Friday, March 27, 2009

al-kisahnyer...

al-kisahnyer, aku plan nk g ceramah Palestin oleh Ummu Muhammad smlm kt UKM, Bangi..
siaper Ummu Muhammad??? dier adalh isteri kpd Dr Aziz Rantisi...
saiper Dr Aziz Rantisi?? dier adalah pimpinan tertinggi HAMAS yang syahid akibat di bedil helikopter rejim Zionis pada April 17, 2004, sama tahun syahid dengan Syeikh Ahmad Yassin.

tp mcm biaser...kiter rancang, Allah juge merancang..tp perancangan Allah yg menentukan keputusan...
tgh khusyuk tgk Spa Q episod akhir, aku menerima 1 panggiln dr seseorg..dia mntk aku tarik nafas dulu pnjg2..aku ikut jer la..lpas tarik nafas, dier memulakn sebuah cerita..

"Noni, huda kena ragut kt dpn umah dier...tgn kena jahit 12 jarum.."

aku trkezut smpi dh x brselera nk tgk Spa Q walaupn Dafi amatla ensem kt dlm citer tu...

"la..biar btul!!!"

"x la..tipuuu.."

ha..kn dh kena sebijik...

masa ditetapkn..tmpt prtemuan ditentukn..
kul 8 kitorg brgegas ke umah mangsa...

kul 9 smpi ditmpt kejadian..huda dh pulih..sbbnyer ragutan brlaku ari ahad..smlm dh kamis..dier x dpt nk contact membr2 sbb hp pn di amek sekali...
luckily, dier ingat no phone slh sorg dr kitorg...

tgnnyer brjahit sbb peragut menggunakn senjata tajam bernama pisau..semasa pergelutan brlaku, mangsa x perasan tgnnya ditoreh ngn pisau...

Alhamdulillah, mangsa selamat...

lpast kitorg g mkn kt luar..time2 mcm ni, si ibu mesti mndapat instinct yg sesuatu sdg berlaku..
so, nasihat beliau:-

1. kamu jgn la selalu jln sorg
2. naik keter baik2 ckit..jgn rajin kuar sgt...duk umah jer
3. nk g maner2 ajak kwn..
dan yg plg x best:-
4. jgn g shoping sorang2...

arghhh!!!!

Wednesday, March 25, 2009

sesi ceramah khas di Jusco

aku dh ilang sorg kakak..kn dulu aku citer dia dh masuk gomen..tp korg jgn lupa, aku masih punya 3 org kakak...

hari ni aku dan 3 org kakak itu dan sorg rakan sebaya aku iaitu ina ke Jusco...
aku kesana dgn satu harapan..nk mkn Pizza..

akhirnya harapan trlaksana..Alhamdulillah...
sedang sedap menikmati pizza yg lazat..kuar citer psal bonus...
masing2 muka brcahaya bila disebut isu itu...

"dpt bonus pn kena simpan..nk byr yuran sem depan..."rungut aku..

rupa2nya rungutan itu merupakn 1 bala buat aku..
di depan kakak-kakak x bole merungut..silap rungut mmg nahas...

kakak 1: mana pg duit gaji bln2?

kakak 2: cuba citer ckit pebenda Nurul buat dgn duit gaji?

kakak 3: lpas ni, duit gaji simpn kt tmpt lain...jgn guner..jgn jln sgt..jgn jgn jgnnnnn

rakan sebaya: jgn membeli ikut hati dan perasaan...

sessi melantak agak trjejas..slps ini kena buat kira2..lbh elok di simpan dlm excel file..duit minyak kena budget btul2..simpanan sekurang2nya rm500..bonus kena kasik kakak 1 pegang..

selesai sesi melantak..perjalanan diteruskn ke bhgn baju dan kasut..mata melirik ke arah skirt yg amat chantek di pndangan mata..hati meronta-ronta

"akak, murahnyer skirt ni..nk beli la"

"heiiii..x der x der...tggu gaji"

hati memendam rasa...prjalann diteruskn lagi ke bhgn baju yg lain..rakan sebaya sdg membelek2 baju dan ingin ke kaunter utk membyr...

"akak, tggu jap eh..nurul nk amek la skirt tu"

"dh..jom blek!!"

aku pulang ke opis dgn tangan tidak memegang sebarang beg plastik jusco...

Tuesday, March 24, 2009

28hb..jgn buat2 luper haaa

hari2 aku dgr radio psal 28hb nih...korg jgn luper tutup lampu...
aku tgh pikir nk lepak maner kul 8.30 mlm sabtu nnt...
duduk dlm gelap, silap ari bln mau aku trtido smpi ke pagi nih...

p/s: ASTRO diam jer...x nk start lmbt ckit ke AF tu???

