Friday, January 30, 2009

sah aku dtg lewat esok...

mlm ni ader migration..aku kuar dr opis kul 7, then kul 8 aku dtg blek...migration start kul 10, tp aku dtg awal sbb nk join En Miji, Mior n Fadli diner kt Padi...x best dinner sorg2 kt umah..kalo tggl aku sorg2, mmg aku x diner..selalunyer minum jer then tido..
kalo lg 2 thn aku amalkn x mkn mlm, bole kot tggl sekeping mcm abg aku jgk..

jika pukul 2.30 pg anda masih diopis, haruslh esoknya anda dtg opis lewat...

ya btul, aku nk dtg lewat esok..hari ni sebijik ubat pn x masuk dlm perut aku..maka x mustahillah sakit aku ni x baik2..dr kul 8pg smlm smpi 2.30 pg ari ni, asyik batukkk jer...
mkn ubat kang x psal2 je aku brmlm kt opis ni...

migration mlm ni tlh diishtiharkn failed..tp x per..ni bkn 1st time..dh biaser dh..En Miji pn aku tgk relek je...

relek la knnn..nnt kita bole brjaga lg smpi 3 4 pg..kn best tuuu...

Thursday, January 29, 2009

HATI itu milik individu...

setiap manusia dikurniakn hati..
di dlm hati ada rasa..
rasa yg hadir plak brbeza-beza..
kerana HATI itu milik individu

jika hari ini hati itu ada rasa rindu,
esok blum tahu rindu itu masih disitu...

jika hari ini hati itu ada rasa benci,
esok blum tahu benci itu masih disitu...

jika hari ini hati itu ada rasa sayang,
esok blum tahu sayang itu masih disitu...

cinta lahir atas dasar sayang, cinta berpanjangan atas dasar rindu dan cinta pergi atas dasar benci...
cinta-mencintai lahir dlm hati dua insan...

cinta aku pergi kerana dlm hati x ada rasa sayang, rindu mahupun benci...

pebenda aku mengarut nih???jiwangs giles..iyekkks

Note: kul 1pg di opis dan aku masih demam...

demammmm

aku x sehat...smlm Dr bg MC, so bole lepak kt umah..ubat yg Dr bg tu kuat btul, x smpi 1 jam aku mkn, dh aku trtido..

Dr tu suspect aku kena denggi..tp x der la, aku demam sbb brjemur tgh panas kt PD selasa lpas..family aku dtg melawat aku kt cni..so, kitorg g jln2..
isnin pg Aquaria n Tasik Titiwangsa
selasa pg PD
rabu pg klinik..haha

patutnyer family aku nk blek pg kelmarin..tp memandgkn aku demam agk teruk..diorg blek lewat ckit..hmpr kul 4 br brtolak..tu pun mak aku nmpk berat je nk tgglkn aku...

masa hari selasa tu adik aku cakap:- "esok sah brlaku adegan sedih2 nie seperti yg biasa berlaku"
so, aku jwb:- "aper lak nk sedih2???"

entah aper la penyakit aku, kalo nk brpisah ngn mak jer, mesti nangis...dulu ok lg la..tp ni dh 25thn dh niiii..x kn nk nangis kot!!!

so, smlm dgn bangganya aku mengumumkn.."AKU X NANGIS" hahaha

Friday, January 23, 2009

hari jumaat kn???

aku n Mama Ana menerjah Malee tgh hr td..si bakal ibu itu tringin nk mkn tomyam..so, aku ikut je kehendak dier...

smpi ctu lbh kurang kul 12.45..mkn mkn smpi kul 1.30...
aku budget ari ni mmg x ramai org..tp trnyata meleset la plak..ramai je ader kt ctu..

cuba teka aku jmp saper???

aku jmp 11 ORANG LELAKI MELAYU weh...lelaki di hari jumaat...kul 1 tgh hr...di kedai makan....

aku menjangkakan diorg tu Islam la...wallahua'lam...

