Wednesday, February 23, 2011

Sunday, February 20, 2011

PHP Meetup 2011: Framework Shootout

nampak tajuk kat atas tu? nampak? saya nak highlight word Framework Shootout tu..maksudnya pergaduhan sesama PHP framework...(framework aper ye in Malay?)

haa..saya attend event gaduh-gaduh itu semalam..wohh, yang present semua otai2 PHP okeh..adalah harus merasakan diri ini kerdil sekali di situ..tapi tak per, learning is a long-life time process right?? so, keep learning sampai u jadi otai ok!!

jangan salah faham perkataan gaduh-gaduh itu..bukannya gaduh-gaduh yang macam kat Mesir tu, ni gaduh in intelligent way (hah?? ader ke gaduh in intelligent way?) yer, ader...framework A kutuk framework B, framework B kritik framework C, framework C backup framework A..haa, macam tu la..faham??
so, audient yang kat bawah ni, bole decide sendiri which framework suit their needs and can choose by themself which one is best...
p/s: Rafi, u dah pilih ke nak guner mana satu?

jangan jadi macam saya..once Bro Azril present pasal CakePHP, berkobar-kobar nak balik belajar buat CakePHP..i'm expert in baking Chocolate Cake only all this while, now let's try CakePHP plak :D
lepas tu belajar pasal Django, dan-dan nak try yang tu plak..but it is Python framework..nak belajar python dah satu hal..tak sempat la den (baca: malas)

“with PHP you know people learned that because they want get jobs, with JAVA they learned that because they take computer science courses, with Python you learned because you love it, because you want to experience the beauty, I'm sure it's the same way with ruby... ”- Adrian Holovaty (Django)

budak-budak CS sila angguk kepala tanda setuju...:D

ada dua Malaysian products presented - dooPHP and PHPHyppo...dooPHP ini baru first time dengar...but PHPHyppo dah lama dengar since the founder is my officemate...yer, founder phphyppo is my officemate..bangga kejap!!
saya start berjinak-jinak dengan framework ni pun setelah di'paksarela'kan untuk guna phphyppo untuk salah satu projek..so, tak der la jakun sangat pegi meetup semalam..heheh

p/s: Rafi cakap hyppo nampak senang, tapi saya kata susah sebab saya tak pandai php..huhu

observation
*************
1. event free, tapi dapat sarapan nasi lemak, lunch nasi ayam..memang terbaik!!
2. kami datang awal, dapat mug free...sangat terbaik wokk!!
3. sampai pukul 8pagi, organizer baru nak buka registration booth..i said to Rafi, kerja2 macam ni kena bagi kat girls, baru cepat and efficient..heheh
4. Bro Amran tolong apply masuk Raja Lawak..saya sanggup undi sampai menang!!

us..

Friday, February 18, 2011

February...

ada banyak cerita dalam February yang saya nk kongsi...

memandangkan saya dah tak ada cuti bermula hujung bulan lepas..weekdays ke ofis, weekend ke kelas, makanya saya dah terbiasa bangun awal..suka!!
hari cuti Selasa lepas bersempena Maulidur Rasul, saya SMS Ifah ajak pegi makan roti canai pukul 7.30 pagi...dah tak mampu nak bertahan tido sampai pukul 12 tgh hari :D

lepas abis waktu kerja, saya main ping pong...pernah saya main dengan berkebaya dan high heels..yes, you have to expect jerit lebih banyak dari pukul bola..sebab takut bola ping pong kena muka, nanti lebam sini sana..hilang seribu :p

esok TERPAKSA ponteng kelas, sebab nak menghadirkan diri ke PHP Meetup 2011..wajib pegi sebab ramai kawan-kawan yang saya sayang akan hadir sama..
inilah cabaran belajar part-time, ada masa kena ponteng kelas..ada masa kerja ofis bertimbun-timbun..ada masa siang pergi kelas, malam kena stand by..ada masa saya MALAS...heee

