Monday, October 17, 2011

I'm lost!!

Heheh..ini cerita saya sesat di hari ketiga di Durham..sesat di tempat orang bukanlah sesuatu yang seronok kan? But it happened to me..huhu

Harini saya kena pegi school sebab ada induction course kul3ptg..kak ros and sabrina pegi school diorang..have to go alone since saya sorang je computer science student yang baru masuk..the rest ada yang Anthropology and Islamic Finance..for those who looking for the university that offer Islamic Finance, do consider Durham Univ bcoz it is among the best in UK..

Time pegi abg mi hantar..then nak balik pulak, abg mi suruh pegi SGIA (school kak ros and sabrina) and wait for him there..

Induction course end at 410pm..so kesesatan bermula dari saya keluar dari faculty of engineering and computer science nak menuju ke SGIA..time abg mi bagi direction, rasa macam kacang je..confident level berada ditahap 98% time tu..

4kali saya ulang alik di tempat yang sama, but still tak jumpa SGIA..then berenti kejap tengok map kat tepi library..ok, tak reti baca map..dang!! terus call Sabrina, dia bagi direction and saya teruskan perjalanan lagi..jalan dan terus jalan tapi nampak macam jalan menuju kesesatan je..then patah balik ke my school..dari situ nak call Sabrina semula, tapiii tengok-tengok handphone dah out of battery..nice timing!!

So, nak buat aper? Kena la ringankan mulut tanya orang..first, I approach this one girl and tanya dia where is SGIA..then she replied ‘am sorry, this is my first day here’ ohho, nampaknya saya lagi lama hidup disini..ok x per, next person is sorang Muslim women..dia jalan jauh di depan saya..dari belakang saya berharap dia adalah M’sian..laju saya jalan mengekori dia..then she stopped at the traffic light..oh, anggapan tersasar..bukan M’sian tapi someone from Negara timur tengah..tapi tak kesah la sesaper pun..then tanya dia pulak kat mana SGIA..’oh sorry, I have no idea where it is..but am sure, none in this area..’ Ok, dapat satu clue..tempat yang saya berada tu takkan membawa saya ke SGIA..so patah balik ke school.

Then berehat kat situ kejap sambil berfikir nak buat apa seterusnya..tadaaa, mari tunggu di bus stop yang abg mi turunkan saya masa hantar tadi dengan harapan mesti abg mi and kak ros akan cari saya kat situ..bus stop tu kan, belakang dia adalah kawasan kubur..makanya, jangan harapla saya nak berlama-lamaan di situ..takut kottt

Then saya approach sorang aunty yang tengah tunggu bas kat situ..mintak kt dia nak masukkan simcard saya ke handphone dia..dia mintak saya sms je Sabrina using her phone but then, I don’t remember Sabrina’s no..dah la no phone UK panjang, susah giler nk memorize..so tukar la kejap sim card..tapiii, ada network key la pulak..kt UK ni, diorang ada lock/unlock network, saya pulak still pakai Malaysia no..so useless jugak la tukar simcard pun..

Then chit chat kejap dengan aunty tu and bagitau dia am living in Bowburn..then she said bus yang dia akan naik tu lalu kt Bowburn, just before her village..so, last resort was to follow that aunty..then kami pun berdua-duaan la naik bas..sampai je Bowburn, say goodbye to that aunty, then saya pun turun..

Ok, kesesatan yang nyata kedua adalah untuk mencari rumah..orang kat sini memang tak berkeliaran kat luar, so susah la nak bertanya..then jumpa lagi sorang aunty menuju ke bus stop..’excuse me Mdm, can I ask you where is Steavenson Street?’ ‘sorry, I’m deaf. I can’t hear what you say’ oh ok ok, tersalah orang pulak..

Then jalan lagi kedepan, jumpa pulak sorang perempuan tengah bawak anjing dia bersiar-siar..ok, kali ni dah tak silap orang..dia pun bagi la direction suruh ke depan lagi sampai jumpa Bowburn library..rupa-rupanya saya berenti kt bus stop yang pertama..patutnya bus stop yang ketiga, baru dekat sikit dengan rumah..sepanjang nak sampai ke rumah, ada la lagi 2 3 orang yang saya tanya, barula at last jumpa rumah sendiri..masa tu dah hampir pukul 7mlm..kiranya hampir 3jam saya sesat..appa daaa..kalo tak sesat, bukan cik Noni kan??

Sorry sangat-sangat kat Abg Mi and Kak Ros, hampir satu jam mereka mencari saya di school..risau diorang..ish ishh, noni noni..hmmm

4 comments:

Umi_Aliesha said...

alahai....takpe2...dah sesat tuh kompem lps nih lbh ingat jln2 tu...

SuKun said...

uikk..tak cite punnn...

HUSNA said...

kak fai: smlm sesat lg..ngahaha
ima: macik, forgot 2 tell u da story..huhu

rafi cyber said...

noni tak sesat memang tak sah. dlm kl pun leh sesat ni kan plak kat sana. :-p