Friday, March 20, 2009

beratttttttttt...

tiap-tiap hari aku jenguk kt cni..tp x sempat2 nk menulis...jenguk je ader maser..elok nk menaip, ader je menda lain yg aku kena buat..

tp ok gak kn...kalo aku brtenggek kt cni ari2, korg kater aku x der keje...

tanggungjwb aku sbg budak sekolah dh makin berat..kalo 2 minggu lpas aku brlenggang je g klas..otak ringan..pi klas dgr Prof brcerita itu ini..blek bole tido...
tp skrg dh x bole..kuar klas je otak jadi berat...assignment dh dapat...esok klas..satu haper pn aku x start...ngrrrrr

meh nk ajar korang terjemahan dlm bahasa melayu ckit...kalo korg bdk IT, lg mudah paham...
dlm klas Struktur Data, prof aku suka tukar term BI ke BM...
contohnya:- Binary Tree..dlm BM disebut 'Pokok Dedua' atau lebih sopannya 'Pohon Dedua'
kemudian Binary Search Tree di sebut 'Pokok Gelintar Dedua'...search tu Gelintar ye adik2...

*********************
tiap2 mlm aku kuar g jmp member2 lama...ader 1 mlm tu aku g jmp Maiza..dier Tutor kt UIA..sempat gak la aku g jenguk dier ngajar...tringat zaman lama...zaman otak tengah gila2..perghh..heaven time tu..mslh x byk..sengaja crk mslh ada la..
skrg mslh dtg brtimpa2...x suh dtg pn dier dtg jgk...hidup...hidup...

aku ajak dier g diner kt HS cafe..tmpt zaman brchenta...ngahaha..
tp maiza menolak..dia ajak g tmpt zaman dia brchenta..kt Planet Tomyam..1st time smpi ctu..trnyata tmpt dier lg special dr tmpt pilihan aku..cheh...

best jmp cik maiza itu..selalunya kami brkongsi cita2 yg sama...arah tujuan yg sama..
kn maiza kn???

kalo jmp Mama Ana, asyik nk pegang perut dier je..tp x prnh raser lg pn baby gerak2..
aku agak la, nnt baby tu kuar, mesti carik aku..sbb aku selalu buat bising ngn Mama dier..ngahaha

Friday, March 13, 2009

kak Faiza: smthing sweet to remember..

today is the last day Kak Faiza dgn kitorg..lpas ni dier akn jmp collegue baru...hope u'll b happy at ur new workstation k...

kt opis kitorg ader sorg photographer profesional..Gunx, aku tgh promote ko nih..dia jgk la Admin page Palestinkini tu..aku AJK bawah jer..
kt bwh ni hasil arahan dier..kitorg tolong jadi model jer...
brsempena hr last Kak Faiza kt opis ni, kitorg decide sumer pki sedondon..black n white..
dh mcm taik cicak aku tengok...

dari kiri:- ina, kak miza, aku ler, KAK FAIZA, kak wan, and kak sengal a.k.a kak ayin...
ni photographer yg suh..brsimpuh tepi pintu..dh mcm rombongan meminang...

photographer ckp buat adegan marah kak Faiza..so, ini la hasilnyer...

ini jer yg ader utk Kak Faiza..till we meet again...:)
p/: gamba ni utk abg jgk..mesti abg rindu kt nurul eh..lamer x blek..huhu

Thursday, March 12, 2009

10 yrs back...

tgh seronok mengimbas msg2 lama di gmail, trjumpa gamba ni..itu aku 10 thn yg lalu..di tingkatan 3 rasanya sbb masih berbaju putih..kalo ting 4, aku sudah brbaju biru..

byk kenangan aku ketika ini...
cuba tenung btul2..tudung mesti bawah pd paras siku..kalo atas pd itu dikira kurang solehah..
beg sekolah mesti yg disengdeng tepi..gadis yg baik x bole pki beg galas belakang..kalo pki juga, dikira geng yg agak nakal...
aku x nakal..
dulu aku budak baik...
zaman itu, cikgu selalu pesan 'No Couple'..dan aku pegang kata2 itu smpi abis sekolah..No couple until u finish ur study..itu prinsip aku..
sudahnya kalo jalan mesti dibelakang lelaki..kalo brselisihan dgn mereka, aku lebih rela pandang lantai ataupn langit dr tgk ke depan..kononnya menjaga pandangan..
baiknya aku ketika itu...

di masa itu juga, aku selalu dpt surat layang dr entah shiapa shiapa...setiap kali prep malam, mesti ada surat ats meja..dlm pencil box la..tepi buku la..
tp aku yakin si empunya surat itu trsilap meja..dia sepatutnya letakkn surat itu di seblh meja ku..kerana disitu tmptnya kwn aku yg dikatakn paling lawa di sekolah aku...
jadi haruslah aku tidak perasan..heheheh

smpi skrg x tau siapa empunya...

