Tuesday, October 07, 2008

Syawal 1429 H

td aku g berayer kt blog kwn2 aku..ghupernyer sumer dh bkk 1 entry tuk raya thn ni..so, aku pn raser trcabar ckit..then nk bkk jgk la citer psal raya thn ni...

thn ni mmg aku enjoy rayer giler2 la..TO THE FULLEST la omputih ckp...
meh tgk check list aku

  1. baju raya - 5 PASANG (cuma 1 PASANG je siap di hari raya pertama..ampeh..yg lain siap ari raya ke-4..ampeh..ampeh..ampeh)
  2. kuih raya - 11 BALANG (raya ke-5 tinggal 3 BALANG)
  3. duit raya - jeng..jeng..jeng (memberi biar ikhlas..x leh bgtau kt cni..heheh)
  4. tetamu di hari raya pertama - hampir 50 org kanak2 riang menyerbu duit raya aku(bknnyer nk serbu kuih raya aku..huhuhu)..ayat famuos diorg.."akak, kami dh x mo mkn, kami nk duit raya je"(aik..mcm prnh dgr je ayat tu 15-20 thn yg lalu..di mana ya??)
  5. lawatan hari raya - spnjg cuti aku brjaya melawat 11 buah umah sanak sedare..eh saudara(tulis btul2..hikhik)
  6. soalan yg dijangka..."Nurul, bile nk kawen??"(ader 7 individu tyer aku soaln psal kawen)

p/s: nnt aku bkk 1 entry psal KAWEN ok..heheh

ari 1st, g umah tok kt yan n teroi..yg plg best g teroi la sbb dikelilingi sawah padi...mmg best duk ctu..tp skrg tgh musim menuai..so, x nmpk la padi nan hijau..heheh...nmpk air je sbbnyer skrg ni musim ujan..huhu

CITER TOK WAN

blek kg aritu, tok wan citer psal kerenah cucu2 dier yg x prnh kenal kg ni..blek kg sethn sekali je..mau x jakun bdk2 tu..tgk anak kambing br lahir pn mcm tgk UFO turun ke bumi..ade ke patut bdk2 ni g dukung anak kambing tu??x patut kn??ingat anak kambing tu anak org ke haper...main dukung2 plak...hangin je mak kambing tu tgk anak dier di rampas manusia..sian aku tgk mak dier..huhuhu

tu kire ok la diorg dukung je..x buat pape..kire x der la surprise sgt..yg lg surprise ni kisah anak ayam..yg ni mmg aku sedih..raser cam nk humban je bdk2 ni masuk bendang...

mak ayam ader 8 ekor anak..kesemua anaknyer brwarna kuning..mmg comel giler la..ditakdirkn raya thn ni diorg ader ramai pelawat..kena plak pelawat2 tu trdiri dr mereka2 yg amat jakun n x paham bahasa...di ptg raya tu..seekor anak ayam tlh membuang air besar smbl disaksikn olah 3 org pelawat td..setlh selesai menunaikn hajat, anak ayam trsebut tlh brlari2 anak mencari ibunya..tiba2 si pelawat ni rasa kesian kt anak ayam trsebut krn slps membuang hajat, sepatutnya dibersihkn dahulu barulah bole bermain kesana kemari..ni tidak, trus lari gi main..jadi, oleh kerana keprihatinan si pelawat ini, di cekupnya ank aym trsebut, dibawaknyer ke bilik air n dibasuhnyer buntut si ank ayam trsebut..kemudian, disebabkn ank ayam ni masih baby lg..seharusnyalah dipakaikn lampin pakai buang..kan ke baby lg anak ayam tu..so kena la pakai pampers knnn..mgkn mcm tu la kot pemikiran si pelawat trsebut..jadi diambilnya tisu n dilipatkn seperti lampin..kemudian dibaringkn anak ayam tersebut n dipakaiknlh lampin ke anak ayam itu..dijaganya seperti baby2 lain semasa kecil..yg sadisnya, dimasukkn pulak ank ayam tu ke dlm poket seluar dier..seluar plak SELUAR JEANS..korg tau je la mcm mn ketatnyer seluar JIN tu knn..dh la ketat, sebole2 di masukkn jgk anak ayam tu..aku x tau plak aper reason disebalik prbuatan tu...seluar jeans ada 2 poket..setiap poket ada seekor anak ayam..dan ketiga2 mereka melakukn perkara yg sama

SOALAN

berapa ekor anak ayamkh yg berjaya dimasukkn kedalm poket mereka? bagaimanakh keadaan anak2 ayam tersebut?

dh nk dkt maghrib, mak bdk2 ni pggl la diorg masuk umah sbb dh nk mlm kn??diorg pn masukla..masa diorg nk duduk, dikeluarkn oleh mereka anak2 ayam trsebut dr poket masing2..punyer la trkezut tokwan n tok aku..dh Innallillah dh anak2 ayam tu..punca kematian: sesak nafas...sian btul la mak ayam tu, susah payah lahirkn 8 ekor anak..last2 2 je yg trselamat..huhuhu..yg lain dh selamat dikebumikan...

MORAL OF THE STORY

selalula blek kg yer..x der la bdk2 tu jakun sgt nnt..semoga x der lg nyawa yg trkorban di hari raya yg akn dtg..InsyaAllah

p/s: bdk2 yg 3 org tu, siap korg bile aku jmp nnt...heheh

6 comments:

@naBest said...

"p/s: bdk2 yg 3 org tu, siap korg bile aku jmp nnt...heheh"

Wahhh!!!!!!!!! takuttt.. mak ayam dh mengamukkk.. Lari!!!

-reha- said...

hohohoho...

entry noni kali ni version 'garang'...takut wooooo

nhusna said...

korg ni takut mcm korg je bdk2 tue..ke mmg korg trlibat dlm konspirasi membuli ank2 ayam tersebut??jeng..jeng..jeng

nazrahku said...

astaghfirullahal 'azim...gtu skali kejakunan budak2 bandar ek..huhu..

innalillah wa inna ilaihi roji'un..
sabar ye mak ayam..

Qica a.k.a Noly said...

mmg jakun btl dak2 tuh..
yela..kalo kat scholl blaja pic xleh grk..
skali balik kg..haaaaaah kau!!!
dh lm geram teramat kn..
innalilllah...

nhusna said...

tu la..x per, mak ayam tu dh maafkn diorg..dia redha je atas pemergian ank2 dier di hari mulia ini..huhuhu