Thursday, October 06, 2011

Just Arrived – NewCastle

Selepas 7jam perjalanan Dubai –Newcastle, maka sampailah saya di airport Newcastle pada jam 12tgh hr waktu UK..cuaca biasa-biasa saja, tak sejuk tak panas..beratur hampir sejam and wait for my turn for visa checking kat immigration counter..dia check passport, offer letter, CAS(Certificates of Acceptance Studies) Statement and financial statement..yang CAS Statement tu kan, university just bagi through email je pun and saya saje je printed out and bawa sekali..nasib baik tersaja-saja print out, rupanya memang diorg nak tengok CAS Statement tu..kalo tak, mesti dah stuck kat situ..

Then pegi claim baggage and keluar airport..nampak few Durham students yang datang menyambut international students..bagusla diorang ni, bagi air and pinjamkan kitorang telefon untuk call Abg Mi and Kak Ros(M’sian family at Durham) untuk datang pick us up..diorang tu committee yang datang untuk membawa international students yang baru sampai untuk pegi settlekan urusan registration kt university and attend events yang dah diorang sediakn untuk welcome new students. Tapi kitorang tak join la since Abg Mi dah datang ambik kitorang. Committee tu siap tunggu lagi sampai Abg Mi datang..’I’ll wait until he come and pick u up, otherwise u can join us go to the university’…

Tak sampai 2min, Abg Mi and Kak Ros sampai..first, pegi kedai orang Pakistan kt Newcastle..so kitorang beli la siap-siap stok makanan untuk seminggu..beras, ayam, daging, udang and sayur..still kekok lagi nak menggunakan duit pound kat sini..haha
Newcastle ni dipenuhi dengan orang Pakistan..agak sibuk dan ramai orang..then kitorang meneruskan perjalanan ke Durham..time ni agak excited nak tengok Durham for the first time..a place that I will spent my day for a year…

Ok, nanti saya cerita tentang Durham ya ;)

No comments: