haram..gaji jalan, keje x buat

Monday, July 12, 2010

oh lelaki

lelaki cool kalau:-

1. sgt pandai
2. tak banyak cakap
3. not show-off trhadap kepandaiannya

kalo x der salah satu, korang memang x cool

kt opis aku ader beberapa orang yg begitu...

annoying!!

Sunday, July 04, 2010

dia adalah contoh lelaki yg patut direjam

aku ada satu cerita benar..kalian harus percaya...sungguh aku x menipu...

tempat kejadian: jiran dpn rumah aku
masa: 4.20pagi

aku trsedar dari tido lpas dgr suara sorang perempuan yg mcm sedang histeria..kaw2 punyer dier marahkn seseorang...aku intai dari celah langsir..aku nmpk dgn terang apa yg jadi depan mata aku..ada dua perempuan dan seorang lelaki..yg seorang lelaki dan seorang dr perempuan itu mmg aku kenal..diorg jiran depan rumah aku yg aku panggil kakak and abang..yg lg sorg perempuan tu aku x prnh nmpk...
dari butir percakapan akak tu, aku dpt mengagak dier tgh marahkan husband dier n perempuan yg aku x kenal tu..still aku x dpt tangkap aper issue diorg nih..
tetiba jer raser nk jd CSI..haha

akak tu punyer mengamuk smpi memaksa abang tu keluar dari rumah tu..aku nmpk abang tu dh masuk dlm keter..kire dh nk blah la..dier biar je akak tu melalak sorang2..cian plak aku tgk..
tapiiii..kenaper perempuan yg x dikenali itu ikut abang tu sekali?? dier pn nk blah jgk nmpk gayanyer...jeng jeng jeng...CSI is coming into town now..hahaha

elok je abang tu blah bersama perempuan x dikenali itu..akak tu pn blah jgk..aku dh mmg x leh tido dh..paler otak duk figure out aper sebenarnyer mslh diorg nih...still x dpt nk tangkap aper sebab sebenar akak tu bole mengamuk sebegitu rupa...

tgh aku duk syok memikir tu, dgr bunyi keter berenti depan rumah aku...cuak la jgk kn..maka mengintailah aku kt celah2 langsir aku tu..keter abang tu parking kt dpn umah aku..dier kuar n trus masuk ke dalam rumah diorg..dier x masuk umah aku okkk...5min kemudian dier kuar blek bersama baju2nya..dia bwk kuar gitu je..x der pn nk letak2 dlm beg..mayb x sempat kot nk mengemas..pandai je aku kn..haha

ada tangan yang bukak pintu keter dari dalam..aku syak itu tangan perempuan tu kot...then dier blah...

pastu aku pn sambung tido..dh malas dh nk memikir hal rumah tangga orang...

lpas subuh je, aku intai lagi..mcm x puas ati lak selagi x tau masalah diorg nih..nk jd CSI, kena 'in' smpi kes selesai..x leh putus di tengah jln...itu mengalah namanya

pintu pagar umah diorg trbuka luas..x prnh2 begitu..selalunya trtutup rapat..selalunya abang tu mmg marah aku kalo pintu pagar umah aku x tutup...arini dier plak x tutup..tu la, kutuk orang lagi..kn dh kena batang idung sendiri..eh, dh melalut dh ni..ok, back to the story...

sepanjang pagi td, nothing happen at that house..smpi la tgh hari, time aku br nk keluar minum, keter abang tu ader kt dpn rumah tu..tp x perasan plak ader orang lain ke x kt dlm keter dier...
then investigation terhenti seketika sbb aku pegi minum...

malamnya, akak tu blek..tp dier x blek sorang..dier bwk geng..parents dier n family members ader sekali...kena plak time tu aku nk keluar diner..ayah akak tu ader kt luar..dier pandang je aku..then aku pn pegi la tegur pakcik tu...

me: Assalamualaikum pakcik..pekaba?
pakcik: W'salam..Alhamdulillah sehat..pakcik nk tyer ckit ni..ader nampak x abang dpn umah ni blek cni?
me: ader nmpk tgh hari td...
pakcik: dier ada bwk sesiapa x? perempuan ke...
me: sy x perasan plak pakcik...

aku refuse nk bgtau psal aper yg aku dengar n aku nmpk awal pagi tu..takut plak nk masuk campur..aku dh quit dr CSI...

pakcik: anak pakcik blek umah pakcik pagi tadi nangis2..trkejut tgk dier...husband dier bwk blek perempuan lain...

tetiba raser nk jd CSI blek...

me: ooo..patutla sy dgr diorg brgaduh pagi td..bla..bla..bla (sumer benda yg aku tau, aku citer kt pakcik tu..nothing left)
pakcik: dier dh byk kali buat mcm tu..tp mungkin anak pakcik x dpt tangkap..kali ni dier takkan trlepas..yg pakcik sakit hati, dier tampar anak pakcik semalam...

************************
skrg baru aku paham kenapa akak tu x nak tegur aku..mesti dier risau sbb husband dier mmg gatal..jenis yg aku raser nk rejam je smpi mati...ntah perempuan mana la yg dier bwk blek smlm...isteri kt dlm rumah, sanggup dier bwk masuk perempuan lain...mmg dasar ****(fill-in the blank)

p/s: wahai wanita, be strong!!

Monday, June 28, 2010

spek vs contact lense

cik abg tu dh marah aku pki lense sbb setiap kali dia jmp aku, mata aku mesti merah..nmpk mcm baru lepas nangis atau aku dah mengantuk sgt2...padahal lense punya psal..
dulu ok je pakai lense ni..tp sejak aku dicadangkn oleh seorang Dr mata utk tukar brand lain, mata aku dh x sebati ngn lense dh...aku dh rasa nak saman Dr tu skrg ni...x per la, jap lg kena cari lawyer nk tyer psal procedure menyaman orang...

ini adalah alasan2 kenaper aku x nk pki spek:-

1. susah nk nangis..kang nk kesat air mata, kena tanggalkn spek dulu..leceh
2. susah nk amek wuduk..kang takut trtinggal kt sinki
3. spek aku x cantik walaupn harga mencecah hampir seribu..*tidak brmaksud kalo aku pki lense, aku nmpk cantik...
4. susah nk tido..kena bukak dulu, br bole tido..ataupn aku main letak je kt mana2 time nk tido..percentage utk spek itu dipijak orang, atau di sepak orang sgt la tinggi...
5. org panggil aku cikgu kalo aku pki spek...*x sukee!!
6. aku seorang yg pelupa..selalu sgt aku x tau spek aku duk tang mana..ngahaha

ok, skrg ada 2 misi...
1. saman Dr mata trsebut
2. brbalik kepada brand yg lama
3. brtegas utk tidak memakai spek..lalalala

Tuesday, June 22, 2010

malam yg bestttt...

aku menulis dr Evergreen Laurel Hotel, Penang...brmalam kt hotel 5 bintang, apa lagi yg nk diharapkan melainkan masa berlalu dgn lambat sekali..aku nak berlama-lamaan di sini..sgt damai dan sgt tenang...

aku dtg atas urusan kerja..need 2 meet few customers tomorrow..petang plak kena ke customer's company..ni benda baru utk aku..sepanjang bekerja, ni 1st time need to meet customer at their place..its gonna b tough..huhu

mari beradu...esok perlu bangun awal, bath tub menunggu...