Thursday, January 22, 2009

cun yg makin comot...

secara tiba2 aku disuruh ke TNB kt UNITEN pg td..ikut abg kimie laksanakn tugas disana..dgn penuh teliti n khusyuk aku cuba pahamkn apa benda yg dier buat sbb lpas ni sah aku kena buat jgk...
damn!!aku dpt rasakn aku makin tidak pandai..mgkn ader skru2 'pintar' dlm otak yg trkeluar atau mgkn juga longgar..lmbt btul nk pick up td..masih merangkak ukt memahami projek ini..

"abah, tlg bekalkan saya air penerang hati dr tok japaq"

*******************
ptg ni aku nk g cari pakar sakit kulit..Dr smlm agak hampeh..kliniknya telah aku black listkn..
padan muka..sapa suruh gelakkn aku...

aku brdoa agar Dr yg bakal merawat aku nnt adlh seorg yg prihatin pd masalh pesakit..kalo hensem, aku x kesah kalo digelakkn..tp kalo ko pompuan, muda belia plak tu..tanpa tragak2 klinik trsebut akn aku blacklistkn...paham!!!

*******************
dh pukul 6 ptg..aper barang duk opis lg??jom blek tgk SPA Q...

Wednesday, January 21, 2009

ntah haper-haper...

situasi 1
*******************
"En Miji, Nurul demam tau esok.."

"arghh..x der x der..esok sumer kena ader kt opis"

En Miji dh matang skrg..setakat alasan demam, dier x layan...nmpk sgt dier bljr dr pengalaman..pengalaman dh btul2 mengajar beliau agar 'ajar ckit' anak2 buah beliau trmasuk yg ckp akan demam esok tu...

keje byk...problem pn byk...email masuk brduyun2..lotih tgk no telepon org..naik binau mater..br nk start usha coding, masuk lg email br..sumer urgent...emergency...need quick respond..asap..berasap..kabus...kelabu..bla bla bla

hopefully aku x demam esok pg...

situasi 2
******************************

"Dr, cuba tgk muka sy ni...ada mcm merah2 ckit..naper eh?"

"(sambil senyum) naper ngn muka awk? sakit ker? pedih ker? gatal2 ker?

"x der la sakit..gatal la ckit"

"(masih senyum sambil merenung tepat ke wajahku) sy bg ubat gatal kt awk"

aku rasa mcm aku bole baca apa yg ada dlm otak Dr tu...hekeleh bdk ni, muka merah je pn nk dtg jmp aku...

situasi 3
********************
aku perlu ada laptop sendiri....

Monday, January 19, 2009

aper hon-hon???

hati aku kurang senang bile tgh sedap bwk keter, tetiba ada org main hon..kalo sekali tekan dan x lama, aku bole brsabar dan mampu trsenyum..tp kalo tekanan itu melebihi 1 kali atau ditekan sekali melebihi 2 saat, aku akn hangin..jiwa x tenteram..konsentrasi menghilang..kaki trketar-ketar..jiwa bole jadi melayang...nmpk benar bad impact nyer knnn..

kepada si amoi kurang canthek yg hon aku tadi..diharap pikir 10kali trlebih dulu sblm brmain dgn hon keter ko bile trserempak dgn kereta mewah color pearl jade brmula dgn 'WQT' di daerah cyberjaya atau sri kembangan..

harap maklum...

Friday, January 16, 2009

Palestin: teruskan perjuangan kita...

hari ni dh masuk ari ke-21 serangan Israel laknatullah ke atas Gaza..kita kt sini ape benda sgt yg kite bantu??mcm x nmpk hasil pn..boikot aku x sure sgt menjadi ke x?
ke ader lg Melayu2 bodoh dan bangang yg kempunan sgt mkn kt McD tu..
kalo ader better korg brtaubat sblm trcungap2 nk jwb dpn Allah nanti..

lg satu yg aku heran ni..maner pegi bdn2 NGO pro-wanita n kanak2 or makcik2 menteri yg kononnya amat prihatin pd isu2 berkaitan wanita & kanak2...kalo kt negara sendiri bkn main gah, bertudungkn sekerat dahi..smpi brbuih mulut bercakap psal hak2 wanita n kanak2..
skrg ni x nmpk ke apa dh jadi kt wanita & kanak2 di Palestin?
ke masing2 buat2 buta n tuli pd isu2 ni???

pelik...pelik...

kalo di UK, demo diorg adakan hari2 kt dpn duta Israel..n dijangkakn brlarutan smpi peperangan dihentikn..

yg kiter ni..duta Amerika kt cni dh berambus blum??
tlg jwb jap sbb aku x bacer paper lg..hahaha

boikot bknlah isu main-main..kita nk melawan dgn senjata mmg x mampu..so, satu cara yg kita bole buat adlh lemahkn ekonomi diorg..

