Monday, December 31, 2007

29th Dec 2007 - 23rd anniversary

besday cake - credit 2 ana n reha
besday present..tq guys besdy msg from ana 4 this year..celebrate kt PD..:)


Thursday, December 27, 2007

...

ari ni x bz sgt..so sempat la aku nk update my blog nih..tp x der specific topic tuk entry nih..sbb tu la '...' jer..heheh.so, rojak jer la.

last week aku blek kg ngan my lovely 'HoneyVi'..first time blek ngan keter, cuak gak..tp ramai supporter..kire ok arr..Alhamdulillah, slmt smpi kt umah..raya this year x der aper pn yg best..raya haji mmg cam tu kn? tp kitorg 1 family hari2 gi jln2 umah sedare..gi perlis tuk jlnkn aktiviti wajib kitorg iaitu shopping..heheh..then, sblm aku blek smpt lg gi penang plak..gi tmn burung..melawat kwn2 abg aku..hahah.

hmm..org yg dh kejer..bila sebut psal cuti, mmg muka berseri2..lg berseri dr pengantin atas pelamin.tp bila pikir ada keje yg x siap2 kt opis, wajah yg berseri itu serta merta akn bertukar mnjadi masam n mungkin lebih masam dr asam or cuka..mcm tu la jgk aku..:(

ha..sebut psal pengantin nih, ramai gak kwn2 aku yg dh merasa jadi pengantin..n ramai lg yg dh berangan2 nk jd pengantin nih..aku tumpang gembira la ngan korg..anyway, plan betul2 yer pada yg dh berangan2 tu..hehe.yg penting, korg jgn tya aku plak biler..sbb aku x der perancangan ke arah itu lg..hehe. Insya Allah, next year, kalo budget cukup..aku akn further study..doakn aku yer..ni ada ckit buah tgn tuk korg..hehe..check it out..:)

wajah terbaru my niece..

ni aku(mcm la korg x kenal kn...hehe)

abg n da gang..haha


Monday, December 17, 2007

when it comes 2 make a choice...

Filzah..u're rite..it s alwayz turn 2 b hard 2 make a decision..bcoz u ll never know either it was a rite or wrong decision..same goes 2 anybody..
as 4 a time being..i cannot deny that frequently i'm facing wif something that need me to choose..n every decision i made..will either hurt my self or hurt people around me.none of my decision will satisfy everybody..so, what kind of 'good' choice that i have?
so, I juz tawakkal tu 'alallah..
jika di takdirkn aku menyesal dgn decision aku skrg..maka redhakanlah hatiku Ya Tuhan..

Tuesday, December 04, 2007

Bila...

bila kasih belum tercipta
bila cinta belum berbunga
bila rindu belum terasa
dan
bila hati belum terbuka
maka
ada hati yang sedang terluka...

Wednesday, November 28, 2007

kemewahan ala Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari

LATAR BELAKANG TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY
Umur - 53 tahun
Pendidikan - SPM
Mula berniaga - 19 tahun (jual beli lembu dan kerbau)
Kekayaan -RM1,425 juta
Ke 7 terkaya di Malaysia
Ke 32 terkaya di Asia Tenggara (Forbes)
Antara syarikat miliknya - MMC, Pelabuhan Tg. Pelepas,BERNAS, Gardenia, DRB-HICOM dan Bank Muammalat
Kereta - Proton Perdana
Sumbangan sosial -Yayasan Al-Bukhary, institusi pengajian untuk 3,000 pelajar, Muzium Kesenian Islam, Kompleks Al-Bukhary, menaja kelas tuisyen untuk pelajar Melayu, pengindahan Masjid Negara, sumbangan RM1 juta untuk Tabung Tsunami dan menaja setiap tahun penghantaran rakyat Malaysia yang tak mampu untuk tunaikan haji.


