Monday, January 14, 2008

1429 H - Sudah berhijrahkah kita???

br 2 3 hr kita sambut maal hijrah kn? kena lak dlm beberapa ari jer br sambut 2008..so, mesti ramai yg pasang azam baru..cnthnyer..mayb ada yg dh merancang thn ni nk beli keter, nk beli umah, nk further study n mcm2 lg..byk la yg aku dgr.......tp tu sumer perancangan duniawi..juz nk mencantikkn kehidupan dunia masing2...pernhkah kiter terpikir setiap kali dtgnyer thn baru, kiter buat perancangan rapi utk mencantikkn rumah kiter di akhirat?(korg mesti rs jelek kan bc entry aku nih? yer la, aku bknnyer baik sgt nk ckp mender2 nih..tp x yh la tgk siapa aku, tgk la pd kata2 aku..heheh)ok, sambung blek........
aku selalu trpikir mender2 nih biler duk sengsorg kt dlm blek, x der peneman..then, ms tu br pikir, ni br sunyi dunia..still ada TV or radio utk menceriakn suasana..tp kalo kt dlm kubur, aper yg ada tuk menceriakn suasana? x lain n x bkn adalh amaln kita..biler pikir, rs cam ngeri la plak..huhu.tp tu lah kita, manusia sering terlupa dgn nikmat dunia..sentiasa inginkn lebih, semuanya serba x cukup...dh ada Viva..inginkn Vios pula..dh ada umah 2 tgkt..teringin nk ada banglo pula...x salah..cuma biarlh jln nya btul..jln nya di redhai Allah...lakukn semua tu sbg 1 ibadat..barulh hidup d berkati..n jadilh hamba yg bersyukur..kirenya dlm erti kata lain, hidup ni kena ada pegangan n panduan, supaya hidup sentiasa di ats landasn yg btul..barula kubur kita nnt x sunyi......Wallahua'lam.....renung2kn..slamat beramal...:)

4 comments:

saifulafzan said...

aduhh..insaf lagi saya....

-hazlif- said...

i alwaz think d same way 2..

wan said...

Sahabatku kuatkan azammu dengan doa & usaha yg gigih untuk berhijrah...insyaAllah pertolongan Allah kn sentiasa mengiringimu...sama-sama kita menuju syurgawi... :)

Muhamad Hanif said...

bagusnya dak2 uia niii....dah kua uia still istiqamah...respek2..