Thursday, January 15, 2009

Wednesday, January 14, 2009

ada apa dengan 729???

baru2 ni aku dgr kt McD dh x ramai org Islam ke situ..kalo btul Alhamdulillah...yg keje kt ctu mcm mn plak eh??

ok..sblm ni dh byk barang disenaraikn sbg barang Made in Israel...byk gilerrrr knnn..
ada lg 1 cara utk kita ingat brg2 diorg ni..
caranya adalah TENGOK BARCODE

"SETIAP BARCODE YG BERMULA DGN 729 ADALAH MADE IN ISRAEL"

benda ni aku dpt tau maser Rapat Umum Selamatkn Gaza sabtu lpas..so, senang ckit nk ingat kn??
lpas ni kalo nk beli barang, tgk dulu barcode dier okkk

p/s: menurut Yusuf Al-Qardawi, boikot Israel dh jadi WAJIB pd setiap umat Islam...

Monday, January 12, 2009

new beginning...

tgh hr td br abis meeting on Business Plan(BP) 2009...takut..gerun...ngeri..sumer ader.
so, kalo BP 2009 dh kuar, aku secara automatiknyer nk stopkn keje2 2008..cam ner nk stop??
ha..i would like to call upon sumer insan2 berkenaan utk ambik alih tugas aku pd thn lpas..kali ni dh x der belas kasihan dh..skrg dh masuk thn baru, aku nk buat projek baru plak..tugas yg sepatutnyer jadi tugas org lain, silalah amek blek tugas korg..aku dh x koser nk ngadap keje korg..okkkk

azam 2009
**********************
1. nk hand over 2008's project(insan2 berkenaan sila take note...). jom kita adakn hand-over training minggu ni jgk..kalo korg x nk dtg cni, i pg saner..(saner??hya insan2 yg brkenaan saja yg tau di mana)
2. nk amek Oracle cert - training dh pg last yr. hope thn ni bole amek cert
3. nk pg at least 2 training..db n web programing
4. nk bljr rajin2 kalo dpt smbg master thn ni..InsyaAllah
5. nk lebih prihatin pd isu2 Palestin..nk involve secara lgsg ngn aktiviti2 NGO..Gunx, ada prog ajak Nurul tawwwwww

last but not least, aku nk call Perodua, nk buat appointment nk service honeyVi..aritu trsilap pg Perodua Sales..wakaka

Thursday, January 08, 2009

RAPAT UMUM SELAMATKAN GAZA

aku copy di website amanpalestin:-


Rakyat Malaysia di jemput hadir dalam Rapat Umum Selamatkan Gaza bagi menyatakan sokongan terhadap rakyat Palestin di Gaza dan mengutuk kezaliman yang dilakukan olah rejim Zionis ke atas mereka.

Anjuran: Aman Palestin
Tarikh: 10 Januari 2009m/13 Muharram 1430h
Masa: 10 pagi hingga 12 tengahari.

Objektif:
1- Menyatakan kebersamaan rakyat Malaysia dalam menghadapi penderitaan yang dialami oleh rakyat Palestin di Gaza.
2- Memberi sokongan dan kepedulian rakyat Malaysia terhadap saudara mereka di Gaza.
3- Megutuk kezaliman yang dilakukan oleh rejim Zionis Yahudi ke atas rakyat Palestin di Gaza.
Aktiviti: Tayangan multimedia, deklamasi sajak, perasmian kempen Selamatkan Gaza, ucapan khas isu Gaza, doa dan lain-lain.
utk kwn2 aku..jom g ramai2..espc yg duk putrajy, cyberjaya, sri kembangan,bangi, subang jaya.. jom kita konvoi g ramai2...

wajib boikot...