Apa kata beliau:-
1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan.
2. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal
3. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.
4. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.
5. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.
6. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

*sebahagian dr kata2 Tan Sri Syed Mokhtar yg aku pegang smpi skrg..
aku mengalami saat yg amat sukar dlm hidup aku skrg..kejer kt cni memang x best(lepas imah masuk cni, best kot)..tp aku akn terus bersabar..sbb sbg sorg Muslim, aku punya tanggungjwb..adat meminjam mesti pulangkn..aku dh guner duit TM beribu-ribu, so skrg msnyer tuk membyr blek dgn khidmat aku..selagi termampu aku akn terus berusaha.
aku x nafikn ramai yg memilih tuk 'lari' dr berkhidmat di cni..4 me, terpulanglh..
yg penting aku x kn buat mcm tu..sbb 'Kesenangan datang dengan tanggungjawab'..biar aku hidup dlm kesukaran, asalkn jiwa aku tenang kerana aku laksanakn tanggungjwb..
PTPTN plak mmg aku akn byr..tp x akn byr extra 3% tu, sbb itu riba..busuk punya olang..bg duit kt student pn, ada interest ka???

Tuesday, November 20, 2007

hidup perlu memilih

dlm hidup kiter, terlalu byk yg perlu kiter pilih..btul x?aku raser, skrg ni lah aku terdedah dgn byk perkara yg memerlukn aku membuat pilihan..dgn duit yg very limited, aku kena pilih aper yg mesti di beli dahulu, n aper yg x bole beli lg..ni yg paling wat aku headache nih..bayangkn la gi shoping cumer mampu melihat jer, nk beli x termampu..sakit hati betul.so, saper kater money is not everything? ha??pas2 keje pn kena wt pilihan gak..aku x baper nk enjoy ngan kejer aku skrg..so, aku kena wat pilihan maner aku perlu temptkn diri aku supaya aku mampu berfungsi utk diri sendiri, keluarga, negara n yg paling penting aku dpt berbakti utk agama aku...selama ni aku cumer ikut kata hati n akal fikiran yg masih waras dlm membuat pilihan..tp sumer mcm x berapa tepat jer..so, skrg nih..mcm biaser la sbg sorg Muslim, x yh nk pening2..carik la Pencipta kiter..Dia lebih tau aper yg x kiter ketahui..
"Semoga setiap pilihan ku adalah pilihan dari-Nya..Amin"

Friday, November 09, 2007

why..why and why?

naper aku kejer time sumer org cuti? supposedly aku pn kena cuti jgk bcoz nobody around..kalo nk buat jahat pn bole gak..dtg punch in, then pegi shoping, ptg karang dtg blek punch out..but i'm still sitting in front of this machine updating 'my bestfriend' and doing some work..why??
aku raser aku sedang mengalami 1 keadaan di mana aku xdpt membuat pertimbangan hidup yg betul..n i cannot come up wif a right decision..hati ingin bercuti tapi fikiran menghasut bahawa x der maknanya kalo cuti tp keja bertimbun kt ofis..so, i ikut kata fikiran..dtg ofis n buat kejer..tp..biler dh dtg ofis, mood pulak yg x dtg2..dia x ikut aku sekali ker maser dtg ofis pg td?
hmm...di mana kau wahai mooood..why u don't follow me? n why this machine looks like 'Vincci' shoes at Jusco..why???may b 'mood' is there..so, i should b there too..so, c u soon..:)

Saturday, November 03, 2007

noni skrg...

6.15 am - wake up dgn malas sekali..mandi..solat..get ready 2 go 2 e ofis
7.25 am - breakfast..nescafe 4 sure!
7.30 am - waiting 4 bus 2 putrajaya sentral
8.00 am - naik bas no 429 2 cyberjaya(amat sesak, jarang dpt duduk)
8.20 am - smpi ofis..punch card..then, turun breakfast kalo x sempat breakfast kt umah..
8.40 am - check email, tgk kalo2 ada task baru from my boss..n reading newspaper
9.00 am - start mengadap coding smpi lunch hour
1.00 pm - pegi lunch
2.00 pm - continue ushar coding lagi
5.20 pm - dh besiap2 nk blek
5.45 pm - time 2 go home
6.30 pm - smpi umah..start masak 4 dinner
7.30 pm -dinner
9.00 pm - iron baju tuk esok plak
9.30 pm - watching TV smpi tertido..

hmm..cam boring jer idup aku..