musim demam PILIH KASIH akan berakhir ahad ini..yer, mari bersorak riang ria ramai-ramai...yeayyyyy!! hoh, tak sangka dah lebih 3 bulan bergelumang dengan projek nih..dah nak sampai episod akhir dah pun..saper peserta pun saya tak kenal..dah tak excited macam season 1 dulu..dah tak beriya nak jumpa Rosyam..sekali pun saya tak pernah pegi tengok live show kt RTM Senawang tu...hati berat kepada nak abiskan projek je..sekarang dah pun nak abis..Alhamdulillahh

banyak tarikh di bulan ini yang saya sentiasa ingat...birthday kawan-kawan - untuk Ifah, berjaya 'menipu' kamu untuk bikin surprise..hehe, birthday abang yang sentiasa support adiknya "Nurul, u can do it", "Nurul, i support u no matter what", "Nurul, never give up!" dan paling penting, birthday IBU..hohh, miss her so much
p/s: utk 2011, ada tarikh kelahiran Nabi Muhammad SAW..selawat banyak-banyak ye

dan

February ini...

'
'
'
'
i still keep going and never give up ;)

Sunday, February 13, 2011

rindu...

2 minggu lepas di kampung
*********************************

me: "mak, kakak dah x bole balik lepas ni sampai raya puasa..sebab ada kelas setiap sabtu n ahad"

mak: "tak rindu nanti??"

me: ...

Saturday, February 12, 2011

kamu kejam


"kamu benci dia tak?"
"tak.."
"kamu sedih dia buat begini pada kamu?"
"tak..saya sedih sebab lain"
"sebab apa?"
"sebab dia buat ibu saya menangis..."


Friday, February 11, 2011

HKLBR mode...

malam ni mau bermalam di rumah maiza n rafi..dah janji mau layan Hantu Kak Limah Balik Rumah sama-sama supaya bole gelak-gelak dan jerit-jerit sama-sama...kalo tengok sorang-sorang nak gelak pun tak der selera...


**esok pagi kena pegi kelas..subject Software Quality..chaiyok!!

Monday, February 07, 2011

exam yang baraiii

semalam baru habis mid-term exam..you know what...saya baca buku TAK HABIS...sudahnyer, saya jawab soalan TAK HABIS...dammit!!

saya balik kampung minggu lepas..saya bawak balik sekali semua notes untuk ulang kali..giler semangat..tapii, notes yang trsimpan elok kat dalam bag, masih lagi tersimpan elok sampai saya balik KL semula..ntah pape..nak study la kononnn..lupakan!!

saya balik KL hari sabtu..kul 10pg dh brtolak Kedah - KL..tapi perjalanan kali ni sangat meletihkan sebab keter banyak giler..badan letih..mata letih..otak pn letih..kul 4ptg baru sampai rumah..

malamnya, saya start bukak buku yang trsimpan elok dalam bag tu..pastu baru teringat yang presentation slide tak siap2 lagi sbb before exam kena present assignment dulu...arghhh!!

so, bukak laptop pulak..30min presentation slide siap..Alhamdulillah..
ok, baru start belek-belek notes...

100 PAGES TO BE READ BY TONITE!!

hoh, dh start menggelabah and menggelupur...bila menggelupur, baca apa pn tak masuk sangat...
2 jam yang pertama steady lagi..mata pn rilek je..
masuk jam yang ke- 3, mata dah tak larat nak angkat..mancis tak der nak buat tongkat mata..yang nampak masa tu bantal je..
saya TERRRtido sampai pukul 6pagi...

60 PAGES TO GO!!

start menggelupur semula..dalam pada itu, baca jgk la apa yang patut...

presentation pukul 10 pagi, exam pukul 11pagi...

after all, presentation went well..but exam..hmmm, 2 soalan tak dapat jawab...

yer, salah sendiri :(

abis exam, sempat bersembang dgn classmate...
"Nurul, u larat ke buat phd part time ni?? kitorang yang amek master ni pn dh letih giler..memang kitorg tak nak sambung dh lepas abis ni..x tahan okkk"

ok..fine..u bukan orang pertama yang tanyer i..u dh yang keberapa belas dh tanyer...

to be sincere, i tak der jawapan..i tak tau larat ke tak..anyway, thanx for your concern...TAPIII, kalo setakat nak melemahkan i, i tak rasa i perlukan u punyer concern..okkk?!

"first step is the hardest.
But it’s the only path to the greatest thing that could possibly happen in your life."