zaman sekolah amat best..bole blek 2 minggu sekali..minggu yg x blek, family dtg..bwk donut yg menjadi kegilaan budak2 sedorm aku...donut mak aku yg plg sedap seantero donia..hahaha

ari ni raser rindu kt donut itu..tp x mampu blek 2 minggu sekali..parents pn x dpt nk dtg cni mcm dolu-dolu..
dh hmpr 4 bln aku x blek..dan x mgkn akn blek dlm jangka waktu trdekat ni...

mak, nk donut!!!!

Wednesday, March 11, 2009

juz 4 u abg Rosyam and Kak Faiza...

projek brsama abg Rosyam Nor dh brmula..it juz started but it has a very tight deadline..trkejar2 kitorg nk siapkn projek ni..luckily he is Rosyam Nor..so, tension tu kurang la ckit..wakaka


yg aku dpt tau, after 16th March, ader audition utk org yg nk brlakon..20 contestant diperlukn kot..saper yg tringin tu bole la try...


**************************

kak Faiza bakal resign this coming Friday..dier masuk gomen sector..kitorg kt cni tramat la sedey..sbbnyer baper org je gadis2 jelita yg tggl..huhuhu
bunga-bungaan di taman TAB Cyberjaya

hanya ini yg tinggal..dari kiri:- si ibu mengandung yg merupakan rakan sebaya kpd penulis..di susuli pula oleh si ibu branak lelaki sejumlah 2 org yg dipggl Kak Ayin..bile di combinekn dgn penulis mampu menjadi geng sengal..ditengah adlh penulis yg entah bila akn mendirikn rumah tangga..masih belum jelas visinya kearah itu..disebelahnya pula adlh Kak Miza..ibu kepada anak yg juga jumlahnya 2..namanya Hani & Hadif..si ibu ini amat kamcing sekali dgn penulis..selalu brtanyakn sama ada penulis sudah brsarapn ke blum..amat prihatin trhadap kebajikan penulis n penulis amat syg padanya..yg trakhir sekali adlh ibu kepada 3 org anak perempuan yg comel2 belaka..namanya Kak Wan..penulis dan Kak Wan ini bagaikn satu keluarga sehinggakn bibiknya juga tlh mengenali penulis..hebat kn perhubungan mereka...

dan yg bakal meninggalkn bunga2an di atas namanya Kak Faiza..insan yg selalu mendengar ceriatera kehidupn penulis..selalu mmberikn nasihat berguna buat penulis..kini penulis bakal kehilangan dia...sob sob sob...

identiti Kak Faiza akn direvealkn jumaat nnt..nantikannnnn

Why can't we get all the people together in the world
that we really like and then just stay together?
I guess that wouldn't work. Someone would leave.
Someone always leaves.
Then we would have to say good-bye. I hate good-byes.
I know what I need. I need more hellos.

Tuesday, March 10, 2009

hari AKU sedunia...

dh nk trmuntah buat jsp...uwekkk

ahad lpas adlh HARI WANITA SEDUNIA...

so, on this special day..aku nk ucapkn semoga wanita2 di luar sana trus tabah dan kuat dlm menghadapi dugaan hidup..hadapilah hidup ini dgn senyuman bcoz life is too short to be sad..
walau sebesar mana pn dugaan yg datang..redhakanlah hatimu kerana setiap yg brlaku itu dtgnya dari Yang Maha Esa...

ok wanita sekalian!!!jgn sedih2 yer..hihi

on that special day, aku spent time ngan Yanti - my housemt..pagi2 lg kitorg g brbasikal kt Tmn Botani..pastu sambung g gym lak kt kelab komuniti Cyber..akibatnyer smpi ari ni raser sengal2 badan..stamina x kuat..ceh

smlm plak g tgk wayang..citer Street Fighter..best la jgk..kalo aku paham, maksudnya best la tu..selalunya kalo citer lawan2 ni aku x paham..heheh

skrg ni jadual klas aku kul 12tgh hr smpi 7 mlm...aku ni dr dulu ada mslh ckit utk concentrate..plg lama pn sejam jer..yg jam berikutnya dh smpi ke London dh..kjap je smpi saner..so, mslh la biler klas 3 jam straight..nk kena ubah sikap nih..

mak bilang.."jadi la rajin ckit utk tempoh 2 thn ni..jgn main2 sgt..bekorban la..bknnyer lama pn"

so, skrg aku mcm rajin ckit..kul 7 pn kt opis lg..hahaha

Thursday, March 05, 2009

Jerry Maguire...