Tuesday, October 30, 2007

8 habits

huh..2 hr 2 mlm pikir 2 come up with 8 habits of mine..Ana dh tagged aku, so kena la buat (jaga hati kwn..hehe). Here it is:
  • Kuat shopping - tp time ader duit jer..kalo x, malas gak nk menapak ke shopg complex tu
  • Cepat bosan - yg ni mmg dr dulu lg. Contohnya kasut, satu2 kasut tu, jangka hayatnyer cuma 3 - 6 bln shj, pas2 i ll buy a new one :)
  • Sikap berubah-ubah - flexible la..kalo aku kwn ngan bdk kecik, aku pn jd mcm diorg gak..kalo aku sembg ngan org2 yg alim, aku akn jadi bdk baik..kalo aku sembg ngan org2 berumur, aku jadi anak yg sopan n ramah..heheh
  • Emotional n sensitif..huhu.kalo aku marah, aku mesti rasa nk nangis..x syok aa
  • Gurlish ckit - like pink color, love wearing high heels, love roses n many more...
  • Mudah terpikat pd mender2 yg indah n cantik (hensem pn trmasuk la..hehe)
  • Not a good decision maker - sbb suka buat keputusn ikut hati.org kata kalo ikut hati..mati. selalu buat silap but my life still under control la
  • Skrg ada hobi baru - memasak yg membuatkn habit aku yg first tu kurang ckit...
hmm..nk tag saper eh?
  1. safwan
  2. paan
  3. najma
  4. miera
  5. br najmi
  6. br rizal
  7. maiza
  8. saper2 yg visit my blog
ok?

Saturday, October 27, 2007

Why Muhtar Suhaili?

Mayb most of u wonder why i choose Muhtar Suhaili..
I know him starting from my first day at UIA since he was SRC President at that time..I ever saw him at TV, dlm Bicara Siswa..what I can say is that I can see his credibility as leader..sepanjg beliau jd President, byk jgk good things yg dia buat kt UIA..I can realize that..lpas tu,mcm2 lg kejayaan yg beliau terima smpi sekrg..kalo korg nk tau psal dia, kt my blog ada link to his blog.
This award merupakn slh satu platform utk mencari future leader utk negara kita..Muhtar Suhaili merupakn slh sorg leader yg aku rasakn mampu membawa negara ke arah pembangunan yg seimbang dlm segala segi.. mungkin kiter x der platform utk bersuara, tp kiter ada cara utk memilih mereka yg berwibawa utk menyuarakn hasrat kita.

Thursday, October 25, 2007

Vote for Muhtar Suhaili, Taip AYA Y 6 dan SMS ke 36828

Hello guys,

Hope u already heard 'bout Most Outstanding Youth of the Year Award where it mainly 2 give recognition to individuals who r outstanding enough in his/her life. There r 14 candidates coming from various area n my choice of course my idol, Mr Muhtar Suhaili..Lets vote for him..
Why Muhtar Suhaili?? Plez give me some time 2 write on all reason why u hv 2 vote 4 him...ok?

Wednesday, October 17, 2007

aku & public transport...