Friday, June 11, 2010

everybody did mistakes

yup, everybody did mistakes and today is my turn..i have successfully created chaos at my office today..i'm freaking out right now..even the problem resolved already..but the guilty is still there..mau 2 to 3 weeks baru bole recover ni...huhu

Monday, June 07, 2010

me and abang polis II

seperti biasa, setahun sekali mesti ada sejarah kena tahan polis..untuk tahun 2010, sejarah trcipta pada tanggal 5 June 2010, 12.30 am..

tempat kejadian: area Bukit Bintang, KL
makhluk trlibat: me, cik Huda dan 2 org abg polis..sorang hensem, sorang lg ermmm..
kesalahan: u-turn di tempat ada signboard x bole u-turn (kesalahan yang sama pd episod me and abang polis I pd tahun 2009)

abg Polis(P): mntk lesen..
me: ni dia(sambil bg lesen)
P: awak tau apa salah awk?
me: x..sy x tau(padahal trlebih tahu)
P: awk nmpk signboard tu?
me: alamak..sy x perasan la abg (abang okkkk..walaupn sepatutnya dh pangkat pakcik dh tu)
P: mcm mn awak x bole perasan? bla..bla..bla..saya saman awak ok?
me: hah? saman? baper kena bayar?
P: rm300..awak kongsi la dgn kawan awak, sorang rm150..bak sini IC awak...

oleh kerana aku x nak trlibat dlm unsur rasuah, maka...

me: ok, saman jer la (sambil buat muka sedih..muka paling sedih pernah aku berjaya buat)

haa..yang kt bawah ni interesting..korang kena baca:-

P: awak ni Cik ke Puan?
me: Cik lagi
P: bila awak nk kawen?
me: entah la abg..x tau lagi
P: kalo nk cari suami tu, cari yg elok2 ckit..kalo dpt yang macam saya, ok la
me: yer, insyaAllah...
(ciss, nak trmuntah aku dengar..tapi tetap aku lemparkan senyuman yang paaaling menawan utk si abg Polis tersebut)

P: saya nk bagi nasihat ckit kt awk ni eh..jangan langgar peraturan..bukan aper, kiter takut kemalangan..orang cantik, kalo kemalangan, sayang..bla..bla..bla..

(jeng..jeng..jeng..nmpk gaya si abg Polis ni bole kowtim nih..)

me: ala abg, sori laaa..sy janji sy x buat lagi..lgpun sy bknnya sengaja nk langgar peraturan..ni 1st time sy masuk KL..kalo sy nmpk signboard tu, sy mesti x lalu cni..mesti sy trus je td..plzzzz, jgn la saman sy...

P: nah IC n lesen awk..bila nk belanja sy makan ni?
me: bila kita trserempak kt cni lagi...ni sy kena saman ke x ni?
P: awak nk ke?
me: eh, x per la..hihi

aku blek dan trus tido sampai esok

tidur

aku tidak mendapat tidur yang nyenyak semalam..dan kesannya, Isnin aku hancur..saper buat silap dengan aku harini, abis laaa...

mood x berapa baik 2 3 hari ni...asyik nak marah orang je..x baik kn?? tp lantak laaaaaa

Thursday, May 27, 2010

terima kasih

untuk hati yang masih trluka,
aku harus berterima kasih pada kau yang datang semula...

jika satu hari nanti,
kau pilih untuk pergi,
aku dah mampu menduga...

dan diketika itu,
aku pasti akan masih berterima kasih padamu,
untuk bersama aku di saat dan ketika hati aku luka...

Tuesday, May 25, 2010

kisah anda dan ex-bf anda

ex-bf anda nk kawen..
dia sms anda mintak alamat..anda x reply
esoknya dia call plak..tp anda x angkat

minggu berikutnya, dia antar email invite anda ke majlis persandingannya..
pun anda x reply..
dua hari berikutnya, kad sudah smpi ke opis anda..anda buang kad itu..

seminggu selepas itu pula, dia antar lagi sms menjemput anda ke majlis nya..

anda rasa nk lempang x??

Tuesday, May 18, 2010

Noni

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Langsung ke: navigasi, cari

Noni adalah panggilan bagi perempuan keturunan Belanda atau Indo dan belum menikah pada zaman penjajahan Belanda di Indonesia. Pada perkembangannya, panggilan Noni juga digunakan untuk memanggil perempuan muda khususnya anak-anak dari keturunan Tionghoa. Sekarang ini penggunaan Noni sudah meluas pada masyarakat Indonesia. Biasanya diberikan sebagai nama panggilan sayang kepada anak perempuan, Kekasih atau istri yang sangat dicintai dan juga dipakai untuk nama asli.

Sebagai contoh seorang pemuda sunda yang merantau di padang memanggil pujaan hatinya yang mandailing dengan sebutan noni.

Monday, May 17, 2010

ya, kamu berjaya

aku rasa kau dah berjaya..

buat aku tak bole tido, sanggup bersengkang mata, duk memikir apa jadi pada kau..pikir yang bukan2..mungkin kemalangan..mungkin kena rompak..mungkin disambar petir..mungkin keter kau rosak di tengah jalan..mungkin mungkin mungkin..dan semua mungkin itu adalah yang tak elok saja...

bimbang aku kau buat mainan...risau aku kau pandang ringan...resah aku kau tak pernah hiraukan...

jawapan untuk segala bimbang, risau dan resah itu adalah kau lupa untuk bgtau aku kau sebenarnya selamat..selamat dari kemalangan..x der penyangak pun yang rompak kau, syukur kau tak disambar petir, keter kau tak rosak kat tengah jalan mahupun di tepi jalan..keter kau baik2 saja...kau cuma lupa untuk bagitau aku..atau jawapan paling tepat kau lupa kt aku...

ok, aku pun akan belajar lupakan kau..

terima kasih atas pelajaran yg sgt bermakna ini..

