Wednesday, April 28, 2010

Hey kamu..

aku benarkan kau datang dan pergi,
tapi kau x bole masuk sampai ke hati,
aku x benarkan...

Monday, April 26, 2010

Cameron..25/04/10

hari ini ada bunga atas meja, tanda aku pegi Cameron semalam..thanx to Ima, Afni n Ifah sebab sudi ikut idea gila aku..:)

p/s: lepas ni kiter buat lg ye..hehe

Friday, April 23, 2010

we go Green

warga TM yg brdedikasi..wahhh

1. dlm wardrobe dh ada 3 pasang baju color ijau..td baru beli lagi sehelai tudung ijau
2. HoneyVi color ijau
3. esok nk shoping, kena bwk woven bag..no more plastic bag...

*Happy Earth Day to all penduduk bumi..*

Wednesday, April 21, 2010

kalau laaa...

abang aku awal2 pagi lg dh call bgtau keter dier accident..kak ipar aku yg drive pegi keje..kalo ikut cerita dier, kak ipar aku x brsalah..pakcik maner ntah hentam bontot 'dugong' dier..1st aku gelak dulu la, 2nd baru la aku tunjukkan rasa simpati aku atas peristiwa malang trsebut..hahaha

oh ya, keter je injured..kak ipar aku sehat walafiat..Alhamdulillah...

then time aku drive nk ke opis pagi td, trpikir jgk la..if da same thing happen to me kt cni..mcm mn?

kt cni, aku hidup dgn kawan2 je..sedara-mara sumer kt utagha..kalo la trjadi benda2 mcm tu, hope Allah will send me someone who at least can tell me what i must and should do..tu je..

Tuesday, April 20, 2010

harapan...

malam ni nk tido awal beserta dgn harapan..

harapan agar esok aku jadi perempuan yg lebih kuat..punya hati yang lebih tabah untuk brdepan dgn manusia2 yang seronok melihat orang lain trluka..punya fikiran yang lebih matang walaupun aku x berapa pasti matang itu bagaimana...punya semangat yang cukup kental untuk menyiapkn semua kerja pejabat yang tertunda...dan harapan yang paling tinggi: dapat bangun dengan hati yang bahagia

sila doakn aku..

Monday, April 19, 2010

Ibu cakap....

KATA IBU...
Masih ku ingat kata-kata ibu
sambil memberi wang dan berpesan Sayang,
'Pergilah ke kedai Pak Mamat
beli sekati gula dan sekati tepung
kalau tiada pergi ke kedai Maniam
kalau tiada jua belilah di kedai Ah Chong'.

Sambil berlari girang
dicelah-celah pepohon nyiur yang melambai indah
dengan sarang-sarang tempua berhayunan
bagaikan buaian
aku membeli gula dan tepung di kedai Pak Mamat
bertahun-tahun begitu
sesekali aku kekedai Maniam dan Ah Chong.

Kata Ibu:
'Beli dikedai Pak Mamat kita dapat berkat
Pak Mamat membayar zakat
kalau beli di kedai Maniam dan Ah Chong
siapa menanggung dosa
kalau mereka jadi kaya raya
wang tadi dibina patung-patung dewa
kita terheret percuma masuk neraka
hanya sedikit yang masuk syurga
selainnya masuk neraka
kerana subahat membina Muruga dan dewa'.

Kata Ibu:
'Kalau mereka menjadi kaya raya
nanti mereka menjadi ceti
diberi Melayu pinjamnya wang
habis dilelongnya tanah warisan
kerana Melayu tak mampu bayar hutang'.

Kata Ibu:
'Kalau mereka kaya raya
habis dibelinya tanah dan bendang
padi naik harga kerana Melayu
hanya jadi kuli bukan tuan
kilang bukan kita punya
kedai juga bukan kita punya
tengok tu minum
kopi pun kata mereka
sedap dikedai Cina'.

Kata Ibu:
'Kalau mereka kaya raya
habis dibelinya pekan dan kampung
kita nantinya tinggal
dipinggir sungai bakau
dan berumah di bukit bukau
tapi kini sungai
juga dibeli dijadikan kolam udang
bukit juga dibeli dibina kondo mewah
Melayu mahu tinggal di mana
dalam hutan belantara?'.

Kata Ibu:
'Tanamlah kucai kita dapat berkat
kerana makan sayur yang tidak subahat
kucai di kedai Cina disiram najis babi
kalau kita tanam kucai
kita gemukkan kucai dengan tahi kambing

Kata Ibu:
Jangan makan tokua
kalau tak tahu siapa pembuatnya
jangan makan mi kalau Ah Chai yang membuatnya
kalau makan makanan subahat
hati hilang sinarnya
kerana memakan makanan subahat
hati dipenuhi bintik bintik hitam penuh noda dan dosa
hati akhirnya mati
kita nantinya semakin renggang dari kekasih tuhan
kita nantinya menjauhkan diri yang Maha Pencipta
dosa kita berganda-ganda
lalu tuhan turunkan bala'..
Itulah, bila ibu berkata rupanya benar-benar belaka. Fikir-fikirkan. ..

**petikan dr email

Sunday, April 18, 2010

measure ur own happiness

oh, its 2am..can't sleep..so, blogging time ;)

i hv met many kinds of people lately...some of them I felt really comfortable to be with and some of them I fell likeee ermm, its better not to know each other..sorry..but I can explain why...

I'm kind of person that doesn't really like the 'show off' people..yeah, I hate that..when u come to me juz to let me know how happy your life is, how much your salary is compared to me, and the worst thing is to tell me how pathetic I am and how lucky you are..if you are in that list, you better not appear in front of my face...

my principle of life is simple..mind your own business..i did mine, and you did yours..perfect right??
no need to tell me how perfect your life is bcoz its not important for me AT ALL and I will not tell you how my life is, either I'm happy or not bcoz I know, it won't affect your life, my life story will not making you more happier or make you richer...

if you are really happy, no need to tell the whole world bcoz people can juz read it from your face..if you try so hard to tell people, you look like a loser..sorry

Saturday, April 03, 2010

sabtu paling sibuk...

bila aku cakap aku nk duduk umah je masa ujung minggu, ramai yg x bole terima kenyataan..

nampak gayanya korang perlu ucap tahniah kt aku sebab memang aku berjaya duduk umah pn arini..hope esok pn korang kena ucap tahniah gak la..hahaha

ini dia keje yg dh aku siapkn untuk hari sabtuku:-

1. pegi Jusco beli barang dapur..
2. basuh baju guna tangan since washer machine telah diambil semula oleh teacher Reha..serius tangan aku lenguh
3. cuci toilet
4. sapu sampah..letih giler nk menyapu umah 2 tingkat nih
5. mop lantai..dgn tangga2 sekali aku mop..dh mcm citer Full House lak mop2 tangga nih..heheh
6. bersihkan peti ais..buang sumer benda alah yg dh expired
7. cabut rumput kt halaman..haa, halaman umah aku dh cantik..kwn2, sila la brtandang ke umah saya..sblm ni malu gak la nk menjemput korang dtg..
8. basuh pinggan n bersihkan dapur

rajin kn aku?? heheh...