Monday, November 28, 2011

red velvet!

last week adalah minggu terakhir untuk module 'Software Engineering for Internet'..jadinya sibuk sikitlah..sama saja keadaannya kalau bekerja..bila dah nak dekat dateline, menggelupurlah satu team..dah jenis last minute, memang begitulah jadinya..

Rabu ada presentation dan Jumaat submit report..hari presentation tu agak stress sikit..yang entry 'oh manusia' tu refer kepada kes presentation tu lah..hehe..then yang report tu pulak, kena hantar sebelum pukul 12 tengah hari, pukul 12 tengah malam hari sebelumnya baru siap..kena marah dengan Kak Miza sebab suka sangat buat kerja last minute :D

**********************

Kak Lina is back!! dia sampai je sini, terus text me ajak buat surprise birthday party untuk Nik..yeah, excited!! haritu Kak Lina balik Malaysia kejap, so pesan kat dia belikan contact lenses..so sekarang contact lenses dah cukup stok untuk setahun (macam kat sini tak ada kedai spek je kan? )
oh ya, sebut pasal spek, my spek ni memang dah nazak sangat dah..2nd day sampai sini, tak perasan skru dia longgar, time nak pakai tetiba skru terkeluar dan dah selamat masuk dalam lubang sinki..nice kan? kat Malaysia dulu tak pernah pulak skru ni nak longgar-longgar..sampai sini jer buat perangai..jangan harap dah nak beli spek harga sampai mencecah seribu lepas ni..beli yang seratus dua sudah!

Nik and her cheese cake!

lepas submit report di hari Jumaat, terasa sangat lapang dan seperti mahu melompat bintang walaupun sebenarnya ada dua lagi essay perlu submit awal bulan depan..tapi tak per lah..kita enjoy dulu...

jadinya, saya ajak few friends datang rumah lunch..masak biasa-biasa saja..tomyam dan ayam sambal kicap..yang kelakar, tomyam tu sampai kering sebab terlupa tutup api..otak melayang ke mana pun tak tau..tension kejap tengok tomyam tu..Kak Lina bagi nama 'tomyam kering'..boleh laa..sambil makan, dah sibuk tanya diorang pasal plan di hari Sabtu..sebab kerja dah siap, haruslah keluar berpoya-poya kan..

thanks for coming ;)

jadi hari Sabtu dihabiskan dengan melepakkan diri di town..lupa dah nama kedai tu..janji nak jumpa dengan Fizah (kawan baru from Brunei) tapi dia lambat sampai, so balik dulu dengan Mama Fiz sebab malamnya ada projek sikit..

weekend's project

red velvet cake!

Saturday, November 26, 2011

Takziah Faiza...

baru sahaja ber'facebook' sebentar tadi..terbaca status rakan-rakan di wall mereka...

"is saddened with the passing of Sinzzfaiza Ismail's Father. Al Fatihah." - Sidek Karim

dear adik,

tabahkan hati kamu..akak tak mungkin faham bagaimana rasanya kehilangan ayah..tapi akak akan terus doakan kamu kuat dan redha atas ujian Allah ini dan percaya setiap yang hidup ini pasti mati...

al-Fatihah..

takziah adik

Wednesday, November 23, 2011

oh manusia...

adakala aku berdepan dengan manusia yang terasa diri mereka hebat, lalu memandang manusia lain seperti tak punya ilmu dan tak tahu apa-apa..setiap pandangan dinilai bagai sampah..dengar, mengutuk lalu di buang

biar sepuluh yang memuji, tetap betul pendirian kau untuk mengeji lalu mengajak yang lain mengeji secara berjemaah..

tak mengapa, aku anggap ini ujian..bertemu insan-insan baru dalam hidup yang punya hati dan niat berbeza-beza...

syukur, Allah berikan kekuatan walaupun hati sakit namun masih mampu ku lemparkan senyuman...