Sunday, May 16, 2010

pancit

awal aku bgn pagi td...kul3.15pg...ahad okkk..please congratulate me...
sbb gatal sgt nk memanjat bukit, so kena la bgn awal..well, this time i was the organizer..one of my task was to wake them up..sumer org aku call..ader yg sekali je call, dh bgn..bgus2..ader yg smpi lenguh jari aku n dh hampir nk give up, br nk bgn..but then, ok la u all bgn jgk dr yg off hp trus tp b4 that beriya nk ikut..*sigh

kul4.30pg brkumpul dpn opis aku kt cyberjaya..then konvoi ramai2 ke Broga Hill kt Semenyih..ader la dlm 7bijik keter konvoi pagi2 buta..sgt besttt..berSubuh di kaki bukit..then brjalan dlm gelap mendaki bukit..nasib baik aku sempat beli torchlight kt Jom Heboh smlm..so x der la 'buta' time mendaki tu...

main reason naik bukit tu sbb nk tgk sunrise..mak aku punyer la kutuk aku punyer tujuan tu..beliau ckp, setakat nk tgk sunrise, kt dpn umah pn bole..x pyh nk naik tinggi2..gatal!!
ha..hamek ko..
dh separuh jln, aku dh letih..pancit beb..time tu sunrise ape sunrise?? x pikir dh..lantak la matahari dh meninggi pn..jln ckit, rehat byk..jln byk, rehat ckit..mcm tu la smpiiii menuju puncak...yg bestnyer, smpi jgk aku ke puncak okkk walaupn pancit berkali-kali sepanjang jln...

Broga Hill ader 4 peak..kitorg smpi kt 3rd peak..not bad right?? yesss..victory!!!

overall, korang yg participate mmg best..ramai 'abang2' yg sporting(i likeeeee)...girls, u rock okkk..nx time kiter try naik gunung plak...tp kena kuatkn stamina dulu la so that x der kena kutuk teruk sgt dgn all da boyzzz sbb lembab ckit mendaki..haha

pictures will b uploaded on fb..check it out later beb!!

Wednesday, May 12, 2010

Thomas fever..

serius x leh buat keje arini..sakit ati sbb M'sia kalah di tangan Jepun semalam pn x abis lagi..skrg dh pukul 5..lagi satu jam nk tunggu M'sia lawan Denmark...
jasad kt opis, hati and paler otak kt umah dh...x sabar nk melangut dpn TV layan badminton...

oleh kerana ramai yg migrain sbb kekalahan smlm, maka haruslah lunch kt tempat best2 ckit..

Destinasi pilihan: Saba', Cyberjaya
Jenis sajian: makanan Arab

muka2 tgh tahan lapar

fadli tgh hirup sup daging

makan jgn x makan..

me and my bff..watermelon juice and barbican

ni benda aper ntah..x ingat

p/s: sgt mengantukkkkkkkk

Friday, May 07, 2010

hmmmm

1. esok nk ke PD utk Family Day, tp HoneyVi still kt Perodua Service..ader problem leaking coolant..smpi skrg x siap2 lg...

2. Mother's Day on this coming Sunday..hope those roses reach her hand on time

3. byk baju yg seksi2 aku beli utk my nieces..tp lmbt lg nk blek Kedah and tgk diorg pki all those sexy dress..haha

4. today ramai yg cuti..bosan!!

p/s: i miss my honeyVi already... :|

Monday, May 03, 2010

memories remain kn??

aku brcuti di Melaka weekend lpas..just me and Ifah..berdua je holiday kali ni..but theres smthing ruined our holiday..first, chalet yg kitorg duduk memang totally disaster..sgt x best..bau rokok..iyakks..second, i miss Ana n Reha..kitorg pernah holiday kt Melaka just before Ana got married..
the sunset and adik kt tepi tu yg x senang duduk sbb ada pasir dlm seluar dier..haha
us

kalo mcm ni la gayanya, mayb kena holiday at another place plak..tempat yg x pernah ada memory langsung and will create one...;)

Wednesday, April 28, 2010

Hey kamu..

aku benarkan kau datang dan pergi,
tapi kau x bole masuk sampai ke hati,
aku x benarkan...

Monday, April 26, 2010

Cameron..25/04/10

hari ini ada bunga atas meja, tanda aku pegi Cameron semalam..thanx to Ima, Afni n Ifah sebab sudi ikut idea gila aku..:)

p/s: lepas ni kiter buat lg ye..hehe

Friday, April 23, 2010

we go Green

warga TM yg brdedikasi..wahhh

1. dlm wardrobe dh ada 3 pasang baju color ijau..td baru beli lagi sehelai tudung ijau
2. HoneyVi color ijau
3. esok nk shoping, kena bwk woven bag..no more plastic bag...

*Happy Earth Day to all penduduk bumi..*

Wednesday, April 21, 2010

kalau laaa...

abang aku awal2 pagi lg dh call bgtau keter dier accident..kak ipar aku yg drive pegi keje..kalo ikut cerita dier, kak ipar aku x brsalah..pakcik maner ntah hentam bontot 'dugong' dier..1st aku gelak dulu la, 2nd baru la aku tunjukkan rasa simpati aku atas peristiwa malang trsebut..hahaha

oh ya, keter je injured..kak ipar aku sehat walafiat..Alhamdulillah...

then time aku drive nk ke opis pagi td, trpikir jgk la..if da same thing happen to me kt cni..mcm mn?

kt cni, aku hidup dgn kawan2 je..sedara-mara sumer kt utagha..kalo la trjadi benda2 mcm tu, hope Allah will send me someone who at least can tell me what i must and should do..tu je..

Tuesday, April 20, 2010

harapan...

malam ni nk tido awal beserta dgn harapan..

harapan agar esok aku jadi perempuan yg lebih kuat..punya hati yang lebih tabah untuk brdepan dgn manusia2 yang seronok melihat orang lain trluka..punya fikiran yang lebih matang walaupun aku x berapa pasti matang itu bagaimana...punya semangat yang cukup kental untuk menyiapkn semua kerja pejabat yang tertunda...dan harapan yang paling tinggi: dapat bangun dengan hati yang bahagia

sila doakn aku..