okeh..korang tgk gamba kt atas tuh..kalo x trsentuh jgk x tau la...
skrg ni Palestin tgh nazak...aku raser org yg prihatin(x semstinya Muslim shj) patut buat smthing..n aku raser antara yg kita mampu buat adlh boikot brg2n Isreal seperti yg dcdgkn oleh en Temmon..

utk memudhkn keje korg, kt bwh ni aku senaraikn brgn diorg siap dgn suggestion lg:-

Coca-cola(aku rajin gak minum) --> kiter ader Mekah Cola
McD (3 min je dr umah aku)-->mkn je la Ramly Burger
Carrefour(kt Alamandul ader 1) --> pg mydin je la
Starbuck (aku x prnh pegi sbb aku org kg) --> beli kopi radix..pesan kt mak Hasnah
Colgate, Darlee (kaw2 punye iklan ckp ada logo Halal)--> pki Mukmim or Halal Gel (ubat gigi halal sentiasa dihati..)
Maybelline(lipstick aku ader 1) -->pki avon ke..leno ke..pki lip balm je ke
Ambi Pur(pewangi kete aku) -->tukar la pewangi lain
NOKIA(hp aku Nokia 6280..arghhhhh)-->sony ericson dll

byk lg sbnrnyer..korg bole check kt cni

kt atas tu sumer cdgan utk kita cuba berubah..
nk pegi brperang kt sana mmg kita x mampu, jadi buatlh apa yg kita mmpu tlg..
aku prnh cuba dulu utk boikot, tp selalu ckp "nnt2 la..x per la..esok la"
skrg ni aku raser benda ni dh jadi wajib pd kita sbb tgkla sendiri keadaan saudara kita di Gaza..sungguh menyayat hati..

pikirlah n brtindaklah...TAKBIR..ALLAHUAKBAR!!!

palestin: penderitaanmu blum brakhir...


Salam, Aman Palestin akan mengadakan rally Rise For Gaza di Stadium Melawati Shah Alam pada 10 Jan '09 (Sabtu), 10pg. Tlg kerahkan seramai mungkin termasuk anak2 utk tunjukkan keprihatinan. Al-Jazeera TV akan buat liputan. Kalau boleh bawa placard, banner atau kain rentang in English or Malay. Sebarkan. - Hjh Hasimah

10 "Klik" mudah untuk membantu rakyat Palestin !
Maklumat lanjut di http://palestin.ugproject.org/


Tuesday, January 06, 2009

pemberitahuan : Aman Palestin Berhad

“Ribuan anak Palestin diancam kebuluran. Hulurkan bantuan kepada Aman Palestin Berhad di akaun Maybank: 562263010787.”

Jika anda ada menerima kiriman khidmat pesanan ringkas (SMS) seperti ini, sebenarnya tidak ada apa yang perlu disangsikan mengenainya.

Malah menjadi kewajipan anda agar derma tersebut disumbangkan tanpa berlengah-lengah lagi.
Ini kerana Aman Palestin Berhad benar-benar wujud bagi memastikan setiap ringgit yang didermakan oleh rakyat Malaysia tidak sahaja sampai, malah semua bantuan tersebut telah dimanfaatkan sebaik mungkin di Palestin.

Aman palestin melancarkan kempen hentikan sekatan terhadap palestin.
Sebuah banglo di Bandar Baru Bangi adalah manifestasi keprihatinan seorang korporat Islam yang membenarkan Aman Palestin menjadikan banglo tersebut sebagai ibu pejabatnya.
Mereka baru sahaja berpindah di situ walaupun Aman Palestin telah bergerak sebagai NGO sejak akhir 2004.

Pada Januari lalu, ia berjaya didaftarkan sebagai satu yayasan bagi membantu rakyat Palestin secara lebih kolektif, terancang, berterusan dan berkesan.

Malah ketika penulis menemui Presidennya, Abdullah Zaik Abdul Rahman, beliau baru sahaja pulang dari sebuah kem pelarian Palestin di Lebanon bagi menyampaikan bantuan RM150,000 yang terkumpul bulan lalu serta menyelia beberapa projek kebajikan dan kemanusiaan yang dianjurkan oleh Aman Palestin di sana.