hari ini, aku rasa kau belajar sesuatu...ilmu dan bijaksananya kau tak kan kemana-mana kalau hati kau penuh rasa benci dan khianat...

suka dan tak suka

yang suka ditanya:-

- "macam mana study?"
- "dah travel ke mana?"
- "sejuk tak Durham?"
- "susah tak nak perform Solat kat sana?"
- "susah tak hidup kat negara orang?"
- "banyak tak shoping?"
- "barang kat sana murah tak?"
- "susah tak nak dapat makanan halal?"
- "macam mana iman? bertambahkah atau berkurangkah?"
- "ada usrah tak kat sana? kalau ada, pergi tak?"
- "rindu anak angkat dan anak saudara tak?"
- "rindu family tak?"
- "bila snow nak turun?"
- "ada plan nak gi Mekah?"
- "bila Europe Trip?"
- "dah sampai London?"
- "beli souvenir tak?"
- "sehat tak?"
- "masak apa hari ni?"
- "ramai tak dapat kawan baru?"
- "apa plan lepas habis study?"
- "bila nak buat Phd?"
- "kat mana nak buat Phd?"
- "berapa kali call parents dalam seminggu?"

yang tak suka ditanya:-

- "jumpa boyfriend tak kat sana?"
- "bila nak kahwin?"
- "tak kan tak pikir nak kahwin kot?"
- "bosan tak takder boyfriend?"

statistik:-

suka ditanya:- kurang dari 3 orang yang bertanya
yang tak suka ditanya:- lebih dari 10 orang yang bertanya

kesimpulan: ramai orang yang hanya berminat dengan persoalan jodoh dan hubungan.

pandangan peribadi: hidup ini tidak hanya berkisar tentang soal perhubungan lelaki dan perempuan sahaja..masih banyak perkara lain yang jauh lebih indah dan lebih menarik untuk diperbincangkan dan disoalkan..

sekian...

Friday, November 18, 2011

"Jesus telling me the truth"

hari ini pergi school macam biasa..hadirkan diri ke group discussion yang sangat tak effisyen itu..sampai je jam 12 tgh hari, aku mintak nak balik rumah..then cepat-cepat jalan ke bus stop..sampai je kat situ, check bus timetable, rupanya aku terlepas bas..2min yang lalu..haishh

jadinya, terpaksa tunggu another 25mins..sekarang winter..10min kat luar bangunan pun dah rasa nak jerit or pijak orang sebab kesejukan...ngrrrr nasib baik bas free

25mins berlalu, bas free sampai..

oh, ada tempat kosong sebelah seorang makcik tua..legaaa

tetiba makcik tua tu tegur aku..oh ya, Durham ni dipenuhi dengan golongan tua, dan sesuatu yang agak berbeza dari Malaysia, golongan emas di sini sangat suka keluar shoping, jalan-jalan or lepak-lepak sesama mereka..they're not just staying home..yer la, nak buat apa lagi..bukannya nak duduk rumah beribadah pun kan?

eh eh..berbalik kepada cerita makcik tua tadi...

her: "you studying here?"
me: "yes, I am.."
her: "oh, good..what course you're taking?"
me:"software engineering"
her: "very nice.."
me: ":) "

tetiba...

her: "you know what? Jesus sent by God to this world to save all humankind..and I strongly believe he's telling the truth..I strongly believe that.."muka bersungguh-sungguh giler
me: "oh really?"
her: "Jesus, the son of Mary...in the Bible...when Adam came to this world..Prophet..bla bla bla" seriusly panjang giler dia bercerita
me: "are you preaching Christ to me now?"
her: "yes yes..I am..you know, there's two type of Christian..bla bla bla" tak paham sangat apa dia cakap time ni sebab sibuk tengok jalan takut terlepas tempat nak stop

suasana senyap seketika lepas aku tekan loceng...

her: "there's no terrorism in our religion...bla bla bla" time ni aku dah start berapi
me: "ok, I gotta go now..hope can see you again..bye"