yesterday i went back to KL..bas dijadualkn tiba jam 2 ptg..so, aku budget smpi KL dlm kul 8 or 9 mlm..tp, seperti biasa bas x prnh menepati janjinya utk dtg tepat pd waktu nya..1 jam aku berdiri kt bus stop, br bas 'Bandar Express' menunjukkn wajahnya..aku raser bg org yg bercinta, kalo la bas itu diibaratkn seperti awek/pakwe nya, mungkin si dia akn merajuk seminggu kerana letih menunggu 1 jam(kan penantian itu 1 penyeksaan...). namun, aku masih bole bersabar kerana jika aku merajuk atau marah, driver bas tersebut x kn memujuk sbb aku dh byr duit tiket..dia x kn rugi pape..then, seleps berslm-slmn dgn insan2 tersyg, aku pn naik la bas..masa telah menunjkkn jam 3 ptg..so, budget aku utk smpi kul 8 mungkn tersasar sedikit. bas meneruskn perjlanannya. slps 2 jam perjalanan, highway yg dilalui telah dipenuhi dgn kenderaan2 yg mungkin hala tujunya sama dgn ku. masa tu br smpi kt Ipoh. hati aku sudah mula punya perasaan risau, takut2 x smpt blek putrajaya plak...jalan yg jam berlarutan sehingga KL..bayangkanlh, perjalanan yg hya mengambil ms 5 jam shj bole pegi smpi 9 jam..dgn hujan yg turun membasahi bumi, kemalangan ngeri yg berlaku di 1 2 tempat dan jln yg sesak dgn kenderaan ringan atau berat, sudah cukup membuatkn hatiku cuak dan mak abah aku x leh duduk senang..risau memikirkn aku yg sorg2 dlm bas...tepat jam 12 tgh mlm, Alhamdulillah smpi juga aku di Puduraya...namun, AstaghfirullahalAzim..lrt dh x der nk blk Putrajaya! aku pn call la few of my frens tuk amik aku kt Pudu. tp malangnya mereka sumer masih meraikn hari raya di kg masing2..maka, apa lg pilihn yg aku ada selain teksi yg sedia menanti menipu penumpngnya dgn meletakkn tambang yg x terkira mahalnya..then, aku decide tuk balik Vista dulu, rumah sewaku yg ke 2..situ lebih dekat. dgn pertolongn seorg abg yg aku kenal kt dlm bas, dia tlg aku tahan teksi(padahal bole jer tahan sendiri)..suddah menjadi kebiasaan, teksi2 kt Pudu ni x bermeter, so suker hati diorg jer nk letak berapa..ada ka patut dia charge aku 20 hinggit, padahal Pudu ngan lrt Universiti cuma 20 min jer..hampeh betul pakcik itu..namun aku redha la sbb yg penting aku smpi umah dgn cepat dan selamat supaya mak abah aku kt kedah bole tido nyenyak..diorg dh deal ngan aku x nk tido selagi aku x smpi umah..so, aku kena cpat2 smpi.
naik teksi sorg2 di awl pagi betul2 menguji hati aku agr berharap hya pd Allah..memg disaat kt keseorgn, hya Allah sebgi pelindung diri...Ayat Kursi dan Tawakal sentiasa mengiringi perjlnan ku..Akhirnya lpas la jgk 1 azab..smpi jgk aku kt umah..smpi umah, lain plak citernyer..pintu dikunci dr dlm..so, mcm mana nk msk..masa tu air mata dh mula bertakung menandakn aku mmg tgh takut, maklumla last week br jer aku dgr ader case cubaan merogol kt kwsn aprtment tu..semuanya menambhkn lg ketakutan ku..agak lama aku disitu, memanggil2 org di dlm, barulh pintu di buka..syukur Alhamdulillh, Allah tlg gerakkn kwn aku tuk buka pintu...then, aku pn msg abah bgtau dh slamat smpi..pas2 abah aku reply ' Ok, abah n mak dh bole tido...Nite syg'

Monday, October 08, 2007

adik-adik kita...

last saturdy, aku gi window shopg kt klcc b4 balik umah...then lepak la kjap kt Kinokuniya lebh kurg 2 jam kt ctu..smbl aku membaca, aku sempat gak la observe bdk2 yg ada kt ctu..ada la dlm 5-6 org..aku rs bdk sekolh lg kot, coz muka bdk sekolh ni kt bole kenal..diorg nyer pakaian x yh ckp la..korg sendiri bole observe pakaian bdk2 kl ni. tp aku salute gak la kt diorg coz smpi2 klcc, terus crk kedai buku..not bad la kan..
then aku observe lg..aper buku yg bdk tu tgh crk.rupernyer dia tgh crk buku 'bout Self-Enrichment..ok la tu, may b nak amk exm kot, so crk la buku2 motivation ni...lamer gak la dia crk..dlm hati aku memuji 'dalam x elok tu ada baiknyaaa'.then, sorg kwn dia dtg n tya 'woi..ko crk buku aper kt cni'..pas2 bdk tu ckp..'aku tgh crk buku yg aku pnjm kt library ari tu..hilang ar'.
rupenyer nk ganti blk buku library..hmmm..tipah tertipu..huhu.
pas2 ada lg 3-4 org geng dia tgh mentelaah buku kt satu sudut. dlm hati aku memuji 'rajinnyer bdk2 ni'. bila aku jln dkt ngan diorg, maka terpandanglah buku2 yg di baca..Ujang, Apo(Bumper nyer) and satu lg aku x tau, tp buku2 yg sewaktu dgnnya la...hmm..adik-adik kitaaaaaaa

Wednesday, October 03, 2007

disini bukan tempatku

i dont know how to express my feeling rite now...everything got so confusing..huhu.
working at product development dept is not what i want..i m not belong 2 this place where everybody siting in front of PC all day long..i cannot survive like this and i wanna run out from all this messy things..pleaseeeeeeeeee..help me!!!

