Friday, November 18, 2011

"Jesus telling me the truth"

hari ini pergi school macam biasa..hadirkan diri ke group discussion yang sangat tak effisyen itu..sampai je jam 12 tgh hari, aku mintak nak balik rumah..then cepat-cepat jalan ke bus stop..sampai je kat situ, check bus timetable, rupanya aku terlepas bas..2min yang lalu..haishh

jadinya, terpaksa tunggu another 25mins..sekarang winter..10min kat luar bangunan pun dah rasa nak jerit or pijak orang sebab kesejukan...ngrrrr nasib baik bas free

25mins berlalu, bas free sampai..

oh, ada tempat kosong sebelah seorang makcik tua..legaaa

tetiba makcik tua tu tegur aku..oh ya, Durham ni dipenuhi dengan golongan tua, dan sesuatu yang agak berbeza dari Malaysia, golongan emas di sini sangat suka keluar shoping, jalan-jalan or lepak-lepak sesama mereka..they're not just staying home..yer la, nak buat apa lagi..bukannya nak duduk rumah beribadah pun kan?

eh eh..berbalik kepada cerita makcik tua tadi...

her: "you studying here?"
me: "yes, I am.."
her: "oh, good..what course you're taking?"
me:"software engineering"
her: "very nice.."
me: ":) "

tetiba...

her: "you know what? Jesus sent by God to this world to save all humankind..and I strongly believe he's telling the truth..I strongly believe that.."muka bersungguh-sungguh giler
me: "oh really?"
her: "Jesus, the son of Mary...in the Bible...when Adam came to this world..Prophet..bla bla bla" seriusly panjang giler dia bercerita
me: "are you preaching Christ to me now?"
her: "yes yes..I am..you know, there's two type of Christian..bla bla bla" tak paham sangat apa dia cakap time ni sebab sibuk tengok jalan takut terlepas tempat nak stop

suasana senyap seketika lepas aku tekan loceng...

her: "there's no terrorism in our religion...bla bla bla" time ni aku dah start berapi
me: "ok, I gotta go now..hope can see you again..bye"

***********************

aku sedih..as a Muslim, I should have strong point to argue with her..but I end up saying nothing..this is seriously shocking..never face this kind of conversation before...

yeah, sometime we just forgot we are Muslim and its our responsibility to Dakwah...
teringat sms Nusaibah masa di airport 2bulan lepas, "Jangan lupa kita adalah Muslim sebelum segala-galanya"

Non-Muslim nak berdakwah dalam bas pun boleh..:(

"Ya Allah, berikanlah aku kekuatan dalam menegakkan agama-Mu yang suci ini..Aminn"

2 comments:

Laila said...

salam nurul..

agaknye kalo kita kat tempat kamu pun kita tatau nak cakap ape ngan makcik tuh..

anyway, bestnye winter...
ade snow tak..??
ima kata kamu demam2..
take care tau..

p/s : knp lah sy baru tau kamu ade blog..lambat betul lah laila nih..sigh (-_-')

HUSNA said...

belum snow lagi..probably next month..

you take care too dear ;)