Monday, April 19, 2010

Ibu cakap....

KATA IBU...
Masih ku ingat kata-kata ibu
sambil memberi wang dan berpesan Sayang,
'Pergilah ke kedai Pak Mamat
beli sekati gula dan sekati tepung
kalau tiada pergi ke kedai Maniam
kalau tiada jua belilah di kedai Ah Chong'.

Sambil berlari girang
dicelah-celah pepohon nyiur yang melambai indah
dengan sarang-sarang tempua berhayunan
bagaikan buaian
aku membeli gula dan tepung di kedai Pak Mamat
bertahun-tahun begitu
sesekali aku kekedai Maniam dan Ah Chong.

Kata Ibu:
'Beli dikedai Pak Mamat kita dapat berkat
Pak Mamat membayar zakat
kalau beli di kedai Maniam dan Ah Chong
siapa menanggung dosa
kalau mereka jadi kaya raya
wang tadi dibina patung-patung dewa
kita terheret percuma masuk neraka
hanya sedikit yang masuk syurga
selainnya masuk neraka
kerana subahat membina Muruga dan dewa'.

Kata Ibu:
'Kalau mereka menjadi kaya raya
nanti mereka menjadi ceti
diberi Melayu pinjamnya wang
habis dilelongnya tanah warisan
kerana Melayu tak mampu bayar hutang'.

Kata Ibu:
'Kalau mereka kaya raya
habis dibelinya tanah dan bendang
padi naik harga kerana Melayu
hanya jadi kuli bukan tuan
kilang bukan kita punya
kedai juga bukan kita punya
tengok tu minum
kopi pun kata mereka
sedap dikedai Cina'.

Kata Ibu:
'Kalau mereka kaya raya
habis dibelinya pekan dan kampung
kita nantinya tinggal
dipinggir sungai bakau
dan berumah di bukit bukau
tapi kini sungai
juga dibeli dijadikan kolam udang
bukit juga dibeli dibina kondo mewah
Melayu mahu tinggal di mana
dalam hutan belantara?'.

Kata Ibu:
'Tanamlah kucai kita dapat berkat
kerana makan sayur yang tidak subahat
kucai di kedai Cina disiram najis babi
kalau kita tanam kucai
kita gemukkan kucai dengan tahi kambing

Kata Ibu:
Jangan makan tokua
kalau tak tahu siapa pembuatnya
jangan makan mi kalau Ah Chai yang membuatnya
kalau makan makanan subahat
hati hilang sinarnya
kerana memakan makanan subahat
hati dipenuhi bintik bintik hitam penuh noda dan dosa
hati akhirnya mati
kita nantinya semakin renggang dari kekasih tuhan
kita nantinya menjauhkan diri yang Maha Pencipta
dosa kita berganda-ganda
lalu tuhan turunkan bala'..
Itulah, bila ibu berkata rupanya benar-benar belaka. Fikir-fikirkan. ..

**petikan dr email

Sunday, April 18, 2010

measure ur own happiness

oh, its 2am..can't sleep..so, blogging time ;)

i hv met many kinds of people lately...some of them I felt really comfortable to be with and some of them I fell likeee ermm, its better not to know each other..sorry..but I can explain why...

I'm kind of person that doesn't really like the 'show off' people..yeah, I hate that..when u come to me juz to let me know how happy your life is, how much your salary is compared to me, and the worst thing is to tell me how pathetic I am and how lucky you are..if you are in that list, you better not appear in front of my face...

my principle of life is simple..mind your own business..i did mine, and you did yours..perfect right??
no need to tell me how perfect your life is bcoz its not important for me AT ALL and I will not tell you how my life is, either I'm happy or not bcoz I know, it won't affect your life, my life story will not making you more happier or make you richer...

if you are really happy, no need to tell the whole world bcoz people can juz read it from your face..if you try so hard to tell people, you look like a loser..sorry

Saturday, April 03, 2010

sabtu paling sibuk...

bila aku cakap aku nk duduk umah je masa ujung minggu, ramai yg x bole terima kenyataan..

nampak gayanya korang perlu ucap tahniah kt aku sebab memang aku berjaya duduk umah pn arini..hope esok pn korang kena ucap tahniah gak la..hahaha

ini dia keje yg dh aku siapkn untuk hari sabtuku:-

1. pegi Jusco beli barang dapur..
2. basuh baju guna tangan since washer machine telah diambil semula oleh teacher Reha..serius tangan aku lenguh
3. cuci toilet
4. sapu sampah..letih giler nk menyapu umah 2 tingkat nih
5. mop lantai..dgn tangga2 sekali aku mop..dh mcm citer Full House lak mop2 tangga nih..heheh
6. bersihkan peti ais..buang sumer benda alah yg dh expired
7. cabut rumput kt halaman..haa, halaman umah aku dh cantik..kwn2, sila la brtandang ke umah saya..sblm ni malu gak la nk menjemput korang dtg..
8. basuh pinggan n bersihkan dapur

rajin kn aku?? heheh...

Wednesday, March 31, 2010

i'm not OK

i'll do smthing unusual today..rite after ofis hour...
so many things happen to me lately...n i'm not OK now...
sori ya

Monday, March 22, 2010

orang kata..

orang kata hidup sendiri itu susah,
orang kata hidup berdua itu indah...
'
'
'
dan
'
'
'
'
'
aku nak kedua-duanya...
sendiri dan berdua..bole??

Thursday, March 18, 2010

kisah 'ayam masak kicap'

entah macam mana aku boleh terajin lak arini..abis sumer keje dh siap sblm kul 4 td..cemerlang giler aku harini..tp harini jer la..hari2 lain x der pn jadi mcm ni..haha

ok, jom cerita psal minggu lpas..cerita aku blek ke kampung halaman..walaupn tempat tinggal parents aku x der la kampung sgt..tp nkkkkk jgk sebut blek kampung..wakaka

aku amek cuti ari kamis n jumaat lpas..sebabnyer result spm kuar ari kamis..so, haruslah aku pulang dengan seberapa segera..tp bukan aku yg amek spm ok..adik aku yg amek..SPM aku dh brlalu 8thn lpas..wahh, dh tua ghupernyerr..ciss

ye, adik yg amek SPM, kakak yg menggelupur..haha..biaser la tu
jadinyer, ari rabu sblm kamis tu, aku bwk beg siap2 ke opis..so that lpas opis hour bole trus berlepas..tp x der maknenyer aku nk tunggu smpi abis opis hour..kul1 aku dh blah..mntk permission dr bos n dgn berat hatinyer dier memberi kebenaran, aku pn bergegaslah pulang..tepat jam 6.30ptg aku dh terbongkang depan tv kt kampung halaman aku..