***********************

aku sedih..as a Muslim, I should have strong point to argue with her..but I end up saying nothing..this is seriously shocking..never face this kind of conversation before...

yeah, sometime we just forgot we are Muslim and its our responsibility to Dakwah...
teringat sms Nusaibah masa di airport 2bulan lepas, "Jangan lupa kita adalah Muslim sebelum segala-galanya"

Non-Muslim nak berdakwah dalam bas pun boleh..:(

"Ya Allah, berikanlah aku kekuatan dalam menegakkan agama-Mu yang suci ini..Aminn"

Monday, November 14, 2011

MDL?

ok, sabtu dan ahad saya untuk minggu ini dihabiskan dengan orang-orang tersayang..chewah!! sabtu, mama fiz and papa jo ajak ke Newcastle beli barang-barang dapur..alkisahnya, di Durham ni cuma ada satu kedai halal, di sebelah Durham bus station..jadinya mahal lah..
memang Malaysian kat sini akan kerap ke Newcastle sebab sangat banyak kedai halal dan selalu juga terserempak dengan Malaysian yang study di sini..macam semalam, jumpa sorang pakcik ni semasa sedang menikmati dinner di Persian Delight..patutla tenung saya semacam je, rupanya dia orang Subang Jaya, SS18..ehemm! ! :D

oh ya, ada satu kedai halal jual pizza, Falafel..pizza dia memang terbaiklah..tak sure sangat tokei dia dari mana..but most probably dari Timur Tengah kot...nanti pegi City nak lah singgah disitu..

cerita pasal Durham City, Sabtu lepas ramai yang berpesan agar tidak ke situ..sebab dikatakan ada demonstration from England Defense League group..saya tak pasti sangat siapa group ni..tapi based on my reading, diorang ni macam group yang anti Islam jugak la..so Muslim dinasihatkan untuk berhati-hati..yer la, duduk di negara orang, gembira dan bahagia macam mana pun, masih perlu berhati-hati dan berwaspada kan..boleh jugak baca di sini

then, sedang khusyuk meneliti pasal group ni..terbaca pulak pasal Malaysian Defense League..apakah? then timbul pulak Kelab Taat Suami..saya tak pasti ini isu baru di Malaysia atau memang dah lama..

yang pasti, wahai rakan-rakan..berhati-hatilah dan jagalah akidah kita..macam-macam benda sekarang ni..bukalah mata dan lihatlah apa yang terjadi di sekeliling kita..

ok, nak tidur..niteee
Link

Sunday, November 13, 2011

2nd youngest child syndrome

teringat conversation dengan kakak-kakak yang datang ke open house Ust Jai dua hari lepas..kak amy cerita pasal her second youngest daughter..betapa dia manja lebih dari adik dia yang bongsu tu..well, selalu orang cakap yang bongsu lah paling manja kan? tapi kak amy pelik kenapa yang no 2 tu pulak lagi manja..then Kak Lin keluarkan satu term ni, 'second youngest child syndrome'..yeah, its not medically proven, but if its based on my observation, I'm simply agree with that..sebab terjadi kat diri sendiri..ehhe
dari kiri: anis, kak syidah(tuan rumah), kak zari, kak amy, me and kak lin
bawah: mama fiz

ucop, anak kak lin

masa sekolah menengah dulu, saya duduk asrama..guess what, dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5, abah wajib datang melawat tiap-tiap minggu..then setiap kali time melawat dah habis, haruslah melambai-lambai sampai hilang kelibat abah..kalau hujung minggu dibenarkan balik, akan terjadi adegan merengek-rengek, guling-guling tak nak balik asrama di hari terakhir kat rumah..ya, itulah saya..

then, I expected the same thing will happen to my lil sis..nangis-nangis tu kan..but it happen to be something totally different..mak pernah cerita saat dan ketika mak pergi melawat adik kat asrama dulu..mak baru masuk kereta nak balik, dia pun dah pusing ke belakang berjalan nak balik ke bilik..ahaha..apakah? tak drama la adik ni..

banyak lagi la perbezaan kalau nak diceritakan tetapi sengaja taknak diceritakan sebab apa kes semua benda nak ditulis dalam blog kan?

anyway, i really think second youngest child syndrome do exist! hmm..