6pm already..blogging time..hihi

Jerry Maguire
*********************
I watch that movie last night at TV2...1st time i spent 2hrs watching TV2 without changing 2 another channel..good enough huh

sincerely speaking, i love that movie..i love Dorothy's character..
from her eyes, we can see how much she love Jerry..but Jerry doesn't share the same feeling..
however they finally got married..for Dorothy, she marry Jerry bcoz she loves him so much..but for Jerry, he married her out of fear of being alone and because he enjoyed playing father to Dorothy's son

once Dorothy realize Jerry married her not bcoz of love, she breaks up with him...
little words i still remember till now:-
"On the surface, everything seems fine. I've got this great guy. And he loves my kid. And he sure does like me a lot. And I can't live like that. It's not the way I'm built."

i don't know why i love Dorothy's character so much..maybe 'Dorothy' is in me in some point..

Dunia dh maju, zaman dh berubah...

yer..zaman dh berubah..
zaman skrg, anak2 dh x yh blek kg..mak bapak dtg bandar melawat anak...

ujung minggu ni abg aku lak nk dtg cni...chinese new year lpas parents dtg..
last aku blek kg, Dec thn lpas...

ntah biler lg la aku dpt blek kg..even umah aku bkn kg, tp org selalu guner term 'blek kg' kn??
ader x org guner term 'blek taman'???

x der kot...

kalo ikut cuti semester, bln 6 nnt br bole blek..cuti 2 bln b4 start new sem..
tp x kesah la..zaman kn dh berubah..heheh

Wednesday, March 04, 2009

abg dh ader blog

abg Zaniel dh jadi blogger..tp lpas 3 4 entry, trus senyap..mcm x ikhlas je nk bukak blog...wakaka

p/s: woi abg..update arrr...

Monday, March 02, 2009

Sabtuku & Ahadku...

Sabtu, 28hb Feb 09
******************************

aku dh start ke sekolah..subject 4 this sem are 'Rangkaian Komputer(Comp Network)' &
'Alkhawarizmi dan Struktur Data(Data Structure and Algorithm)'. klas start kul 9pg smpi 5 ptg..mmg mlm tu aku tido awal la..takut ngantuk lak g klas..x cun arr trsengguk2 kt klas knnn...

kul 8.10pg kuar umah dgn harapn bole jadi student prtama masuk klas..
aku budget nk masuk pintu ke-3, dkat ckit ngn fakulti..mmg dh hafal map dr pintu ke-3 ke fakulti...sekali pintu tu tutup..weekend dia x bukak..aku dh start cuak..maser tu dh kul 8.50pg..aku still kt luar ukm lg..so, u-turn blek masuk pintu utama..kiri pegang map, kanan pegang stereng..mata x tau nk tgk maner...kena lak mmg aku lampi ckit bab baca map..

kul9.05 smpi bilik kuliah dgn jayanya..yezza!!!
penyelaras prog masuk kelas brsama 2 org anaknya yg masih kecik..menerangkn aper yg patut bdk2 baru ni tau..then dier kuar..kul 10 lecturer masuk..Prof Dr Md. Jan..
pembelajaran dlm BM...kalo kt UIA sumer in English..tp skrg kena switch lak..bljr dlm BM..tp x der yg susah bg aku since aku org Melayu..so, x der mslh arr

Prof bgtau mengikut pengalamn dier, agak susah nk handle bdk2 part time yg bekerja ni..ader je mslh yg timbul..cnthnyer: anak sakit, husband ajak honeymoon, outstation dll..
tp aku x kesah la sbb aku x der anak yg nk sakit...wuawuawua

yg aku kagum, ader yg dr ipoh, k'tan n s'wak pn ader..every week dtg naik flight..kire flight tu dh mcm bas express lak...

so, pesanan utk kwn2 sumer n also my abg : jom arr further study...hihi

Ahad, 1st March 09
**************************

hari ahad mmg aku buat keje giler...bgn awal giler, 6.45 pg dh bgn dh..utk Ahad, kul 6.45 tu kire awal la knn...
kul11 aku g Jusco utk melunaskn hasrat hati yg meronta2 brminggu2 lama nya utk membeli belah..tp kena budget ckit la..x leh main blasah je..main amek je aper yg nk..

kali ni aku budget rm100 je bole guner...

masuk Jusco, tgh brlgsg Cosmetik Fair la plak..ni yg aku x gemar nih..dgn serta merta kaki aku menjurus ke arah Cosmetik Fair tu...

"akak, kiter ader buat promotion..bla bla bla..."

hari ni kuku tangan n kaki aku dh cantik..smlm aku gatal g buat manicure padicure...
budget lari lg...

Jusco, I HATE U!!!!