malamnyer aku x dpt tido nyenyak memikirkan result spm yg akn kuar esok harinyer..tp adik aku bole je tido dgn nyenyaknyer...haishhh, x paham aku..

hari result kuar
*********************wajah2 mereka yg berdebar2 menantikan keputusan..heheh
haa..ni bdk kecik yg sibuk nk mengekor jgk..
x nk kawan ngn aku tu..asyik kawan ngn maksu dier je..terasa i tauuu


hampir sejam jgk la tunggu kt dewan sekolah adik aku tu..dgr kata result kuar kul 10..tp hampir kul 11 br cikgu-cikgi dtg brsama result...elok dpt je result, bole senyum la tengok slip tu..heheh..tahniah ye adik..hadiah tunggu akak dpt gaji, skrg ni nk bagi hadiah kasih sayang bole la..nak??

smpi umah sembang ckit2 psal future adik aku..tyer aper dier minat..nk masuk univ mana..bla bla bla sampai aku trtido...lama gak la aku tido..anak dara tido siang okkk..hahaha
bangun2 tido trus g toilet..bangun tu pn sbb lapar..teringat plak mak aku masak ayam masak kicap..sblm g amek result x makan pn sbb x der selera..maklumla, tgh nervous..mana lalu makan..

kuar je toilet..trus nmpk mak kt dapur..x sempat lg nk panggil mak, br je nak sebut 'mak', aku dh terjelepok dpn toilet tu..ampeh punyer lantai..mcm mn bole ader air pn aku x prasan..haa, ber'ayam masak kicap'la aku kt dpn toilet tu..ilang lagi selera nk makan..elok jatuh tu bole plak raser nk pitam..so, aku sambung tido..
lutut aku smpi skrg x leh nk lurus lagi..Dr ckp ligemen koyak..huhu

rindu btul nk pki heels..seminggu dua ni x dpt laa..

pengapit anganku musnah
****************************
dh sebulan aku beli kebaya purple nk pki time wedding reha..dan akulah bakal pengapitnyer..tp nk buat mcm mn..Allah x izinkan..x kn terhencut2 pn nk jgk jd pengapit? buat malu org kampung saja..akhirnya pasrah jer la..cik Maiza gantikn aku..tq Mai..:)

sayang btul aku pd insan2 ini...

cadangnyer, lpas wedding reha, aku blek KL trus..tp dgn terjadinya insiden ter'ayam masak kicap' kt dpn toilet tu, cadangan di batalkan..tukar plan B..plannyer, habis 1 family aku angkut g wedding reha..

otw ke kenduri Reha..bdk kecik ni nama dier Asya..nama glamer: innuyasha

abis kenduri, blek Kedah semula..isnin br drive blek KL..nasib baik kaki kiri yg x betulnyer, so still bole drive la..HoneyVi kn auto..so, kaki kanan je menjlnkn tugas..si kiri duk berehat sajer..

patutnyer, selasa dh kena masuk opis..tp bangun je pagi Selasa tu, kaki kiri sakit lagi..payah btul nk jalan..so, cuti lg..kali ni aku pegi klinik..riso jgk dgn keadaan si kiri nih...sekali Dr ckp ligemen koyak, so lambat lg la nk pki heels..bosan pki sandals je g opis..huhu

harini dh jumaat..cepat btul masa brlalu...skrg dh pn penghujung March..raser mcm October tu dkatttt sgt...byk betul benda nk kena buat nih...doakn aku ye kawan2...

Monday, March 15, 2010

si capik...

sepandai2 aku brjalan, akhirnya trsungkur jua depan bilik air..
sakit nk mamposss...

kalo keje aku pakai kaki, senang2 je dpt MC seminggu nih...

Wednesday, March 10, 2010

biar aku selesaikn impianku dulu...

semalam brpeluang berbual lama2 dengan bakal pengantin baru dalam beberapa hari lagi..gembira ada sedih pn ada..gembira kerana dia bakal melalui satu lagi fasa baru dalam kehidupan yang ramai mengatakan ia indah dan membahagiakan..entah, aku pn x tau bagaimana indah dan bahagia itu..sedih kerana selepas ini parti untuk golongan bujang, dia pasti x bole turut serta..bukan x bole lgsg, tp akan menjadi sukar...dalam erti kata lain, kita perlu ucapkan 'selamat tinggal' untuk masa2 riang kita...

"kau bila nak kawen?"
"hahaha..dh tau jawapan, tyer lg eh.."
"mana tau kalo2 ko dh ader jawapan yg best ckit dr biasa"
"x..jawapan masih sama..biar aku selesaikn impianku dulu"

masih berbaki 7 bulan lg untuk capai impian itu..
ntah pegi ntah tidak...ntah jadi ntah tidak
masih samar2 laluan ke arah itu..
namun
terima kasih buat ibu yang memberi restu, buat abah yang menyokong, buat abang yang memberi semangat, buat kawan2 yang byk membantu, buat insan2 istimewa yang jadi perangsang..kalian ada tempat istimewa di hati aku..;)

Saturday, March 06, 2010

suka, cinta dan sayang...

dulu aku pernah terpikir jika dua insan yang suka sama suka, cinta sama cinta dan sayang sama sayang, mereka harus hidup bersama..ya, wajib..tidak ada sebab lagi untuk mereka berpisah
kerana
suka, cinta dan sayang itu bole merubah hidup dua insan menjadi sempurna, bahagia dan ceria..
namun segalanya berubah sehingga aku trdengar seseorang berkata, "cuba kau bawa suka, cinta dan sayang itu ke kedai, apa yang mampu kau beli?"

Thursday, March 04, 2010

mie ke bihun???

ifah goreng mee semalam..oh ya, ifah tu housemate baru aku..kenalan lama tp baru saja duduk serumah...

ok, brbalik kpd cerita mee..aku mkn ckit je sbb sblm tu ader org banjer aku mkn char kueh teaw..

psal mee ni, ada 1 cerita..berlaku 15thn yg lalu..wahh, ingatan aku agak baik juga nmpk gayanya..tp yg best2 saja aku ingat, yg x best mudah saja aku lupa...