Friday, November 11, 2011

getting better

am getting better today even though still lagi batuk-batuk dan selsema..dah sejuk-sejuk ni lagi lambat la nak lega..dapat petua dari Kak Min suruh minum madu campur dengan lemon..so dah dua hari amalkan petua tersebut..ok laa, at least sakit tekak dah kurang..Alhamdulillah
haritu Kak Lina ada jugak bagi petua untuk lawan suhu sejuk ni..tapi yang tu kena blend macam-macam buah and sayur termasuk rasberry..rasberry tak suka sangat makan, then blender tak der, then malas nak prepare bahan-bahan..

siang tadi seharian kat school..ada group discussion starting from 9am..break for lunch then sambung balik pukul 2ptg..dedikasi sungguh my teammate..rajin betul la nak discuss..nampak gaya macam my group jer yang 'over' rajin ni..group lain rileks jer..i used to just calm and rileks jugak masa undergrad dulu..tapi kalau dah teammate jenis over rajin, terpaksa la kita pun jadi over rajin jugak kan? kalau tak, mau kena pulau..esok sambung lagi discussion pukul 9pagi..sighh..

habis discussion, balik rumah then tengok tv..bukak channel food..terus datang mood nak bake chocolate cake..time tu jugak sediakan bahan and start pukul telur..dalam tempoh 2jam, dah boleh makan kek tu..then pergi bagi kek kat rumah Kak Nira sikit dan hantar sekali dengan pinggan mangkuk yang kitorang pinjam untuk open house haritu..yer laa, rumah orang bujang..you can't expect to have all those beautiful pinggan mangkuk kan? haruslah meminjam..hehe

esok petang ada jamuan raya di rumah Ust Jai..haruslah mewajibkan diri untuk pergi..hari ahad pulak ada jamuan raya lagi kat Newcastle..yang tu depends, kalo ada geng pergi la..
hmm...memang beraya sakan lah nampak gayanya dekat sini...

Thursday, November 10, 2011

cerita demam dan hari raya saya!

ok, baru lepas call mak..balik je dari group discussion tadi, terus masuk bilik dan call mak..lama jugak bersembang sampai mak cakap nak tidur dah..yer la, kat Malaysia sekarang dah waktu tidur..comel je time nak end of the conversation tadi..I said 'good night mak' and she replied 'akak ucap selamat malam, mak nak ucap selamat apa kat kakak sekarang?' ahha, good afternoon now at UK :D

tak sabar-sabar nak call mak tadi sebab saya tak sihat harini..semalam sore throat, harini runny nose dan tak sedap badan..well, time macam ni la nak rindu kat mak kan? selalunya ada dua benda dalam hidup yang saya mesti akan mengadu kat mak..first, time sakit..second, time break up..hahaha..and she'll end up saying 'time bercinta dulu tak habaq pun, time putuih baghu sebok cari mak' lalalala :D

macam tak proper je kan, time sakit-sakit nak mengadu kat parents..it will just make them worry obviously! but then, this is my way to make me strong..bukak apa, just nak dengar mak abah cakap 'akak dah makan ubat?', 'akak tidur awal malam ni', 'selimut tebal-tebal tau'
tu jer pun..and my mum understand me well..dia cakap tadi 'haa, lepas letak phone ni lega demam la kot?' see.. :D

oh ya..sedikit update tentang Hari Raya di Durham..seriously speaking, sangat happening..malam raya, pergi blend bawang kat rumah Kak Fiz and Abg Joe sebab kat rumah kitorang tak der blender..hehe..so far, pakai je pape yang patut nak ketuk-ketuk bawang..aritu pergi survey lesung batu, 10POUND kau! bersamaan rm50..jangan harap la nak beli kannn..
seharian bersilat didapur..dimulakan dengan baking chocolate cake..tengah-tengah sedap mengacau adunan, minyak pulak habis..then jalan kakilah kejap pergi kedai dalam kesejukann beli minyak..