Wednesday, September 12, 2007

time has come

after waitg 4 about 2 month, then da time has come to start new life. TM has called me last 2 weeks..then 2morrow i ll attend 2days interview session at 'rebong'. this is juz a placement interview session - to know what is my area of interest..i dont know why it takes until 2 days for it. after that, i ll go for Pre employment training program until 28th Sept (2 weeks long). after the training, they said that i hv 2 start working on 1st Oct. so, i hv got only 2 days untuk carik rumah sewa and 2 clear all da unsettle things...i thought i can celebrate Ramadhan at home wif my family, tp x kesampaian..mungkin Allah dh tentukn ini yg terbaik utk aku..redha jer lah..i dont know where they ll put me in..x kesah la kt KL ke, kat Kedah ker..asalkn jgn Sabah Sarawak sudah...aku harap semoga Allah permudhkn segala urusan aku kt dunia n akhirat..Aminnn

Monday, August 27, 2007

my happiness

salam to all...sorry 4 not updating my blog so long(buzy wif other stuff).
yesterday, aku convo..da most waited moment in my study life. byk kali jgk la aku menitiskn air mata di ats kejayaan yg Allah anugerahkn kt aku..sometg that i never dream of b4.
di saat melihat mak n abah aku ditempatkn di barisan depan sekali bersama all da VIPs..aku x dpt nk menahn air mata aku...inilh kejayaan yg aku nk bg kt diorg diatas pengorbanan diorg pd aku.
untuk kwn2 aku yg dtg meraikn kejayaan aku - liza, nisah, imah, mira, miha, afni, huda, paan, maiza, ju, fidah and Najma - tq so much dear..i ll miss u guys...good luck yeah.
aku teringat ucapan faheem smlm, dia ada ckp lebih kurang mcm ni la, "what ever our CGPA are, it doesn't really matter now..bcoz what matter most is a plan 4 our future"...u r rite faheem, zaman nk mengejar good grade may b dh lpas, skrg ni we r entering new world..so, we need different plan 4 our life.

Thursday, July 19, 2007

Bila Tuhan x di takuti

Smlm aku kuar gi shoppg. beli brg2 keperluan walaupn hakiktnyer x der la perlu sgt..hehe.
smbl jln2 tu, mata aku meliar meliht telatah adik-adik ku samaada yg msh di bangku sekolah ataupn yg dh berada di alam pengajian tinggi.
terasa mcm remaja skrg jauh tersasar dr norma2 kehidupn seorg Muslim. walaupn aku bknlh seorg yg sempurna utk membicarakn perkara ini, tp sekadr ingin berkongsi rasa, hrp ia bole d terima.
Maser tgh beli paper ngan air kotak, ader la bdk laki sblh aku yg msh berbaju putih, berseluar hijau mntk kt cashier tu: " Kak, rokok 2 btg kak..cepat ckt eh".hmmm...rokok dh jd teman maser kt sekolh lg..sedih betul.
Then, bl jln lg..ader plak 1 couple ni yg tanpa segan silu berpelukn d tepi seorg pakcik yg memakai kopiah putih. aku raser cam budak lg..
Hmm...inilh dunia skrg, bila hidup berpaksikn nafsu, Tuhan akn d ketepikn...Malu bkn ukuran.
Moga Allah melindungi aku dan kalian sekalian..Amin

Friday, July 13, 2007

Dunia baru

this morning, i juz went to rebong (another name for TM tower) to submit my resume. kul 12 baru smpi. kak ani told me that they hv an interview this coming monday. may b i ll not be called 4 that interview bcoz i juz submit my resume this morning. its ok la..bole pegi dusun lg, panjat pokok manggis n mkn durian..hehe.
haiiii...kalo dh start rest memg mlas nk pikir psal keje..asyik nk dok umah jer...aper jer rancangan TV sumer aku dh hafal.ni yg masaalh ni...
but sometime boring gak dok sajer ni...mkn...tido..hntr n amik adeq kt sekolh...mkn lg..tgk TV..tido blk...itu jer la pekerjaan yg aku mampu buat skrg.
maser gi rebong td best la tgk staff kt situ nyer dressing. so, aku pn muler la berangan nk pki baju aper ms dh keja nnt.mungkin bila aku dh start pegang duit sendiri nnt, sumer pekerja kt sogo, KLCC, JJ n mak cik jual kain kt Jln TAR akn kenal aku sebab jd pelanggan tetap diorg..hehe