*********************
15 thn yg laluuu...

dlm cerita ni, abg aku trlibat juga..

telefon brbunyi ring ring ring..ku angkat ku tanya siapa...

org yg call : "hello, bole brcakap dgn Z***l (abg aku) ?"
aku: "oo sori, dia x dak..keluaq p mana pn x tau.."
org yg call: "oo ya ka? nnt bila dia dh blek, bgtau dia Mie call ye"
aku: "ok"

telefon diletakkan..x sempat pn nk ngorat org yg call brnama Mie tu...

15min kemudian..aku ke dapur utk goreng bihun..abg aku br blek..

aku: abg, ada org call td..nama dia Mie
abg: oo ok

tgh sibuk goreng Bihun, abg dtg blek

abg: Mie eh call?

malangnya aku x dgr prkataan 'call' yg abg aku sebut tu.
pastu aku jwb, "x lah, bihun.."

*********************************

Tuesday, February 23, 2010

pengalaman sy brcakap dgn staff JPA

me: hello, sy Nurul..sy nk tyer psal ***.
staff A: ooo, yg tu Cik kena brurusan dgn staff B. skjp ye, sy sambungkn ke staff B
me: ok, tq ya

me: hello, sy Nurul..sy nk tyer psal ***.
staff B: ooo, yg tu Cik kena brurusan dgn staff C. skjp ye, sy sambungkn ke staff C
me: ok, tq ya

me: hello, sy Nurul..sy nk tyer psal ***.
staff C: ooo, yg tu Cik kena brurusan dgn staff D. skjp ye, sy sambungkn ke staff D
me: ok, tq ya

me: hello, sy Nurul..sy nk tyer psal ***.
staff D: ooo, yg tu Cik kena brurusan dgn staff A. skjp ye, sy sambungkn ke staff A
me: ok, tq ya..eh kjap, td sy dh brckp dgn staff A. tp dia smbgkn sy kepada Encik.
staff D: oo ye ke? tp kami x uruskn psal ***.
me: abis tu sy nk brckp dgn saper ni eh? asyik2 pusing kt org yg sama je
staff D: err, Cik mmg kena brurusan dgn Staff A sbb yg uruskn psal *** adalh unit diorg.skjp ye sy smbgkn ke Staff A
me: ok, tq ya

me: hello, sy Nurul..sy nk tyer psal ***.
staff A: eh Cik Nurul yg call sy td ke?
me: yer sy..sy dh brckp dgn staff D, tp diorg ckp yg uruskn adalh unit Puan
staff A: eh x, kitorg x uruskn psal ***. skjp ye sy sambungkn ke staff B semula
me: eh x per la...x pyh nk sambungkan ke sesaper..sy dh lapar..sy nk mkn awk bole x??

tuttt...tuttt..tuttt

Tuesday, February 09, 2010

storey morey

i hv few stories for you

Daftar mengundi
****************
last weekend, aku pegi KL dgn cik huda..cari baju utk jadi pengapit plg vogue di majlis kawen Reha nnt..sambil brjalan-jalan dgn brsuka ria, ada nmpk booth SPR kt tepi makcik dan pakcik peminta sedekah..amat sehsuai lokasi mereka, ada jgk hiburan disamping membuat kerja di hari2 cuti begitu..tak dinafikan, golongan peminta sedekah mmg punya suara yg sedap..ramai aja yg brdiri mendengar, hulur duit x juga..

aku n cik huda: 'akak, sy nk daftar mengundi'
abg yg br lpas mendaftar: 'dik, nk daftar umur kena 21thn ke atas'

wink wink**

Kucing
****************
kucing dan cik noni mmg x prnh mampu hidup bahagia bersama-sama..manakn tidak, sifat kucing suka brmanja-manjaan..mnkala sifat cik noni, dia x suka benda2 bernyawa yg brgerak2 dan brgesel-gesel dikakinya(benda??)
setiap kali cik noni pulang dr pejabat dlm keadaan penat lelah, Mr and Mrs kucing akn sedia menunggu dihadapn rumah cik noni dgn muka penuh berseri-seri..umpama isteri menunggu suami dgn senyuman seindah suria gayanya..
tp cik noni sentiasa mmbalas dgn wajah penuh bengis dan masam mncuka..
dia bukan tidak gemar pd Mr and Mrs kucing itu, tapi dia geli dgn mereka..nk dekat saja dh takut, apatah lagi nk brmain dan membelai mesra..sungguhla bukan sifat cik noni sebegitu

p/s: cinta Mr and Mrs kucing adalh jenis cinta yg bertepuk sebelah tangan nmpk gayanya

Chinese New Yr
********************
oh ya, aku bukan nk buat ucapan brsempena Thn Br Cina disini..cuma nk bgtau, ayahanda dan bonda akn brtandang ke rumah pd cuti Thn Br Cina ini..nmpknya aktiviti menyapu, mengemop, mengelap, mencuci dan pelbagai lagi 'men' perlu dimulakan dr mlm ini juga..kalo x, telinga perlu brsiap sedia dgn ceramah dr penceramah bebas yg amat trkemuka di Kedah..

Kek dan CupCakes
********************
aku dh punya hobi baru yg brjaya mencantas hobi membeli belah aku iaitu membuat kek..cik noni mmg rajin giler skrg..blek keje penat2 pn bole buat kek lg..sanggup brsengkang mata smpi lewat mlm..mari kita nengok, smpi bila hobi baru ini bertahan..yeahhh

ok, itu saja...

Thursday, January 28, 2010

saya nak makan kek buatan sendiri

skrg jam 19:05..aku kt opis lg..skrg tgh ada migration..aku x trlibat pn..tp tunggu jgk kt cni..temankn my opismate..dia perempuan..bos mntk aku temankn dier smpi mlm..kalo aku yg kena standby, x der plak sesaper kena temankn..hampehh..
tp orite jgk..bole main ping pong ngn diorg..yeah, aku reti main okk..haha

skrg trsgt mengidam kek..nk mkn kek buatan sendiri..kek yg ada warna warni tu..ada kuning, ada merah..ada hijau n ada coklat...ohho, sedapnyerr kalo bole mkn skrg...

balik nnt ada benda yg kena siapkn..bukan psal kerja..bukan psal kawan..tp psal kehidupan sendiri..ya, btul2 utk diri sendiri..

ahh..lapar la plak..

aku perlu dia

dia adalah kekuatan bila aku lemah
dia adalah bahagia bila aku duka

dia adalah segala-galanya
cuma satu yg aku dan dia x ada

CINTA...

tp aku perlu dia...