Solat Raya diadakan di Ustinov College..makanya berkumpullah semua Muslim over the world di satu tempat..time ni la baru nampak ramainya Muslim di bumi Durham ini...diorang punya Takbir Raya tak shahdu la..so, takder la adegan nangis-nangis sebab rindu Malaysia kan..mendatar je, macam azan..

selesai sahaja solat, tibalah acara yang ditunggu-tunggu iaitu acara bergambar bersama baju raya..sanggup ok menggigil sekejap semata-mata nak tunjuk baju raya..kalo pakai winter coat, tak der la nampak baju raya kan..rugi je pakai..ehhe
selesai solat raya
*pics taken from Kak Zari's page

dah letih bergambar dan masing-masing dah tergedik-gedik tahan sejuk, maka tibalah acara kedua yang dinanti-nantikan..open house!
boleh dikatakan semua yang dijemput, datang ke rumah haritu..so tak der la terbazir makanan...
the dishes
*pics taken from Lutfi's page

acara terakhir di hari raya, Malaysian Community Gathering kat Keenan House..ni port luck..so kitorang bawak kek dan traffle je..belum sempat lapar, dah makan lagi..then complain gemuk!
ada macam-macam aktiviti time ni..games utk kanak-kanak dan parents..so yang single mingle ni tak der pulak disediakan games..makanya games kitorang adalah makan and bungkus makanan bawak balik..ahha

ok guys, check this pics!
para bapa tengah menghafal message, resepi masakan rasanya
acara suap menyuap..sapa makan paling laju dia menang!

Thursday, November 03, 2011

live my life!

abang saya komen kat facebook yang adik dia ni macam dah tak ingat Malaysia dah..ohho, rindu wohh negara sendiri..

but then..

yes, I do love UK too..:)

well, apa yang best sangat duk UK ni?

1. best scenery ever!
*****************
pegi la ceruk mana pun, semua tempat dirasakan cantik..saya bole spend hours just untuk tengok daun gugur je..saya tak jemu naik bas hari-hari dan look out the window, tengok biri-biri gemuk dan montel kat farm..so cute!! rasa nak kidnap sekor..


Bowburn

Edinburgh, Scotland

2. Friendly Malaysian community
*************************
its such a bless when Allah temukan saya dengan insan-insan yang baik-baik kat sini..boleh dikira tak der masalah untuk merindui masakan mak kat Kedah..bole je mintak tolong masakkan dari kakak-kakak kat sini...

3. tetiba jadi pandai masak
*******************
oh well..word pandai tu macam tak sesuai kan? kira macam rajin la experimenting masakan yang jarang saya buat masa duk Malaysia dulu..contohnya: nasi ayam..ahha

*will try to bake cheese cake sampai pandai so that once balik Malaysia nanti, dah bole buat untuk Mama Ana..

4. sistem pembelajaran yang tidak membebankan
*********************
pergi kelas rasa seronok..lecturer always makes the learning process interesting for the students..but then, itu mungkin sebab study full time kot..sebab tu seronok, tak yah pikir soal kerja..yeay!

5. tak sempat boring
*******************
banyak event kat sini..baru-baru ni Halloween..kitorang yang terlebih excited dari 'hantu-hantu' tu..ramai jugak yang datang rumah dan kitorang dah sediakan coklat banyak-banyak untuk diorang..
comel je yang pumpkin tu :D

weekend ni ada Durham Bornfire Night..yeah! tak sabar nak pegi..
dan keesokan harinya adalah Hari Raya Haji..saya tak risaukan diri sendiri..lebih risaukan mak dan abah..hope they're doing good..okeh, tetiba datang mood nak buat open house dihari kejadian...hope menjadi la