Tuesday, June 26, 2007

Hati Yang Rapuh

Di hati kulakarkan sebuah impian
Yang aku namakan harapan
Apabila kutentukan arah serta tujuan
Rela kuhadapi cabaran

Jalan ke puncak itu beronak dan berliku
Menyukarkan pendakianku
Namun tetap kugagahi
hati yang rapuh ini
Demi hasrat yang suci

Aku sangkakan harapan selembut impian
Yang menguliti tidur insan
Kiranya kehidupan tidak sedemikian
Goyah hatiku oleh kenyataan

Tak harus kuturuti kelemahan diri
Tak daya bertahan diuji
Lalu aku mengumpulkan semula
Kekuatan berlandaskan keimanan

Wednesday, June 20, 2007

interview questions

hello there...yesterdy i went 4 2nd interview at Jobstreet. 3 hours u know! with 3 interviewers..so terrible...
let me give u some of e questions ;
  1. given 3 liter bucket,5 liter bucket and a lot of water. how can u measure exactly 4 liter?(no rulers or any measurement material given..)
  2. u have 8 balls.one is defective n less weigh than others.balance is given.how can u find which one is defective. only 2 trials allowed.
haha..know e answer?if u wanna know da rite answer, juz contact me yeah...
adios...softskill class is waiting...

Monday, June 18, 2007

it's over

hello...quite happy 2day bcoz my exam is juz over. Alhamdulillah, i pass all papers 4 MCAD.
then, when i read my email this morning, i got an offer from satyam company 2 work with them. if i accept, i ll start working on 23rd July 07. good news rite? but for my parents, its not a good news...why? bcoz they want me 2 work at kedah, but i'm refuse. i feel comforable here..be close 2 my fren...
as i told u guys, i hv an interview 2morrow rite? yeah..i ll go.pray 4 me k...:)

Wednesday, June 13, 2007

interview...interview..interview

u r rite miera...i'm alwaz like that huh.confuse in deciding anything..hehe.
tp pegi jgk la interview tu last saturdy. yestardy they called me 4 2nd interview on 19th June.yg ni memg kena pegi la, dh x confuse dh...hehe.
yestrdy jgk i have my final exm..1st paper.quite difficult but its already happen kn...so, no need 2 think 'bout it anymore la..theres another 2 papers waiting 2morrow n da day after. pray 4 me yeah...

Bingkisan Doa

Ya Allah…
Seandainya telah engkau catatkan…
Dia milikku tercipta untukku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
agar kemesraan itu abadi…
Dan Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihani…
Seiringkanlah kamimelayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah engkau takdirkan …
dia bukan milikku…
Bawalah ia jauh dari pandangan mataku…
Luputkanlah ia dari ingatanku…
Dan peliharalah aku dari kekecewaan…
Berikanlah aku kekuatan…
Melontar bayangannya jauh ke dada langit…
agarku bisa bahagia…
Walaupun tanpa bersama dengannya…
Ya Allah…
Dengarlah rintihan dari hambaMu yang daif ini…
Jangan kau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran…

Amin…Ya Rabbal A’lamin…

Thursday, June 07, 2007

confuse

hmmm..early this morning, got a call already...from jobstreet.com, calling 4 interview as software engineer this coming saturday..
nk pegi x nk?nk pegi x nk?...thats a question playing in my mind rite now...huhu

Wednesday, June 06, 2007

its over now...

today is my last HCI class..i juz having my last presentation yesterday..not bad la.everything went like what being planned...memg best class dh habis..:)
for MCAD class, i ve got new trainer..nice guy.kul 4.30ptg dh bole balik.thats the best news..hehe. today, i try to do chat application using vb, but theres some error here n there.boring la camni..:(
but, while doing this application, it remind me to my FYP last semester.but that one using J2ME.
FYP...memory dat i ll never forget..sharing all the sadness, happiness n all kinds of feeling with my colleague 4 about 4 month...its terrible but that is the most valuable memory...

Thursday, May 31, 2007

be strong

i'm start counting days now. after about 20 days from today, everything will change.no more being a student and no more enjoying my campus life. so sad huh...when thinking 'bout my future, it turns to be so scary...still can't see it clearly..where Allah will put me after this...where i have to start my life...i don't know yet...
juz pray to Allah that He will place me at the place where i can improve myself to be a good servant to Him...
what i wanna do rite now is to prepare myself for whatever circumstances that i'm gonna face soon.

