Wednesday, October 17, 2007

aku & public transport...

yesterday i went back to KL..bas dijadualkn tiba jam 2 ptg..so, aku budget smpi KL dlm kul 8 or 9 mlm..tp, seperti biasa bas x prnh menepati janjinya utk dtg tepat pd waktu nya..1 jam aku berdiri kt bus stop, br bas 'Bandar Express' menunjukkn wajahnya..aku raser bg org yg bercinta, kalo la bas itu diibaratkn seperti awek/pakwe nya, mungkin si dia akn merajuk seminggu kerana letih menunggu 1 jam(kan penantian itu 1 penyeksaan...). namun, aku masih bole bersabar kerana jika aku merajuk atau marah, driver bas tersebut x kn memujuk sbb aku dh byr duit tiket..dia x kn rugi pape..then, seleps berslm-slmn dgn insan2 tersyg, aku pn naik la bas..masa telah menunjkkn jam 3 ptg..so, budget aku utk smpi kul 8 mungkn tersasar sedikit. bas meneruskn perjlanannya. slps 2 jam perjalanan, highway yg dilalui telah dipenuhi dgn kenderaan2 yg mungkin hala tujunya sama dgn ku. masa tu br smpi kt Ipoh. hati aku sudah mula punya perasaan risau, takut2 x smpt blek putrajaya plak...jalan yg jam berlarutan sehingga KL..bayangkanlh, perjalanan yg hya mengambil ms 5 jam shj bole pegi smpi 9 jam..dgn hujan yg turun membasahi bumi, kemalangan ngeri yg berlaku di 1 2 tempat dan jln yg sesak dgn kenderaan ringan atau berat, sudah cukup membuatkn hatiku cuak dan mak abah aku x leh duduk senang..risau memikirkn aku yg sorg2 dlm bas...tepat jam 12 tgh mlm, Alhamdulillah smpi juga aku di Puduraya...namun, AstaghfirullahalAzim..lrt dh x der nk blk Putrajaya! aku pn call la few of my frens tuk amik aku kt Pudu. tp malangnya mereka sumer masih meraikn hari raya di kg masing2..maka, apa lg pilihn yg aku ada selain teksi yg sedia menanti menipu penumpngnya dgn meletakkn tambang yg x terkira mahalnya..then, aku decide tuk balik Vista dulu, rumah sewaku yg ke 2..situ lebih dekat. dgn pertolongn seorg abg yg aku kenal kt dlm bas, dia tlg aku tahan teksi(padahal bole jer tahan sendiri)..suddah menjadi kebiasaan, teksi2 kt Pudu ni x bermeter, so suker hati diorg jer nk letak berapa..ada ka patut dia charge aku 20 hinggit, padahal Pudu ngan lrt Universiti cuma 20 min jer..hampeh betul pakcik itu..namun aku redha la sbb yg penting aku smpi umah dgn cepat dan selamat supaya mak abah aku kt kedah bole tido nyenyak..diorg dh deal ngan aku x nk tido selagi aku x smpi umah..so, aku kena cpat2 smpi.
naik teksi sorg2 di awl pagi betul2 menguji hati aku agr berharap hya pd Allah..memg disaat kt keseorgn, hya Allah sebgi pelindung diri...Ayat Kursi dan Tawakal sentiasa mengiringi perjlnan ku..Akhirnya lpas la jgk 1 azab..smpi jgk aku kt umah..smpi umah, lain plak citernyer..pintu dikunci dr dlm..so, mcm mana nk msk..masa tu air mata dh mula bertakung menandakn aku mmg tgh takut, maklumla last week br jer aku dgr ader case cubaan merogol kt kwsn aprtment tu..semuanya menambhkn lg ketakutan ku..agak lama aku disitu, memanggil2 org di dlm, barulh pintu di buka..syukur Alhamdulillh, Allah tlg gerakkn kwn aku tuk buka pintu...then, aku pn msg abah bgtau dh slamat smpi..pas2 abah aku reply ' Ok, abah n mak dh bole tido...Nite syg'

1 comment:

sepuls said...

wahhh...sedap citer nie..ader unsur suspen dan humor..huhuhuhu!