Sejak tahun 2005 hingga kini, Aman Palestin menyumbang RM500,000 kepada rakyat Palestin hasil kutipan daripada orang ramai.

Aman Palestin, menurut Abdullah Zaik, ialah satu sekretariat yang dibentuk khusus oleh rakyat negara ini bagi menangani secara terus masalah Palestin.
utk artikel yg lebih detail, click disini

p/s: utk rakan2 yg masih was2 atau takut wang anda tidak smpi ke rakyat Palestin, mungkin artikel di atas ini dpt membantu..InsyaAllah

bumi Palestin brdarah lagi..

wahai kwn2..sepertimana yg diketahui, Gaza x henti2 bermandikan darah..dan kali ni lebih dahsyat..
apa kata dalam minggu ni, kita buat kutipan derma utk bantuan kemanusiaan ke Gaza ?
Keadaan di sana sekarang amat amat menyedihkan dan semestinya kritikal.
penempatan musnah, hospital bergelap, wanita , orang2 tua dan kanak2 cedera.
semua itu semestinya memerlukan wang selain doa harian kita.
duit derma, boleh wakilkan kepada saya atau orang lain utk tabung Aman Palestin Berhad.satu badan NGO berdaftar yang bergerak aktif membantu pelarian Palestin dalam pelbagai bentuk.baik pendidikan dan ekonomi.
p/s: my opismate tgh kumpulkan wang derma utk Palestin..so, utk sesape yg raser nk membantu saudara2 kita di sana, bole la menyerahkn derma kalian pada saya dan akn saya serahkn kepada pihak yg berkenaan...sekian

amalan 10 Muharram

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.
13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Peristiwa-peristiwa penting dalam bulan Muharam:

1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran.
Pada 10 Muharam juga telah berlaku peristiwa berikut:

1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
16. Allah menjadikan 'Arasy.
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
18. Allah menjadikan alam.
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
20. Nabi Isa diangkat ke langit.

Saturday, January 03, 2009

berdua lebih baik...:)

meniti hari2 terakhir ni, aku n Reha byk abiskn masa bersama..smlm kitorg g Alamandul..diner @Pizza Hut..pastu jln2 jap..then, malas plak nk blek lg..trus decide nk tgk wayang..main blasah je citer aper..kiotrg pilih citer Outlander sbb citer tu je pn yg plg awal start...yg lain sumer kul 11 lebih..malas nk tggu lelamer..so, amek je la citer tu even aku x prnh dgr pn sblm ni..
masuk2 je panggung, ghupernyer tu citer 18SG..kalo korg nk tau aku mmg x layan citer ganas2 nih..sbb aku amat la penakut tgk org lawan2 ni...(kalo citer cintan cintun tu aku layan la..citer 1st yg aku tgk adlh KULIAH CINTA okkk...gagaga)
sekali citer tu dgn darah memancut, air liur meleleh, pancung paler org la, mkn jantung, perut segala mcm..smpi aku dh baper kali duk uweekk uwekk kt dlm tu..cheh, ampeh punyer citer..
so, korg x yh tyer aku aper sinopsis citer ni, sbb tiap kali ingat citer tu aku raser nk trmuntah...huhuhu

ok, stop bab smlm..masuk citer arini plak..
aku tramatla BORINGGGGGGG...duk umah sengsorg diujung minggu mmg membosankn..nk kuar aku takut duit abis..sbbnya skrg aku mmg tgh brjimat..InsyaAllah kalo application aku utk further study diterima, aku akn start bljr dlm beberapa bln lg..so, of course la nk guner byk duit kn..buatnya x menyimpan skrg, nk byr registration camner kn??
so, segala jenis handbag, kasut, baju baru sumernyer pending buat masa skrg..sengaja aku mengelak dr melangkhkn kaki ke mana2 shoping komplex sbb takut trbeli..hihihi

sbnrnyer byk sbb nape aku raser amat bosan n sunyi..tp aku malas nk citer kt cni..biarknlh aku dgn kebosanan aku..hahaha

ok la korg, tgh ujan ni..layan tido sedap gak..byeeeeeeeee