Wednesday, January 27, 2010

everything will be ok

everything will be ok

even today juz like yesterday
n even tomorrow will b juz like today n yesterday
still
everything will be ok

walau kau x pasti hidup akan berubah
juz percaya
everything will be ok

Tuhan itu ada
Dia akan merubah hidup kau
Seperti yang kau inginkan
Seperti yang kau mahukan

juz percaya
everything will be ok

mungkin bukan skrg..tp akan datang

kalau hari ini kau x mampu senyum
juz percaya
kau pasti akan senyum
nanti...

Thursday, January 21, 2010

its hard...

i really can't sleep tonite...my mind keep thinking of whats happening during this week..

huhu..i'm so depress now..yea, its pretty hard and this is the hardest time in my life..oh Tuhan, really wanna cry again n again laa...but dont want la..my eyes dh mcm panda bear's eyes..sgt x comel ye

i dont know how 2 explain in detail, plus sgt malas utk tulis pnjg2..
juz to tell you that i have done a series of BIG mistakes over the week..starting from last Tuesday till today...still wonder whats more will come tomorrow...wuaaaaaaaa...sgt takut okk

at first, nk tlg orang..kira brbuat baik la kn..but then, it turns out to be smthing else..apa yg aku tlg adlh bukan apa yg perlu dipertolongkn..ishh, ntah pebenda la ayat nih..faham kn??
so, at last, my name la yg busuk...haishhh...sgt sedih ye kwn2 bila jd mcm ni...

sedih..sedih..sedih...where's my happiness???come back!!

nah amek lagu ni..en Gunx yg kasik..dia ckp mcm kena je ngn apa yg jadi kt aku skrg ni..
layannnn

"Animal Instinct"

Suddenly something has happened to me
As I was having my cup of tea
Suddenly I was feeling depressed
I was utterly and totally stressed
Do you know you made me cry
Do you know you made me die

And the thing that gets to me
Is you'll never really see
And the thing that freaks me out
Is I'll always be in doubt
It is a lovely thing that we have
It is a lovely thing that we
It is a lovely thing, the animal
The animal instinct

So take my hands and come with me
We will change reality
So take my hands and we will pray
They won't take you away
They will never make me cry, no
They will never make me die

And the thing that gets to me
Is you'll never really see
And the thing that freaks me out
Is I'll always be in doubt

Wednesday, January 20, 2010

bilik untuk di sewa

ya..aku ada berita baik di sini...mari kongsi beramai2..

rumah aku ada 1 bilik kosong..saper2 yg tgh mencari tempat brteduh tu, bole la contact aku yer..jgn segan jgn malu ok..

fee : rm110
tempat: Taman Lestari Putra, Sri Kembangan (rumah teres 2 tingkat, 4 bilik, 3 bilik air)
kemudahan: mesin basuh auto, astro, internet yg laju, dapur yg serba lengkap dll
* ada transport sendiri

jgn lepaskn peluang utk hidup brsama aku..ngahaha

adios!!

p/s: Muslimah only ye..

Tuesday, January 19, 2010

tahniah Reha!!

buat sahabat yg aku kenal dr usia aku belasan tahun lg, aku ucapkn sekalung tahniah dan doaku semoga bahagia kekal ke akhir usia..
opss, tahniah utk pertunangn anda..bukan kahwin..hehe

Reha, u sgt cantik on that day..thanx to ur Mak Andam..hahaha

majlis kawen di jangka prtengahn bln 3 nnt..and also, sku dh dpt tugasan utk majlis trsebut iaitu pengapit pengantin..hope inilah kali trakhir aku diberikn jawatan trsebut..i want another position after this..jawatan pengantin plak contohnyer...

hadiah buat Reha..buat Arif sbnrnyer..sbb at last dier yg akan dpt..haha

Wednesday, January 13, 2010

mencari insuran mulut

jika btul mulut boleh di insurankan..di sini ramai yg perlukn insuran trsebut...

Tuesday, January 12, 2010

hidup perlu berubah

sifat meng'iron' baju di pagi hari perlu diubah dgn seberapa segera..kerana ia akan membuatkn punch card si 'pemakai baju' merah setiap pagi..

kepeningan memilih baju utk di pki pd setiap hari mengambil masa lbh kurang 10 -15min..
jadi pening di waktu pagi agak tidak sesuai dan harus diubah ke waktu malam..
perubahan ini dijangka akn memberi byk kebaikan dan mampu memberi peluang dan ruang utk pening memilih baju dlm jarak masa yg lebih lama..mungkin bole mencecah 30min dan ia sama sekali tidak akn memudaratkn si pemakai baju kerana beliau akn memecut kereta dgn seberapa laju yg boleh utk tidak memerahkn punch cardnya..dan aktiviti itu agak tidak menarik dan brbahaya...

yeah..perubahn brmula mlm ini juga!!

hahaha!!

tajuk entri ni adlh brtujuan utk mengajak kalian semua utk brgembira brsama aku..yer, mari ketawa..hahaha!!

ada byk sbb utk aku br'hahaha'. antaranya, credit card dh bersih dr segala hutang piutang..arini rm0 yer..sungguh la seronok..jdnya lpas ni bole ltak bwh bantal je credit card itu..x bole di bawa ke mana2 sbb prbuatan itu akn membahayakn diri si pengguna..
keduanya, hantaran coklat utk teacher fa dh siap..tinggal nk diserahkn kpd tuan empunya shj..ini berkat duduk seharian kt umah pd hr ahad..so, settle for that part..
ketiga, family vacation..yeay!! really can't wait for the day..nk tido ngn nurrin n asya kt atas tilam empuk..
keempat, projek x byk..mostly dh siap
kelima..keenam..ketujuh, aku simpan dlm hati ;)

Saturday, January 09, 2010

indahnya zaman itu...

dh 25thn aku menjenguk dunia..tp masih tringat waktu-waktu itu..kisah silamku yg indah dan penuh warna-warni seperti kalian juga

