Sunday, January 23, 2011

tak sehat

dua tiga hari ni asyik x sehat je...jumaat dh amek MC sbb demam tiba-tiba..bangun pagi badan dah panas..so seharian tidoo je keje...tak perasan hp off, kul 11.30pg baru on balik..patut aman je aku tido, tak der sebarang gangguan..heheh

ari sabtu ader kelas kul 9pg..awal aku bangun nak pegi kelas..elok tengah iron baju je, kepala dh start pening-pening lalat..pastu rehat kejap..bangun balik tapi pening lagi..asyik duk pening-rehat-bangun-pening tengok jam dh kul 9.15pg..dangg!! x jadi pegi kelas..call maiza ajak breakfast...baring lagi layan pening..bangun nak siap2 pegi fetch maiza, but seriously rasa x mampu nk drive..text maiza bgtau cancel...sorry beb..

10mins later, Ana call..dier ada area2 umah aku, pegi klinik katanya...aku ajak singgah umah dulu minum-minum ke..lebih kurang kul 11pg dier sampai..pastu Ana ajak ikut diorg pegi check up kt SJMC, and aku ajak diorg teman pegi UTM kejap amek jadual kelas...sepanjang perjalanan SJMC -UTM tu dua kali aku muntah..hoho..sorry guys..pebenda la aku makan lately ni..rasa mcm sama je mcm hari2 lain..ntah laaa...dah sampai UTM, insan berkenaan cuti la pulakkkk..aku dua kali kott muntah nak sampai sini, dier bole cutiiii...danggg!!

harini seharian bole berehat kt rumah...rasa mcm dh ok ckit dh..hope esok lagi okk..banyakkk keje nk buat nih

Wednesday, January 19, 2011

Ujrah - helah PTPTN yang paling licik!!

1- Setelah meneliti dokumen PTPTN dalam sistem Ujrah, saya mempunyai beberapa perspektif seperti yang akan dibentangkan.

2- Perubahan sistem 3% kepada 1% yang dinamakan sistem Ujrahsebenarnya mempunyai helah tertentu yang harus diketahuï sebelum diisi.

3- Baki yang dikira bukan baki semasa, tetapi adalah baki pada tahun tertentu, dalam kes ini Jun 2008.

4- Perjanjian yang adil sebenarnya hendaklah menggunakan jumlah asal pinjaman seperti yang terdapat dalam perjanjian asal.

5- Menggunakan baki pada tarikh yang berlainan sebenarnya menimbulkan keraguan, contohnya apabila peminjam telah meminjam pada tahun Jun 2000 hingga Mei 2003 (selama 3 tahun).

6- Dalam kes ini, peminjam telah dikenakan kos sebanyak 3% dari tahun 2003 hingga 2008.

7- Justeru, jika pinjaman asal bernilai RM 24000, dengan dicampur dengan kos di atas (3 % x 5 tahun) akan bernilai RM 24000 + RM 3600.

8- Dengan anggapan peminjam belum lagi membayar sebarang jumlah sehingga tarikh tersebut, jumlah yang dinilai dalam perjanjian ini sebenarnya bernilai RM 27600.

9- Melaluï sistem Ujrah, peminjam akan dikenakan 1% daripada jumlah (RM 27600) ini bernilai RM 276, selama 126 bulan iaitu 10.5 tahun.

10- Justeru, peminjam akan dikenakan tambahan sebanyak RM 276 x 10.5 iaitu RM 2898.

11- Maka jumlah sebenar yang dikehendaki dibayar oleh peminjam adalah RM 27600 + RM 2898 iaitu RM 30498.

12- Maka peminjam akan membayar RM 30498 setelah meminjam sebanyak RM 24000.

13- Ini melibatkan pertambahan jumlah sebanyak RM 6498 daripada jumlah asal pinjaman, atau 27.075% daripada jumlah asal.

14- Sebenarnya, setelah dikira, sistem ini adalah satu helah bagi PTPTN mendapatkan kembali bayaran balik dengan cara potongan gaji.