Friday, May 25, 2007

The power of mother's love

Hai there...

Long time no c ya..i'm coming again..

Skrg ni ada kt Aerospace Lab 4 3P program...tgh rehat sebnrnye...so, aku sorg je la kt cni.
tetiba rasa rajin plak nk mengarang..

Actually, sejak 2-3 hr ni ader jer bender yg buat aku sakit hati, marah n sedih..tp bila di pikir balik mcm x der mender sgt pn..tp sedih jgk...naper eh? tu la kan..kita manusia ni Allah anugerahkn dgn mcm2 perasaan..ada masa kt happy, ada masa kt sedih...n skrg ni adalah masa sedih..huhu.

smlm aku call mak kt umah...then kitorg sembang ar mcm biaser.lamer la jgk..pastu maser dh nk letak phone tu, dier tyer..."Kakak x nk citer pape kt mak?"
Aku: nk citer aper?kan dh citer sumer kt mak?
Mak:Kakak..dpn kwn2 mungkn kakak bole sembunyi aper yg kakak raser...even kalo sedih yg teramat pn, kakak still bole buat lawak dgn kawan2...tp kalo dgn mak, kakak buat lawak mcm mana pn, mak still bole raser ada benda sedih yg kakak simpn...betul x?

lepas jer mak ckp mcm tu, dgn automaticnyer air mata aku ni x segan silu nk kuar..hehe. then, aku dgr mak aku pn nangis jgk...biaser la kitorg memang mcm tu.kalo sorg nangis, yg sorg lg mesti nangis jgk...

pastu sambung balik dialg:

Aku: memang nurul x bole nk sembunyi pape dr mak..raser cam ader problem, tp biler pikir x tau aper problem tu..cumer x rs happy skrg...

Pastu mcm2 nasihat yg dier bg kt aku..Mak ckp kiter cuma ada 2 bender sj yg bole buat kt sedih.
First, kita x dpt aper yg kiter nk..Second, kita kehilangan org yg kiter syg..Then, aku pn pikir la blk..yg first ke yg second?tp dlm keadaan cam ni, aku sendiri x leh pikir yg mn satu..then, mak kater tanyer la kt hati kamu sendiri.

aper yg aku nk ckp kt cni adalah kalo korg sedih..call la mak korg.kalopn dier x nmpk korg, tp naluri sorg ibu bole bacer aper yg ada dlm hati anak dier. sebab aper? sebab kt prnh ader dlm perut dia lebih dr 9 bln.dlm jangka masa tu, kt mkn aper yg mak kt mkn n kiter rase aper yg mak kt rase. so, biler dh besar mak kt plak bole rase aper yg kt rasa...memg hati aku tersentuh tiap2 kali berbual ngan mak..satu2nya insan yg bole memahami n menyayangi kita seikhlas hati.

x der org yg bole syg kt setinggi kasih syg mak.So, hargai la mak kita sebab Allah hanya bg sorg jer mak untuk tiap2 org kt dlm dunia ni.

Thanx mum, i luv u...

Thursday, March 22, 2007

fyp dh habis...


ari ni memang best...ramai jgk la yg dtg kt fyp showcase nie...tp, sedih gak coz paan x leh dtg..huhu.
ader yg condemn, ada gk yg bg positive feedback..tp, x per..i ll take it as a motivation 4 me...
start kul 10pg smpi la kul 4.30 ptg, memang letih sgt...but, its over now.
lpas ni, dh nk kena kemas barang2 kt cni...hr isnin dh kena kosongkn blk nie...
then, kena wat final report plak...hntr next week..final exam lg, starts on 29 March..huhu

ader lg 1 mender best nk bgtau kt cni, kitorg nk gi Fraser Hill hr sabtu ni...hehe
x sabar tunggu hr sabtu...nk release 10sion la katakn...
dh lamer x jln2 nih...

Friday, March 16, 2007

Hari yg boring...

Hari ni aku raser boring sgt...smlm dh struggle giler siapkn report it n islam smpi kul 6pg.
Alhamdulillah,siap jgk...
Cadangnyer nk tgk wyg ari ni..citer 300. tp pg td sumer dh letih, so x jd la tgk wyg..
x per la, lain kali jer la.
Dh lamer rasernyer x tgk wyg..tp x penting pn..hehe

Skrg ni nk kena struggle on fyp plak..hrp2 la sempat siap..Amin...