Darjah 1 - x pki kasut sekolah mcm kwn2 sedarjah yg lain sbb abah ckp x der saiz..aku trlalu kecil masa tu..abis semua kedai kasut abah pegi, tp x jumpa jgk saiz yg sesuai..akhirnya, aku pki saja kasut raya yg brwarna putih..maka jadilah aku lain dr yg lain..comel kn?
Sek Rendah - abah selalu ckp, anak abah sgt kecik, tp jiwa besar..kalo dpt no 2 dlm kelas, mesti blek sek dlm keadaan meraung..hampir 2 3 buah rumah juga yg dgr teriakkn aku..mak buat x tau saja..abah yg pujuk dgn beli anak patung atau ais krim..kalo dpt no 1, aku senyum smpi ke telinga..
mak sgt garang..kalo x pandai membaca, mak rotan kt tangan atau kaki..aku meraung lg walaupn x sakit sgt..saja meraih simpati abah
Darjah 3 - aku sgt bengap matematik..yer, bengap..tambah tolak pn x pandai..satu hari Cikgu Sharmila ajar cara tgk jam..aku dipanggil ke depan..hampir 10min kt ctu, masih x bole nk tunjuk arah jam pukul 3..Cikgu Sharmila naik angin..sifat sabarnya amat kurang..lalu tapak tgnnya melekat di pipi kanan aku..rasa berdesing skjp telinga sblh kanan..tp aku x cerita pd mak, takut kalo abg trdengar..nnt kena gelak..smpi skrg mak x tau aku prnh kena tampar dgn Cikgu Sharmila
Darjah 5 - aku murid plg x pandai ckp org putih..dh amek tuisyen pn masih x pndi..
Darjah 6 - aku fail paper BI dlm percubaan UPSR..aku sorang saja yg fail di kalangan kwn2 aku..abah paksa pegi tuisyen kt Sir Govandan..prnh pegi tusyen pki baju kelawar sbb baru bangun tido..UPSR, paper BI dpt B..paper lain dpt A..matematik pn dpt A jgk sbb tamparan Cikgu Sharmila kot..

Sek Men
- duduk asrama, very homesick okk..6 bln pertama, abah kena dtg setiap minggu..tiap kali abah nk blek, mesti nangis..at last, abah jmp ustaz suh jampi ckit so that aku bole duduk asrama without nangis..smpi skrg aku kena gelak ngn my adik sbb manja yg sgt melampau
- masuk sekolah agama..sgt baik dan sgt solehah..brtudung labuh..x pandang lelaki lgsg..kalo brjln, mesti pandang bawah, ataupn pandang langit..jarang pndg ke depan, sbb takut trpandang lelaki...maksiat mata okkk
- jadi pengawas yg semacam mawas..amat nerd n skema..bila ingat blek, rasa mcm kerek saja..org x pki kain dlm pn, nk tulis nama dlm buku disiplin..seronok bole selongkar locker pljr lain..prnh jmp surat cinta pljr tingkatan 2..brcinta dgn pljr lelaki di sek yg sama..dlm PMR, pljr lelaki tu dpt 9A, dia dpt 3A..trus break up lpas tu...

UIA
- zaman ni sungguh byk cerita..dh trcalit sedikit daki kota..x sesolehah dulu..mak dh jadi kawan, x garang mcm dulu...bole kongsi segala kisah suka dan duka..makin jauh dr keluarga..

ahhh, dh mula sedih bila mengimbau kisah lama..aku nangis dulu ya

my challenging 2010

thn 2010 dijangka akn lbh mencabar..trsgt byk impian yg harus dan mungkin wajib di capai..

pertama, mesti amek Oracle certificate. itu azam 2009, tp x sempat nk uruskn..eh bkn, aku yg malas nk apply n study..nurul, stop being malas!!
kedua, mesti pegi holiday dgn family. yg ni mungkin senang ckit bcoz i already booked the hotel for this coming chinese new year..hope x der aral melintang, insyaAllah (even kena spent duit byk for this vacation)..abg, kita tong2 ya..i luv u.. ;)
ketiga, mesti pikir secara serius utk further study ke oversea..i must get Master b4 i turn 30..still hv 4 years left..tp x bole lengah2..nnt x menjadi kn? nurul, start thinking now!!
keempat, mesti pikir utk beli rumah so that i can go to Ikea every month..
kelima, kawen...itu azam my mum..haha

p/s: will hv my lunch at Alamnda 2morrow...x pyh masak, yeay!!

Wednesday, January 06, 2010

mata..sila la pejam

masa: 00:41

x bole tido..tandanya akn bangun lewat esok..tp dh janji ngn Miji nk dtg opis awal..jadi kena paksa jgk bangun awal esok..sblm paksa esok bgn awal, kena paksa mata pejam jgk2 skrg ni..

td bincang ngn my housemate psal pengambilan n penghantaran dia ke opis setiap hari..aku dh x bole nk antar dia ke opis, sbbnya aku akn sentiasa lewat smpi opis..
aku mntk pendapat all the engineers kt opis td..aku suka tya diorg, sbb diorg suka pikir..diorg suka figure out how to solve any problem..n yg plg best diorg come out dgn few options..so, it left to me to pick one..semua aspect diorg pikir..abis semua engineering logic keluar..solutions dr yg munasabah smpi la yg x bole pki lgsg..tp semua opinion harus di ambil secara serius..x bole throw it out straight away..sbb itu hukum brainstorming..
lpas dh kumpul semua opinion, then we agreed upon one best opinion n it becomes a solution for a time being which is my housemt hv 2 go with taxi..thats the best solution as 4 now..after this, we hv to monitor that solution..see how its going..if any prob occur with that solution, we hv either fix that prob if possible or to go to another plan which needs to go to another round of discussion..

yeah, the problem look simple..but once we talk to the engineers, thats how they solve it..look perfect rite?? i like it ;)

the way they solve this prob juz like they r handling one project that might worth rm400k..haha

p/s: eh luper..kena paksa tido skrg..bye

Monday, January 04, 2010

2010 - kita mulakan dgn hari2 yg menyusahkan

yer, aku mulakan 2010 dgn hari2 yg meletihkan, menyusahkan dan memenatkan. benci, geram, sakit ati dan amat x suka.

woi 2009, meh dtg blek meh...

Saturday, January 02, 2010

bunga - dream come true

29 Dec 2009
*********************
today i turn 25..haha..getting older one more year..thank to Allah that i still alive, Alhamdulillah.

i got roses today!!
yeah..juz like what i saw in the drama..someone sent you flowers on ur birthday..its really sweet rite??
then i text my bro. :
me: abg, i got flowers..:)
abg: saper yg salah bagi tu??

i consider he jealous..haha

p/s: well, tq to everybody who light up my day..u r all awesome n i luv u all so much..muahhh
p/s: azam 2010 x pikir lagi..

seorg kakak tgh sakit ati pd adiknya

br je lpas SPM, result pn x dpt lg, tp dh dpt komputer..LCD monitor lg tu..padahal br nk g bljr komputer..ceit!!

p/s: kalo la aku anak bongsu...