15- Setelah menandatangani perjanjian sistem Ujrah ini, peminjam akan membayar secara potongan gaji tanpa boleh mengelak daripada membayar pinjaman ini.

16- Ini bermakna, keuntungan adalah kepada PTPTN, yang mengambil 27.075% daripada pinjaman asal, DAN pembayaran on-time melaluï potongan gaji.

17- Saya melihat ini sebenarnya adalah helah untuk memaksa peminjam membayar melaluï potongan gaji, dan bukan sebagai satu “ihsan” untuk mengurangkan beban peminjam.

18- Saya melihat ini adalah helah bagi memastikan peminjam yang selama ini hanya membayar RM 50 sebulan, yang entah bila akan habis membayar pinjamannya, akan membayar RM 200+ sebulan mulaï tarikh sistem Ujrah diluluskan.

19- Lebih menguntungkan pihak PTPTN, ia akan berlaku secaraclean atas topeng Syari`ah.

ألا ترون يا من وافق لهذا أنه ربا مبينا وغشا مخفيا؟

WaLlahu a`lam.



Sumber asal: http://www.al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&p=645656#645656

Bacaan berkaitan:
http://zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/859-ptptn-baru-berasaskan-ujrah--ulasan-saya.html

**hmm, untuk yg ader adik or anak yg baru nak masuk univ, renung2kan and pikir2kan...naperla zaman belajar lagi dah dididik supaya meminjam??! kesian kiter kn?

Tuesday, January 18, 2011

UTM vs UK

lately hati berbelah bahagi..mcm ada yg x kena...hmmm...

since sekarang dh jadi student part time, so hari2 mmg busy..weekend ke weekdays ke sama je..dh x bole bangun lewat on weekend..arghhh!! (saper suruh cari penyakit?! so STOP COMPLAINING!!)

ok ok..x mo complaint byk2...my boss prnh cakap 'once u make a decision, stick with it..jgn duk toleh blkg dh..proceed je'

pagi tadi ke UTM jmp my supervisor n Dr Suriyati...both of them are very nice people..dh byk sgt diorg tlg aku utk start belajar ni especially my supervisor..Dr Suriyati ader mention psal study leave..mayb kena amek jgk la study leave..mayb about 6month ke..juz to finish subject2 utk Master..then once dh buat research, dh x pyh pegi class mayb time tu dh less busy..bole la buat part time semula...x per la, yg tu pikir kemudian..as for now, schedule mcm ok je kalo buat part time...

last saturday dh start 1st class - research methodology..well, a nite before dh start nervous dh..ntah pape je kn? nk pegi kelas pn nervous..well, 1st time mmg la susah!! tapi kelas tu mcm ok je..lecturer baik..classmate pn baik2..sgt suka bole join diorg...hah, lagi satu..i'm da 1st person yg masuk kelas tau..cemerlang x hengattt..maklumla, budak baruuuu..wink wink

semalam mimpi Syaz..my fren yg dh selamat ke London skrg..mayb rindu sgt kot smpi trmimpi-mimpi..haha..bln Sept mcm ader masa ckit sblm start new semester kalo nk pegi holiday..wahhh, berangan x hengat!! but seriusly, mmg dissappointed giler x dpt join Syaz further study kt UK..x per la, Allah knows best kn?? redha redha...tapiiiii, tetap nk pegi UK jgk one day...lets put an extra effort for that ;)

copied from Syaz's fb...

Friday, January 14, 2011

new chapter begin...

another new chapter of my life will begin very soon..insyaAllah..

lepas dah macam-macam onak duri, cabaran, halangan, rintangan yang datang dan pergi, akhirnya saya memilih untuk menjadi pelajar semula...

makanya, cik Noni akan berulang-aliklah Semarak - Sri Kembangan - Cyberjaya selama beberapa tahun mendatang...

doakanlah agar segala-galanya akan baik-baik aja...Aminn