Monday, March 05, 2007

ptptn oh ptptn

ari ni abah call lg..bgtau psl surat PTPTN.ini adalah dialog antara aku n abah:

abah: assalamualaikum kakak(panggilan aku kt umah)...Sihat?
aku: hai abah..kakak sihat. awat abah?
abah: ni nk habaq ni, surat PTPTN smpi lg...ni yg ke-3 dh.dia suruh kakak bayaq rm800(untuk yg tertunggak skl)
aku:ha!!!(nada terkejut)mana kakak ada byk tu.
abah: tu la, kakak talipon la lawyer ni, ckp kt dia kakak belajaq lg.
aku:ok, nanti kakak call
mak (kt blkg abah): cepat ckt talipon oghang tu, kalau x talipon, pulaih telinga...

hehe...harap2 korang phm la apa yg aku tulis nih, coz pure loghat kedah..hehe

boring la aku ngan PTPTN nih, call nk dekat 10 kali pn x der org angkat...time nk mntk duit cepat jer eh..tunggu la aku kejer dulu kan...

Friday, March 02, 2007

hmmm..dh pn 3 pg
cuber korg teka aku kt ner skrg nih maser korg tgh nyenyak melayari mimpi indah(cheeewah)... aku still kt fyp lab..nk siapkn keja yg x pernah hbs..bertambah aderla...huhu
kalo smlm aku bg lagu sheila majid, ari ni aku nk bg lagu dr Elly Mazlein plak. Tajuk dier 'Bicara Kasih'

Bicara Kasih

Haruskah aku yang meminta
Noktah hubungan cinta kita
Sedang masa berlalu pantas
Menelan waktu usiaku

Cinta yang kita bina bersama
Belum ada penghujungnya
Menghitung detik perjalanan
Mencengkam perasaan
Cinta dalam kedukaan

Bicara pada malam
Seakan mengerti apa kurasakan
Dalam keliru
Masih lagi mencari jawapan

Bicara pada sepi
Seakan memujuk hati
Kau tahu ku amat menyintai
Tak mungkin cari pengganti

Apakah aku hanya sandaranmu
Kau datang dan pergi sesuka hati
Kau hilang kala ku memerlukan
Tinggal keseorangan

Setitik kasih yang engkau berikan
Tak mampu lagi untuk ku bertahan
Izinkan ku mengundur diri
Pergi bersama hati yang terluka

nie la lagu yg kadang kaler mampu mmbuatkn mata aku berair...huhu

adios..

Wednesday, February 28, 2007

aku yang tertekan...

x sabar rasernyer nk hbskn this sem..so tired n so pressure.
assg bertimbun, project x siap2, personal problem bertambah2..
hmmm..x tau la

So, tuk releasekn tension..kt nyanyi lagu ni...

Ada kala ku merasa,
Hidup ini seperti kaca,
Jikalau tidak bersabar,
Hancur berderai lah akhirnya,
Ku doa Kau selalu,
Mengawasi gerak geriku,
Kuatkanlah...
Cekalkanlah hatiku...

Oh Tuhan,
Ku berserah segalanya kepadaMu,
Agar jiwa ku tenang,
Dengan bimbinganmu,
Selalu...

(Ku Mohon, Shiela Majid)

Saturday, February 03, 2007

I'm coming...

Rasenyer dh lamer x mengarang kt cni.So, ari ni aku nk start balik...Kalo korang rajin n x der keje, bacela yer...

Skarg ni aku ader kt FYP lab, sorang je kt cni sebab aku rase ari ni sumer kwn2 aku kuar...maklumla ari sabtu kan...

FYP betul2 memeningkn paler aku yg dh memang mcm nk pecah ni...server nyer problem pun x solve lg. aku pun x tau sama ada mende ni betul2 susah atau aku yg x reti...hehe. kalo korang nk tau, aku wat Mobile Chat System..so, guner J2ME ar..

Ok la, sok aku ngarang lg..tunggu la yer. may b one day aku akn bgtau psl mslh peribadi aku plak..Insya Allah, kalo aku rajin nk brceriter...hehe
Adios...